Cu ce ma incalzeste sa vad un horror prost in trei dimensiuni? De ce sa-mi scape popcornul in poala enervandu-ma? Realizat de o echipa de ilustri necunoscuti, cel mai proaspat film 3D care vine in targ (desi e din 2007) este cu mult sub bogatia de efecte si simplitatea na(rat)iva a "Calatoriei spre centrul Pamantului". Ghinionul face ca tocmai ceea ce trebuia sa salte filmul il ingroapa si mai adanc (uite, c-am inceput sa vorbesc in ton cu horror-ul). Cu cat campul e mai adanc cu atat apar mai schilodite intriga si jocul actorilor. De fapt, actorii sunt extrem de stersi indiferent in ce dimensiune ii vezi. Mai bine in niciuna...

O femeie revine in orasul natal, bantuita de imagini pline de sange in care ea si prietena sa, in timpul liceului, sunt sechestrate si torturate de paznicul cimitirului. Folosindu-se de un joc sinistru, barbatul o face pe eroina sa ii ceara sa-i ucida prietena, pentru a scapa amandoua de chin.

Desfasurarea extrem de generoasa de vopsea rosie (absolut toate victimele sunt gasite cu hainele ca muiate in sange) nu iti ia gandul de la faptul ca inexpresivii actori joaca de fapt extrem de prost si ca nu te poti speria decat la vederea acestui spectacol penibil plin de stereotipuri aruncate ca oasele cainilor.

Dar daca te prinzi rapid ca eroina nu se intoarce decat ca sa pice in acelasi scenariu, pe care va trebui sa-l rezolve infruntandu-l pe criminalul in serie (care inca exista), nu poti spune ca detaliile aferente sunt suficient de inteligente cat sa te tina in fotoliu.

O alta deosebire de "Calatorie spre centrul Pamantului" este si faptul ca imaginea desaturata e in ton cu povestea si cu interpretarile - adica ieftina. Poate trebuie sa-mi schimb ochelarii de vedere, dar de cateva ori era si neclara.

Subtitrarea mi s-a parut insa clara fara ochelari si flou cu ochelari, deci cred ca cei care au nevoie sa citeasca scrisul se vor simti ca la oftalmolog, incercand lentile. E obositor pentru ochi.

Si e obositor si pentru nervi. Pana la urma te intrebi la ce bun? Sunt spectatorii atat de masochisti incat sa vada crime naturaliste in 3D? Curios e ca greu te ridici sa pleci pentru ca iti tot spui sa mai stai un pic sa vezi ce se intampla. Poate ca suntem cu totii masochisti in proportie mai mare sau mai mica, si cele mai ratate (sic) filme ne fascineaza in mod pervers. Nu gasesc niciun lucru bun in acest film decat poate faptul ca e un cosmar care, la un moment dat, se termina.

"Cicatricea 3D"/"Scar" - 2007,regia Jed Weintrob, cu: Angela Bettis, Kirby Bliss Blanton, Brandon Jay McLaren. Pe ecranele romanesti din 28 noiembrie