Jurnalistii si criticii de film din Romania au votat la sfarsitul anului trecut cele mai bune filme care au rulat pe ecrane. "There Will Be Blood"/"Va curge sange", "L-am servit pe regele Angliei" si "Restul e tacere" au invins la cele trei categorii principale. Pe langa gusturile care nu se discuta, dar se comenteaza, mai e de remarcat existenta in top a unui scurtmetraj romanesc- "Valuri" care, desi foarte bun, a fost lansat in 2007.

Jurnalistii si criticii de film au considerat ca "Restul e tacere" (57 de voturi) este un film mai bun decat "Boogie" (48 de voturi), si Nae Caranfil un regizor mai bun decat Radu Muntean, diferenta dintre cei doi fiind de patru voturi.

La categoria Cel mai bun film, pe locul trei s-a situat documentarul "Podul de flori", realizat de Thomas Ciulei, pe cand la categoria Cel mai bun regizor pe pozitia terta s-a situat George Dorobantu, autorul filmului independent "Elevator" - singurul candidat si singurul castigator la categoria Cel mai bun film independent (creata parca special pentru el).

Cum nu a existat si o categorie destinata documentarului, desi in Romania s-au realizat in 2008 mai multe documentare, nu doar unul singur, "Podul de flori" a intrat la categoria filmelor de fictiune - oricum nu prea aveai ce alege din recolta anului trecut.

De altfel, in privinta distributiei, "Podul de flori" e la fel de independent ca "Elevator", pentru ca n-a gasit niciun distribuitor in Romania (desi obtinuse multe premii in afara), asa ca n-a putut fi vazut decat in festivaluri si proiectii razlete.

"Presa de specialitate" a votat filmul lui Paul Thomas Anderson "There Will Be Blood"/"Va curge sange" pe primul loc in topul general al celor mai bune filme care au rulat pe ecrane in 2008, pozitiile urmatoare fiind ocupate de: "No Country for Old Men"/"Nu exista tara pentru batrani", "Entre les murs"/"In clasa", "Paranoid Park", "In slujba regelui Angliei", WALL-E", "Scafandrul si fluturele", "Auf den Anderen Seite"/"De partea cealalta", "Persepolis" si "Atonement"/"Remuscare".

Competitia pentru locurile doi, trei si patru a fost stransa, cu diferente de unul sau doua voturi, dar . intre locul intai si locul doi e o diferenta considerabila, de 46 de puncte.

Clasicul "In slujba regelui Angliei", cel mai recent film al lui Jiri Menzel (Premiul FIPRESCI la Berlin), a fost, curios, preferat Palme d'Or-ului din acest an, "Entre les murs" , devansandu-l in topul european, cele doua filme fiind urmate de filmul lui Fatih Akin, "De partea cealalta" si de "Persepolis".

"Alexandra" de Radu Jude, "Megatron" de Marian Crisan si "Valuri" de Adrian Sitaru sunt considerate, in ordine, cele mai bune scurtmetraje ale anului 2008.

Dar "Valuri" e din 2007 (a luat Golden Leopard of Tomorrow la Festivalul de la Locarno in august 2007 si de atunci o multime de alte premii, fiind desemnat Cel mai scurtmetraj romanesc pe 2007 la Premiile Gopo.) "Presa de specialitate" n-a stiut, dar nici initatorii topurilor - Agentia Champions - nu au reactionat.

Anamaria Marinca a fost desemnata Cea mai buna actrita dintr-un film romanesc (cu 45 de voturi), fiind urmata de Ioana Bulca (24 de voturi) si Iulia Verdes (19 voturi).

Cei mai buni actori dintr-un film romanesc sunt, in ordine, Dragos Bucur (40 de voturi), Marius Florea Vizante (20 de voturi) si Ovidiu Niculescu (19).

Filmele din topuri vor fi proiectate in cadrul unui eveniment special, Best Film Fest, care incepe in 23 ianuarie la Cinema Studio, incheindu-se in 29 ianuarie.