Cu o productie nu lipsita de tot soiul de probleme - inclusiv contestarea de catre statul german a prezentei lui Tom Cruise in fruntea distributiei, din pricina apartenentei sale la Biserica Scientologica (considerata periculoasa in Germania), "Operatiunea Valkyrie" a ajuns pe ecrane. Nu e o capodopera, nu e un rateu - ci un clasic thriller despre un asasinat politic. Un film cuminte si fidel in linii mari istoriei, care ar putea fi difuzat fara probleme pe Viasat History.

Si regizorul Bryan Singer, si scenaristul Christopher MacQuarrie isi imaginau in copilarie filme despre al doilea razboi mondial, ca atatia alti copii. Norocul lor este ca, peste ani, au ajuns in cinematografie.

"Valkyrie" ar putea fi filmul pe care il viseaza de mici, unul care urmareste simplu toate etapele pe care le parcurge colonelul Claus von Stauffenberg de la planuirea, infaptuirea atentatului asupra lui Adolf Hitler, din 20 iulie 1944, si pana la esecul planului.

Daca initial se preconiza un film cu buget restrans, aparitia lui Tom Cruise in peisaj - in calitate de producator si protagonist - a modificat cu totul datele problemei si a saltat bugetul de vreo patru ori, crescand si miza.

Sedus de asemanarea fizica cu personajul (doar din profil), Tom Cruise n-a dat inapoi nici cand ministrul german al apararii a declarat ca nu i se va permite echipei sa filmeze in site-urile istorice din Germania din pricina apartenentei lui Cruise la Biserica Scientologica.

Pana la urma, echipei i s-a dat voie sa filmeze la Bendlerblock, azi sediul Ministerului Federal al Apararii, unde, in 21 iulie 1944, von Stauffenberg a fost executat si unde exista acum un memorial.

Cand a fost filmata secventa respectiva, Tom Cruise a avut ideea sa se pastreze mai intai un moment de reculegere, dar dupa ce materialul a fost trimis la laborator, aici s-a produs o greseala la developare si materialul a trebuit filmat din nou. Probabil ca fara momentul de reculegere...

Cu o distributie internationala - unii actori sunt distribuiti previzibil, cum e cazul neamtului Thomas Kretschmann, dar sunt si prezente inedite ca Tom Wilkinson sau Bill Nighty -, "Operatiunea Valkyrie" e mai mult un film american de actiune decat unul care se straduieste sa descopere spiritul german in contextul uneia dintre cele mai spectaculoase tentative de asasinat din istorie.

Nu a fost in intentia realizatorilor de a patrunde in interiorul motivatiilor lui von Stauffenberg si al ideilor pe care acesta le avea despre Germania de dupa uciderea lui Hitler. Pe ecran, von Stauffenberg este un om de actiune, un erou american cu o psihologie necomplicata si cu prezenta de spirit.

Resorturile interioare ale miscarii de rezistenta, legate si de imaginea poetica a Germaniei (vezi strigatul lui von Stauffenberg in momentul impuscarii: "Traiasca sfanta Germanie!") sunt lasate deoparte.

Realizatorii prefera o reconstituire. Nu in sensul lui "Der Untergang" , de Oliver Hirschbiegel, care sa descompuna ultimele gesturi, ultimele farame ale unei perioade istorice la apus, ci una de actiune, un re-enactment care retine momentele principale ale subiectului.

Desi din scenariu sunt omisi unchiul si unul dintre fratii lui von Stauffenberg, care si ei faceau parte dintre complotisti (fratele eroului a fost omorat de nemti in august 1944), "Operatiunea Valkyrie" se multumeste sa fie doar o lectie de istorie/cultura generala servita sub forma divertismentului.

"Operatiunea Valkyrie"/"Valkyrie" - de Bryan Singer, cu: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terrence Stamp. Pe ecrane din 30 ianuarie.