Nu tin mai mult de 15 minute, dar merita experienta. Filmuletele in 6D se vad de la inceputul acestei luni si in Romania, la The Light Cinema. Numai in 1 iunie, peste 600 de bucuresteni au trecut pe la "cutia magica", instalata la intrarea in multiplex. Organizatorii spera sa amortizeze cheltuielile de investitie in cel mult doi ani.

Sala nu e propriu-zis o sala, ci un fel de cutie care se poate dezasambla si reasambla in alta parte. Are 40 de fotolii, un ecran de 4 metri inaltime si 6 metri lungime, aer conditionat, ventilatoare, etc.

"Capsula aceasta, care e un fel de puzzle, a fost adusa din Austria in cutiute numerotate si depozitate in patru tiruri" , declara pentru HotNews Venera Munjev, directorul general al The Light Cinema, incantata de primele zile de 6D romanesc.

"Weekendul trecut a fost intrare libera, iar numai in 1 iunie, luni, am avut peste 600 de bilete vandute.” Investitia e de 600.000 de euro si va fi amortizata, spune Venera Munjev, in cel mult doi ani. "Vrem sa obisnuim oamenii cu astfel de experiente, de aceea tarifele sunt accesibile".

Biletele variaza intre 8 si 15 lei si sunt diferite pentru adulti si copii, precum si in weekend si in zi lucratoare. Filmele dureaza intre 5 si 15 minute. Sunt doar patru filmulete deocamdata, dar organizatorii promit sa aduca mai multe in curand. Proiectiile au loc in intervalul 12-22.30 sau mai tarziu.

Daca nu ai bani pentru toate filmele - ceea ce ar fi cam costisitor -, poti alege in functie de varsta. Copiii mici pot vedea un filmulet ecologic cu maimute care se bat cu nuci de cocos pana vine cineva si le taie pomul sau cu testoase si cai de mare care se intind spre tine pana omul da cu navodul si le usuie, sau cu ursi polari goniti de pe banchiza care se rupe.

Pustii un pic mai mari se pot distra pe partia de bob, iar cei si mai mari pot vizita casa bantuita, unde unghiul subiectiv e cel al unei pisici, ceea ce presupune catarat prin copaci, sarit pe scari si tras sperieturi de la papusi sinistre si fantome de catei.

6D inseamna 3D plus miscare (fotoliul se zdruncina), senzatii olfactive (pe care nu le-am perceput sau nu le-am putut coordona cu imaginea), vant sau ploaie. Pe unii probabil ca ii va enerva vantul care suiera cand nu te astepti pe la urechea dreapta.

Altii vor fi luati prin surprindere de picaturile de apa care le vin pe fata cand „merg” cu bobul prin zapada.

Cei care inca nu s-au obisnuit cu 3D-ul vor fi speriati de sarpele care isi flutura limba la cativa centimetri de fata lor, dar vor spune ca meduzele sunt dragalase de parca ar fi vii.

Acesta a noul targ al Mosilor, divertismentul pur. Directorul The Light Cinema spune ca nu exista mai mult de zece locuri in Europa unde se pot vedea filme in 6D.

Evident, merita incercat macar o data. Intrebarea e daca, dupa ce vor vedea cu ce se mananca 6D-ul, bucurestenii vor mai fi la fel de curiosi incat sa revina.