Al zecelea lungmetraj al companiei Pixar se ridica in aerul rarefiat al filmelor care raman, alaturi de „Alba ca zapada”, „Doamna si vagabondul”, „Bambi” sau „WALL-E”. Inspirat de cuvintele lui Walt Disney - „pentru fiecare hohot de ras trebuie sa existe si o lacrima” -, John Lasseter, directorul executiv al Studiourilor Walt Disney si Pixar Animation, a imaginat impreuna cu scenaristii &regizorii Pete Docter si Bob Petersen, si cu intreaga echipa a Pixar-ului o poveste pe cat de frumoasa pe atat de umana.

„Up” e prima productie Pixar realizata in 3D si a fost primul film de animatie, nu doar in 3D, care a deschis Festivalul de la Cannes, in acest an.

Conform traditiei, „Up” se livreaza la pachet cu un scurtmetraj Pixar. Unul absolut delicios si potrivit temei, in care e vorba despre berze care aduc copiii pe pamant. Ca intr-un basm, acestea preiau nou-nascutii modelati din bucatele de nor ca niste jucarii din plastelina care ganguresc, miauna sau latra.

Eroina filmuletului e o barza care are ghinionul ca norul de care tine sa creeze numai pui periculosi – de crocodil, arici sau rechin. Singura solutie ca norul gri sa nu fie parasit de barza tot mai schilodita si sa se puna pe plans/plouat e ca barza sa-si procure un costum de protectie.

Umorul si tandretea se prelungesc, direct proportionale cu lungimea bobinei, in „Up”. Acesta ruleaza la noi cu titlul”Deasupra tuturor” si poate fi vazut din 12 iunie fie in 3D si dublat in romana, fie in 2D si cu subtitrare.

„Up” gonfleaza morala scurtmetrajului, fara a descoperi noutati in materie de invataminte transmise de filmele de animatie. Eroii lui inteleg de-a lungul unor evenimente extraordinare ca prietenia si caldura umana sunt mai importante decat aventura pura, si ca prezentul conteaza mai mult decat trecutul, oricat de frumos ar fi fost acesta.

Ce face insa din „Up” un film antologic si o bijuterie este echilibrul perfect intre frumusetea „fizica” – e admirabil desenat si orchestrat la nivelul animatiei -, samburele uman al povestii, inteligenta replicilor si pregnanta personajelor.

Armata fantastica de la Pixar reuseste sa-si faca personajele sa sufere de singuratate sau din pricina viselor neimplinite, umezind ochii spectatorului fara a recurge la santaj emotional, dar in acelasi timp reusesc sa-i faca pe aceiasi spectatori sa chicoteasca cel putin o data pe minut.

Secretul sta, probabil, in lipsa completa de afectare a scenariului, in simpatia creatorilor fata de personajele lor si in dorinta sincera de a crea o poveste de care sa se indragosteasca si cei mari, si cei mici.

Si, fireste, in priceperea tehnicienilor de la Pixar care dau impresia ca nimic nu le e imposibil.

Cel mai important atu al filmului sunt personajele care iti intra sub piele de cum apar pe ecran. Sunt foarte simpatice si in ceea ce spun, si in felul in care o spun sau in care arata fizic.

Pana si personajul negativ, aventurierul Charles Muntz (a carui voce e creata de Christopher Plummer) e indulcit de morga sa britanica si de un soi de afectare de savant traznit.

Oricum, rautatea lui aproape ca nu e luata in seama de eroi, ca si cum acestia ar sti ca ignorarea e arma prin care o pot distruge cel mai rapid.

Frumos pana in cele mai mici amanunte, „Up” implineste pe ecran vise pe care toti le-am avut cand eram mici. Sa zburam cu casa, sa ajungem in locuri salbatice descoperite mai intai in carti, sa facem echipa cu animale fantastice care si vorbesc.

E de inteles de ce inima bietului domn Friedricksen, care a ramas vaduv, sangereaza la gandul ca nu a reusit timp de o viata sa indeplineasca visul sotiei sale, acela de a locui intr-o casuta langa Cascada Paradisului din America de Sud.

Modalitatea prin care el reuseste sa plece spre America de Sud e una dintre acele inventii extraordinare pentru care esti recunoscator ca s-a inventat animatia.

Filmul lucreaza cu metafore delicate, dar de mare efect, la fel cum demonstreaza ca in viata sunt importante lucrurile mici. De pilda, sa ajuti o pasare miraculoasa, dar ranita, sa ajunga la puii ei, sau sa devii prietenul unui baietel uitat de tatal sau.

Amestecul de fantezie si realitate e suficient de neostentativ incat amandoua sa fie acceptate de spectator ca fiind parti ale aceluiasi intreg.

Puteti vedea trailerul filmului aici.

„Deasupra tuturor”/”Up” – regia si scenariul Pete Docter si Bob Petersen, voci: Edward Asner, Jordan Nagai, Christopher Plummer, Bob Peterson, Delroy Lindo. Premiera romaneasca – 12 iunie 2009