Cel mai mare festival de bere din lume, Oktoberfest, a inceput sambata la Munchen cu deschiderea primului butoi, lansand astfel 16 zile de sabatoare pentru amatorii de carnati, muzica traditionala si, evident, regina bauturilor bavareze, consumata de milioane de oameni, relateaza AFP.

Lansand traditionalul strigat "O'Zapft is" ("S-a dat cep butoiului"), primarul din Munchen a deschis primul butoi de bere al festivalului, oferind o halba de un litru sefului guvernului regional din Bavaria, Horst Seehofer.

Ploaia nu a descurajat participantii care, de la 8 dimineata, cu doua ore inainte de deschidere, formasera deja cozi lungi in fata marilor corturi ale Oktoberfest.

Olivia Dassler, 19 ani, si Brittany Cowan, 20 de ani, studente californiene, au venit de la universitatea din Florenta (Italia).

"Pentru toti cei care merg in strainatate, este primul lucru pe care si-l rezerva, primul lucru pe care vor sa-l faca", explica Brittany, imbracata cu o "dirndl", rochia traditionala bavareza cu decolteu adanc.

"Ne gandim sa venim si week-end-ul viitor daca ne vom distra bine azi. Am auzit atatea lucruri simpatice despre Oktoberfest", adauga ea.

Peste sase milioane de persoane venite din lumea intreaga sunt asteptate la aceasta editie in cursul careia se vor consuma, potrivit estimarilor, 7 milioane de litri de bere in cele 35 de corturi gigantice amplasate pe 26 de hectare.

Unele dintre ele au fost inchiriate de mari intreprinderi pentru a-si primi partenerii, clientii sau ziaristii.

Alaturi de bautura, participantii vor degusta celebrii bretzels, knodel si alte delicii bavareze.

Andreas Maffey, pilot de avion, 33 de ani si bavarez, este mandru ca este prezent la Oktoberfest: "Avem privilegiul si norocul sa avem cel mai mare festival mondial la usa noastra".

"Imi rezerv masa in fiecare zi la Oktoberfest dar nu pot veni zilnic, ficatul meu nu suporta", glumeste el, adaugand totusi ca intentioneaza sa bea "circa 8 litri" in aceasta sambata.

Daca Oktoberfest sarbatoreste in 2012 202 ani, aceasta nu este insa decat a 179-a editie. Doua razboaie mondiale, doua epidemii de holera si hiperinflatia din anii 1920 au impiedicat organizarea a 24 de editii.

Chiar daca preturile nu cresc atat de galopant ca intre cele doua razboaie mondiale, participantii critica deschis o crestere "vertiginoasa" a pretului la litrul de bere, vandut acum cu 9,10 - 9,50 euro.

In zece ani, pretul la halba a cunoscut o majorare de 43% si o initiativa este in curs in prezent in incercarea de a limita pretul la circa 7 euro.

Festivalul berii isi are originea in nunta viitorului rege al Bavariei Ludovic I cu Therese von Sachsen-Hildburghausen, in 12 octombrie 1810. Ulterior, festivalul a fost mutat in septembrie, cand clima este mai blanda in Bavaria.

In ultimii ani, sarbatoarea a devenit un eveniment international exportat in Australia, Brazilia, Canada, China, Statele Unite si Rusia.

Editia din acest an dureaza pana in 7 octombrie.