Premiile Darwin, acordate anual de site-ul darwinawards.co, ii comemoreaza pe cei care au imbunatatit patrimoniul genetic al omenirii prin autoinlaturarea accidentala din rindurile ei, scrie ziarul „Click”. Cistigatorul, un texan de 58 de ani, nu putea consuma alcool pe calea normala, intrucat avea probleme medicale la git. Prin urmare, el s-a gindit sa incerce sa se imbete “band” pe partea cealalta. Clisma cu 3 litri de sherry i-a asigurat instant un loc in Paradisul Betivilor.

Cistigatorii la categoria Double Darwin au fost doi americani casatoriti din South Caroline, ambii in virsta de 21 de ani, gasiti dezbracati si morti pe strada. Initial, politistii n-au stiut cauza mortii, pina cind au gasit doua seturi de haine pe acoperisul unei cladiri din apropiere. Anchetatorii au concluzionat ca, in timp ce faceau sex, cei doi au alunecat si au cazut datorita inclinatiei mari a acoperisului.

Printre cei care au primit mentiuni speciale s-au aflat:

- Un german care s-a electrocutat cind a incercat sa scape de cirtite bagind fire electrice in pamint si conectindu-le apoi la o sursa de curent de mare putere.

- Un american care a fost strivit dupa ce a incercat sa demonteze un hambar. El a dat drumul drujbei sale si a inceput sa taie la baza hambarului, cauzind prabusirea intregii structuri.

- Un alt american care a vrut sa arate prietenilor ca poate sa stea pe linia de cale ferata pina in ultima clipa, inainte de a fi lovit de tren. Din nefericire pentru el a cistigat trenul.

- Un pasionat de computere care a murit dupa ce si-a condus masina si a lucrat la laptop in acelasi timp.

Premiile Darwin au aparut in 1985, cand circulau sporadic prin email. Din 1991, ele se acorda anual in baza unui clasament. Wendy Northcutt, proprietarul site-ului darwinawards.com, a stabilit si cele 5 legi de selectie a cazurilor participante in concurs: imposibilitatea de reproducere – persoana trebuie sa fie moarta sau sa ramana sterila, excelenta – gandire monumental de stupida, auto-selectie – raul trebuie aplicat propriei persoane si nu celorlalti, maturitate – capacitatea de judecata nealterata si, ultima, veridicitate – cazul trebuie sa poata fi verificat si validat.

Dintre cele mai memorabile premii Darwin din toate timpurile amintim:

* jongleria cu grenade amorsate – Croatia, 2001

* saritura din avion fara parasuta pentru a filma acrobatii aeriene – SUA, 1996

* verificarea continutului unui container de combustibil cu bricheta – Brazilia, 2003

* jocul de-a Ruleta Ruseasca cu o arma semi-automata – SUA, 2000

* verificarea calitatii geamurilor unui zgarie-nor prin izbirea propriului corp in geam – Canada, 1996

Chiar daca nu se cunosc inregistrari ale unor cazuri din Romania pe site-ul premiilor Darwin, si noi avem cateva intamplari demne de luat in seama:

* Un barbat din Mioveni si-a gasit sfirsitul la doar citiva pasi de usa apartamentului sau, unde se pare ca a alunecat pe scari, s-a prabusit peste balustrada de la etajul 1 si a murit pe loc.

* Un barbat din Sinaia s-a urcat intr-un nuc pentru a taia cracile copacului in care atarnau fire electrice. Proprietarii nucului spun ca pe timp de furtuna, firele de inalta tensiune care treceau prin coronamentul pomului produceau scantei si atunci s-au hotarat sa le taie.