Japonezii se dovedesc din nou cei mai inventivi in materie de confort casnic si urban. Dupa numeroase masinute si roboti care ajung sa faca cele mai neplacute munci gospodaresti, cercetatorii din Niigata, vin cu o noua propunere. Yuki-Taro este robotul care mananca zapada si o transforma in caramizi de gheata, scrie "Click".

Dupa o munca de sapte ani, Yuki-Taro a fost probat. Masoara doar 160 x 95 x 75 de centimetri si cantareste 400 de kilograme. El este dotat cu camere video digitale, situate in "ochi", si sistem GPS pentru a se orienta. Seamana cu Pikachu, personajul din desenele animate "Pokemon", are un aspect prietenos si este de culoare galbena pentru a fi observat cu usurinta. Practic, el este protejat si in trafic impotriva accidentelor.

Yuki-Taro aduna zapada prin "gura" situata in fata si elimina in spate caramizile de gheata. Blocurile inghetate cu dimensiunea de 60 x 30 x 15 cm, se pot stoca intr-un loc pana se topesc sau pot fi folosite pentru sisteme alternative de racire. Sau, de ce nu, pentru a construi multe igloo-uri. Un lucru este sigur, te scapa de zapada de pe strada, din fata casei sau a blocului sau din curte. Si asta, fara sa pui mana pe lopata.

Robotul a primit deja premiul "Good Design Award". Cercetatorii sunt optimisti in privinta succesului lui Yuki-Taro si lucreaza la o varianta comerciala a acestuia ce va fi lansata in urmatorii cinci ani. Se estimeaza ca robotul va ajunge la un pret de vanzare de 8.000 de dolari.

Dupa problemele cu zapada pe care Bucurestiul le-a avut in aceasta iarna, robotul ar fi o buna achizitie pentru primarii sau firmele care se ocupa de deszapezire.

Urmariti robotul Yuki-Taro in actiune