Cercetatorii britanici sunt gata sa elimine rolul barbatului din perpetuarea speciei: ei au prelevat maduva osoasa de la femei si au obtinut sperma din ea.

Din cauza descoperirii, rolul barbatilor de a duce mai departe specia ar putea deveni dispensabil. Una dintre principalele aplicatii ale descoperirii ar fi inlesnirea conceperii unui copil in cuplurile de lesbiene.

Si cuplurile de homosexuali ar putea profita de pe seama inventiei, folosind tehnica inversa - de a obtine ovule din maduva de la donatori masculini.

Cercetatorii din Newcastle spun ca tehnica lor va ajuta la gasirea a noi solutii impotriva infertilitatii, insa criticile nu au intarziat sa apara. Oamenii se tem ca rolul tatalui ar fi anulat.

Potrivit revistei New Scientist, cercetatorii iau celule stem din maduva provenind de la donatori femini si le transforma apoi in sperma, folosind vitaminte si substante chimice speciale.

Profesorul Karim Nayernia a cerut aprobare pentru a putea finaliza cercetarea si este gata sa inceapa experimentele peste doua luni, conform thislondon.co.uk.

Biologul, care pana acum a testat metoda doar pe soareci, crede ca mai este nevoie de inca doi ani pentru ca "sperma feminina" sa fie gata, iar peste trei ani, aceasta sperma ar putea fertiliza ovule.

Criticii se plang insa ca este posibil ca, pe viitor, omenirea sa nu mai aiba urmasi decat pe cale artificiala.