Stim ca este greu sa faci un film, dar oare cat este de usor sa faci o parodie? La prima vedere poate parea fi simplu: iei o replica sau o secventa memorabila dintr-un film cunoscut de toata lumea si o reproduci cu putina ironie si mult umor. Insa o parodie buna trebuie sa fie mai mult de atat. Trebuie sa aiba o poveste, sa fie coerenta si sa aiba culoare. Iti prezentam topul celor mai celebre parodii si te invitam sa il completezi cu alte filme de acest gen.

1. Opus multelor productii cinematografice in care sunt proslavite valorile americane, Hot Shots (Formidabilul) parodiaza tot ce se poate parodia: celebrele filme de actiune sau dragoste (Rambo, Terminator, Atractie Fatala), cliseele cinematografice, clasa politica, laudatele trupe de elita americane, aviatia americana si chiar pe Saddam Hussein.

2. Comedia Airplane (Avionul buclucas), votata ca fiind "una dintre cele mai amuzante 10 productii din istoria cinematografiei” de catre Institutul American de Film, aduce in prim plan povestea unui unui fost pilot care este nevoit sa preia controlul avionului dupa ce echipajul de zbor moare din cauza unei intoxicatii alimentare. Parodia este bazata pe subiectul filmului "Ora zero!", invocand si elemente din productiile, "Febra de sambata seara" sau "O lume nebuna, nebuna, nebuna".

3. Filmul Fatal instinct (Instinct fatal) este o parodie la adresa valului de thrillere cu diferite conotatii sexuale care s-a revarsat dinspre Hollywood la inceputul anilor '90, vizand in special filme celebre precum Instinct primar, Tacerea Mieilor sau Atractie fatala.

4. Spaceballs este o comedie in stilul caracteristic al regizorului Mel Brooks, a carui satira se indreapta, de data asta, catre filmului lui George Lucas, Razboiul stelelor. Planeta Spaceball incearca sa fure atmosfera pasnicei sale vecine, Druidia. Personajele parca sunt clonate dupa celebrii eroi ai lui Lucas, iar Brooks insusi apare in film in dublu rol: Skroob, presedintele planetei agresoare, si Yogurt, un batran intelept.

5. Comedia "Not another teenage movie" (Inca un film despre adolescenti) nu arata nici un pic de mila pentru conventiile si cliseele utilizate in filmele cu si despre adolescenti. Personaje pe care le-ati indragit din "American Pie" sau "10 things I Hate About You" sunt ironizate in acesta parodie care nu iarta nimic.

6. Leslie Nielsen e mereu la datorie cand vine vorba de parodii. Wrongfully Accused este unul dintre cele mai reusite filme ale sale, comedia reusind sa ironizeze subtil filme precum "Titanic", "Misiune Imposibila", "Baywatch", "Star Wars" sau "Braveheart".

7. Dracula: Dead and Loving It (Dracula: Un mort iubaret), parodie dupa celebrul roman a lui Bram Stoker, il prezinta pe Leslie Nielsen in rolul unui vampir putin mai ciudat. Dracula este un individ pe cat de insetat de sange, pe atat de neindemanatic. Desi regizorul respecta povestea originala si traditia filmelor clasice cu vampiri, telespectatorii vor savura toate aluziile sarcastice pe care personajele le fac la adresa acestui specimen, a vietii de vampir si de om in general.

8. Seria de parodii Scary movie (Comedie de groza) aruncã o privire satiricã asupra unor clasice ale genului horror, cum ar fi "Exorcistul" sau "Poltergeist", dar si asupra unor filme recente, precum "Saw", "Hannibal", "Satul", "Dincolo de aparente" sau "Castelul bântuit". Dar nu se opreste aici, ci loveste si in succese de casa ca "Ingerii lui Charlie", "O fata de milioane" sau "Misiune imposibilã".

9. Analyze That (Cu Nasul la psihiatru) este o comedie neagra cu un Robert De Niro atipic in rol principal. Respectind reteta brevetata de faimoasa triklogie "Nasul", filmul parodiaza genul peliculelor cu gangsteri, punand in carca lui Paul Vitti (De Niro) o povara de anxietati, temeri, sentimente de vinovatie si crize de identitate. Personajul lui De Niro, un cap al mafiei new-york-eze de aceasta data, trebuie sa apeleze la serviciile unui psiholog interpretat cu mult umor de Billy Crystal.

10. Top Secret!, o parodie cu Val Kilmer, reuseste sa atinga gradul de sublim al filmelor de razboi in combinatie cu filmele lui Elvis, asa cum ”Airplane!” a ajuns sa fie unul dintre filmele de referinta ale cinematografului catastrofic.