Aflat pe Muntele Sinai, Moise a consumat substante psihotrope atunci cand a primit de la Dumnezeu tablele cu cele 10 porunci divine. Cel putin asta afirma un cercetator israelian intr-un studiu publicat saptamana aceasta.

"La acea vreme se foloseau frecvent astfel de substante in ritualurile religioase", sustine Benny Shanon, care preda psihologie cognitiva la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

"Cat despre experienta lui Moise pe Muntele Sinai, a fost ori un eveniment cosmic supranatural, ceea ce nu prea cred; ori un mit - pe care iarasi nu-l cred; ori varianta finala, care e destul de veridica, si anume un eveniment in cadrul caruia Moise si poporul israelian au fost sub influenta narcoticelor", a afirmat Shanon pe postul national de radio.

"Probabil ca Moise era drogat atunci cand a vazut tufisul acela inconjurat de flacari, dar care nu ardea", a sugerat Shanon, care sustine ca a incercat chiar el astfel de substante.

"In Biblie se spune ca oamenii vad sunete, iar acesta este un simptom clasic", sustine Shanon, referindu-se la ceremoniile religioase din Amazon, in care oamenii folosesc droguri care ii fac sa "vada muzica".

Conform afp.google.com, profesorul a vorbit despre propria experienta atunci cand a folosit ayahuasca, in timpul unei ceremonii religioase in Brazilia. Ayahuasca este o planta psihotropa cu efecte puternice. "Am avut viziuni care aveau conotatii spiritual-religioase", a spus Shanon.

El sustine ca efectele psihedelice ale plantei ayahuasca sunt comparabile cu cele produse de scoarta de salcam, care este des mentionata in Biblie.