Un tribunal din Grecia a primit solicitarea de a rezolva divergentele dintre locuitorii insulei Lesbos si femeile de orientare homosexuala.

Trei locuitori ai insulei au depus la tribunal pe 10 aprilie o plangere impotriva asociatiei Comunitatea Homosexuala si Lesbiana a Greciei (OLKE), pentru ca folosesc in titulatura termenul "lesbiana", care este o insulta adusa locuitorilor insulei Lesbos, denumiti si ei drept "lesbieni". Ei cer ca aceasta denumire sa fie interzisa spre folosire in asociere cu femeile de orientare gay, scrie Associated Press, citata de LocalNet.com.

Reprezentanta OLKE, Evangelia Vlam, la auzul aceste vesti a exclamat: “E complet ridicol. Dacă vom fi chemaţi în instanţă însă, vom protesta”, sustine ziarul "The Telegraph", citat de "Cotidianul".

"Sora mea nu poate sa spuna ca e Lesbiana. Numele nostru geografic a fost folosit fara niciun drept de niste doamne care nu au nicio legatura cu insula noastra. Nu avem nimic cu ele, iar acesta nu este un act agresiv impotriva femeilor homosexuale. Nu au decat sa vina sa viziteze insula Lesbos, sa se casatoreasca, sa faca ce vor. Vrem doar sa nu mai foloseasca denumirea de lesbiana", a declarat Dimitris Lambrou, reprezentantul locuitorilor insulei.

Insula Lesbos este situata in Marea Egee, apartine de statul grec si este asociata lesbienelor datorita poetei din antichitate Sappho, locuitoare a insulei, care si-a declarat in scris dragostea pentru o alta femeie. Din acest motiv, insula este destinatia favorita a lesbienelor din intreaga lume, in mod special orasul in care a locuit poeta Sappho, Eressos.

Reclamantii sustin ca au dat in judecata doar aceasta asociatie pentru ca este singura inscrisa oficial in Grecia care poarta in titlu cuvantul "lesbiana". Procesul va avea loc la Atena pe 10 iunie.

Lambrou sustine ca termenul lesbiana este asociat femeilor de orientare homosexuala doar in ultimele decenii. "Noi suntem lesbieni de mii de ani. Sappho nu a fost homosexuala. Si chiar daca ar fi fost, cum poti sa consideri homosexuali 250.000 de descendenti, cat numara populatia insulei Lesbos", declara cu tarie locuitorul insulei.

Reprezentantii locuitorilor au declarat ca dupa acest proces cu caracter local, vor trece la procese internationale pentru a starpi folosirea necuvenita a numelui lor.