Pentru toate buclucurile in care se baga, personajul Dr. Jones din seria "Indiana Jones" ar putea fi gasit vinovat de comportament lipsit de etica si de actiuni ilegale, arata Congresul Mondial al Arheologilor. Rusii considera filmul o "grosolana propaganda antisovietica", arata The Telegraph.

"In cautarea faimei, Jones ignora toate tratatele internationale, foloseste diverse ramasite umane pe post de arme si distruge siturile arheologice in incercarea de a scapa de pericole", spune profesorul Claire Smith de la Universitatea Newcastle din Australia.

Desi cea de-a patra parte a seriei - "Indiana Jones si Regatul craniului de cristal" - ar putea starni interesul fata de arheologie, rolul lui Harrison Ford "echilibreaza" situatia. Daca personajul lui ar exista in realitate, ar atrage oprobriul tuturor colegilor de breasla.

"Principalul interes al arheologilor este sa pastreze cat mai bine trecutul, nu sa obtina un profit din el. Cateodata, Jones pare mult mai interesat de valoarea comerciala a unui artifact, decat de informatia pe care acesta o poate oferi despre trecutul unor oameni", spune Smith. "Impresia este intarita mai ales cand Jones se apuca sa jefuiasca morminte".

Chiar daca metodele acestuia sunt nesabuite, Indiana Jones a reusit macar "sa faca o stiinta stricta si pretentioasa sa para interesanta", spune Smith.

Desi arheologii adevarati se ocupa in general de sapaturi, unii dintre ei au avut parte si de momente pline de adrenalina. "Unuia dintre colegii mei i s-a pus pistolul la tampla, in timp ce hotii care jefuisera o banca ii furau si masina", spune Smith.

"Viata altuia a fost amenintata cand cerceta graffiti-urile de pe peretii celulelor unor detinuti politici argentinieni", a adaugat aceasta.

Nu doar arheologii sunt impotriva filmului. Partidul Comunist Rus a apreciat filmul ca fiind "o grosolana propaganda antisovietica care distorsioneaza ceea ce s-a intamplat in trecut". Filmul a fost lansat in circa 800 de cinematografe rusesti, cu o zi in urma.

"Harrison Ford si Cate Blanchett (n.r. - care joaca rolul unui agent KGB) sunt actori de mana a doua, care servesc interesele CIA", a spus Andrei Gidos, membru al Partidului Comunist. "Trebuie sa le interzicem acestor oameni dreptul de a intra in Rusia", a adaugat acesta.

"Indienii si extraterestrii fac echipa cu Jones si cu amicii lui dubiosi pentru a salva lumea de amenintarea ruseasca. Ce poveste josnica, simplista si paranoica a la Churchil!", a spus un alt membru, Vladimir Mukhin.