Cand vine vorba de sex, femelele de cimpanzeu sunt mult mai preocupate sa aiba cat mai multi parteneri decat sa gaseasca un cimpanzeu pe care sa-l "prezinte mamei". Un partener pe viata sau, daca vreti, un 'Mr. Big' amator de banane este ultimul lucru pe care simpaticele maimute il au in cap.

Comportamentul femelelor de cimpanzeu este asemanator cu cel al personajelor principale din serialul "Totul despre sex" - concretizat de curand si intr-un lungmetraj. Viata Samanthei, Mirandei, Charlottei si a lui Carrie se invarte in jurul sexul, a discutiilor despre sex si a cumparaturilor.

Femelele de cimpanzeu incearca pe cat pot de mult sa-i faca pe masculii dominanti sa creada ca fiecare dintre ei ar fi tatal puiului. Pentru ca nu este clar cine este tatal, vor exista mai multi masculi dominanti care ii vor acorda sprijin mamei in cresterea puiului.

Spre deosebire de nonconformista Samantha - personajul din "Totul despre sex" care incearca barbatii mai ceva ca pe testerele de parfum -, maimutele prefera sa se desfasoare in liniste atunci cand mai sunt si alti pretendente prin preajma. Ele evita astfel eventualele conflicte cu maimutele geloase, sustine un studiu realizat de Simon Townsend si medicul Klaus Zuberbühler, conform The Telegraph.

Femelele au lansat mai multe "chemari la reproducere", adica sunetele produse in timpul actului sexual, pentru a atrage si mai multi parteneri. Au tacut insa molcom atunci cand prin preajma se aflau femele dominante.

Studiul prezinta intr-o lumina noua complexitatea capacitatii mentale si a inteligentei sociale pe care o au rudele noastre mai inapoiate. Comportamentul adoptat de femele este unul intelept, crede Townsend, deoarece "pastrand discretia, este mai putin probabil sa incite alte femele la violenta".

"Decoperirile noastre arata ca femelele de cimpanzeu folosesc apelurile la reproducere in momente cheie, folosind o gandire tactica si micsorand astfel riscul de a fi agresate de alte femele". Rolul acestor apeluri la reproducere a fost dezbatut ani la rand, multi crezand ca acestea erau motivul pentru concurenta dintre masculi. Lucrul acesta nu este adevarat insa, potrivit acestui nou studiu.

"Femelele pe care le-am studiat in jungla pareau mult mai preocupate sa faca sex cu cat mai multi masculi posibil, fara ca alte femele sa afle", spune Townsend. Nu se stie insa cat de relevant este, in cazul comportamentului uman, studiul desfasurat in padurea Budongo din Uganda. "Ca sa fim sinceri, incercam sa nu facem generalizari in privinta a cat de asemanator este comportamentul uman cu cel al cimpanzeilor", spune Townsend.