Mai multe grupuri de Mos Craciuni americani sunt in conflict, fortandu-i astfel pe multi dintre acestia sa se imparta in functie de care grup este mai puternic. Ostilitatile dintre barbosi au degenerat pe internet, in acest caz pe Elf Net, un chat pe care Mosii schimba informatii despre cate centuri mai sunt in stoc si despre cum sa-si vopseasca barbile.

Organizatorii intalnirii anuale a Mosilor, care are loc in Kansas, se tem ca aceasta va fi intrerupta de certurile dintre grupurile rivale, printre care se numara Ordinul Fratern si Societatea Costumelor Rosii.

Totul a inceput acum un an, cand Tim Connaghan, seful uneia dintre organizatii, a fost acuzat de un rival, Nick Trolli, pentru comportament lipsit de etica. Potrivit lui Trolli, Connaghan ar fi recrutat pe cont propriu 200 de membri pentru serbarile de Craciun si ar fi bagat 25.000 de dolari in buzunar, conform The Telegraph.

Trolli a preluat sefia grupului lui Connaghan, dar s-a dovedit un mic dictator, concediind 20 de membri pentru jigniri aduse confratilor lor de pe Elf Net. Drept urmare, unul dintre cei exclusi a incercat sa intre cu forta la o intrunire a organizatiei "Mosii Reuniti". A fost ridicat de politie, in timp ce un alt membru exclus, Tom Hartsfield, cerea inchiderea site-ului in semn de protest.

"M-au amenintat ca vor apela la FBI si m-au facut hot si terorist", a declarat Hartsfield. Liderii grupului neaga orice acuzatie.

Seful organizatiei "Mosii Reuniti" a mai fost acuzat de ilegalitati fiscale, veniturile organizatiei provenind in principiu din taxa anuala de 20 de dolari, pe care fiecare membru este obligat sa o plateasca. Organizatia a primit din partea autoritatilor un ordin de incetare a activitatii, bazat pe acuzatiile care includeau obtinerea unor sume de bani din activitati caritabile nedeclarate.

Trolli sustine ca grupul incerca sa stranga bani pentru a-i ajuta pe Mosii nevoiasi, dar s-a supus ordinului. Acesta a declarat ca familia sa a fost amenintata de Mosii rebeli: "Copiii mei au primit instructiuni ca, daca vad pe cineva care arata ca un Mos Craciun, sa fuga de-acolo", a spus Trolli.

Ca raspuns, noul grup al lui Connaghan - "Societatea Costumelor Rosii" - i-a acuzat pe membrii "Mosii Reuniti" de atitudine "razbunatoare si persecutanta" si de faptul ca au apelat la "un limbaj nedemn de un Mos Craciun".