Contemporanii epocii de piatra foloseau amestecuri de plante cu efect halucinogen, sustine o echipa de cercetatori. Desi se banuia ca specia umana foloseste droguri de mii de ani, pana acum nu se gasise nicio dovada care sa vina in sprijinul acestei teorii.

Acum insa, cercetatorii au descoperit cateva obiecte stravechi, folosite la prepararea unor amestecuri cu efect halucinogen, arata The Telegraph. Printre obiectele gasite de arheologi se numara castroane din ceramica si tuburi folosite pentru a priza sau fuma droguri. Acestea provin din America de Sud.

Descoperirea a fost facuta de Quetta Kaye, de la Universitatea College London si de arheologul Scott Fitzpatrick, de la Universitatea North Carolina. Oamenii de stiinta cred ca drogul folosit era cohoba, o substanta halucinogena extrasa din semintele arborelui Piptadenia peregrina. Echipa crede ca este posibil sa fi fost folosite si ciuperci "magice", cunoscute pentru efectul lor halucinogen.

Cercetatorii sunt de parere ca mescalina - un drog care provoaca deliruri si care se extrage din peyotl, o specie de cactus mexican - se folosea inca de acum 5.000 de ani. Acestia au subliniat insa ca substantele halucinogene erau folosite in ritualurile religioase, avand rolul de a induce o stare de transa.