Pentru a nu mai fi acuzat ca scriu doar de rau despre economia romaneasca, am decis sa schimb putin registrul. Se intampla atatea lucruri interesante in restul tarilor de pe planeta, incat chiar ar fi pacat sa ne holbam cu ochii plansi doar la economia Romaniei, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Desigur, voi mai scrie despre ceea ce se petrece la noi, insa nu azi. Azi declar Ziua Africii. Iata cateva stiri de pe la ei.

 • Benin

Guvernul va aplica un plan de inlocuire partiala a fainii din grau folosite la fabricarea painii, cu cereale locale (radacini si tuberculi) , pentru a reduce astfel pretul painii. Potrivit media locale, programul se va aplica si in domeniul patiseriei, adica la prajiturele. Ministerul Agriculturii beninez spune ca graul este foarte scump iar cheltuielile cu achizitionarea lui se scumpesc pe seama devalorizarii monedei locale.

 • Botswana

Functionarii de stat care s`au pensionat au dreptul sa ia imprumuturi bancare, a declarat ministrul Finantelor si Planificarii Dezvoltarii, Baledzi Gaolathe. El a mai precizat ca in legea bancara botswaneza nu exista niciun articol care sa interzica acest lucru, indemnand bancile comerciale sa imprumute pensionarii. Probabil stiti cum se numeste moneda locala, nu vreau sa mai sugerez aici…

 • Burkina Faso

Programul national de electrificare al zonelor rurale si`a fixat tinta pe 2015: 40% dintre localitatile de la tara, ca sa zic asa, vor avea curent electric. Potrivit calculelor specialistilor burkinezi (fasonezi?) asta inseamna un ritm mediu de 60 de localitati pe an. Potrivit calculelor mele, asta inseamna cam 5 localitati pe luna, adica un sat si 4 case pe saptamana.

 • Burundi

Guvernul a interzis principalului importator de carburanti, Engen petroleum SA (70% din piata), sa isi distribuie produsele pe motiv de preturi prea mari. Statul a indicat chiar si un nivel al pretului care trebuie respectat, de 200-240 franci burundezi la pompa, dar Engen petroleum a refuzat sa vanda la acest pret, pe motiv ca ar suferi pierderi de 2,7 milioane $. Discutiile continua.

 • Tanzania

Alti doi inalti responsabili ai Bancii Nationale au ajuns in fata Tribunalului in scandalul legat de finantarea noului sediu al institutiei. Conceput ca doua turnuri gemene in centrul Dar es Salaam, sediul Bancii Nationale a iscat unul dintre cele mai mari scandaluri de presa din Tanzania. Directorul de personal al bancii, Amatus Joachim Liyumba, si directorul de proiect, Deogratius Dawson Kweka, au fost acuzati ca au provocat pierderi de 153 milioane de dolari bancii centrale.

 • Guineea Bissau

Seful Statului Major al armatei, generalul Batista Tagmé Na Waié, descoperise cu o saptamana inainte de a fi asasinat (de Martisor, pentru cei care nu stiu) 200 kilograme de cocaina intr`un hambar. S`a incapatanat sa afle ale cui sunt drogurile.

 • Mali

Mali a semnat o intelegere cu China in domeniul turismului, agentiile maliniene urmand sa deschida reprezentante in China si viceversa. Asta e toata stirea.

 • Mauritius

*Premierul Insulelor Mauritius, Navin Ramgoolam, si`a asigurat cetatenii ca tara nu va cunoaste nicio recesiune in acest an (unde am mai auzit noi din astea ?). El a mai precizat ca desi economia locala nu e imuna la criza, ea nu va avea de suferit de pe urma turbulentelor (am inpresia ca un oficial roman si`a pierdut discursul si i l`a gasit Ramgoolam). Obiectivele pentru 2009 au ramas aceleasi ca si pentru 2008: sa nu vina tsunami`ul.

 • Mozambic

*Un mozambican din 5 are telefon mobil, desi acoperirea nationala in materie e de circa 80 %. Deocamdata nu se stie la care din 5 e telefonul, pentru ca, la fel ca si in Romania, in Mozambic se fura.

 • Uganda

*Postbanc se extinde in Uganda, instalandu`si ATM`uri in locatiile Caselor de Economii (care probabil ca nu au bani sa isi instaleze propriile bancomate). Dupe ce zonele vor fi electrificate,locuitorii le vor putea utiliza cu usurinta.

 • Capul Verde

*Republica Capului Verde (scuzati cacofonia) va infiinta o banca destinata creditarii familiilor sarace dar si micilor intreprinzatori, a anuntat aseara ministrul capverdian al Finantelor, Cristina Duarte. Potrivit agentiei nationale Panapress, proiectul este deja in faza ultimelor aprobari pe care Banca Centrala trebuie sa le dea, urmand sa devina viabil in cel mult doua luni. Decizia infiintarii acestei banci vine pe fondul dificultatilor cu care bancile comerciale acorda credite in aceasta perioada.

 • Gabon

*Conturile din Franta ale presedintelui gabonez Omar Bongo au fost inghetate, dupa ce s`a descoperit ca acesta transferase circa 4,2 milioane de euro in depozite la Crédit Lyonnais si BNP. Presedintele a fost acuzat de un cetatean francez ca dupa ce i`au luaot o spaga de cateva sute de mii de euro pentru a`i elibera din inchisoare tatal, seful statului s`a facut ca ploua (fenoment meteo foarte rar intalnit in Gabon) si nu si`a respectat intelegerea. Avocatul presedintelui spera ca intreaga afacere sa se rezolve pe cale amiabila. Cetateanul francez traverseaza acum strada cu mult mai mult atentie.

 • Djibouti

*Djibouti intentioneaza sa mizeze pe turism pentru a`si creste economia, a declarat directorul Oficiului National al Turismului, Mohamed Abdillahi Waiss. Potrivit acestuia, anul trecut au vizitat tara circa 48.000 de turisti (cam 132 pe zi), din care peste jumatate erau francezi, iar unul din 10 era din zona Golfului sau pasionat de golf, ca nu se intelegea prea bine. Daca investitiile in turism vor continua, e posibil ca in 2009 traficul de turisti (ce nu se mai traficheaza in ziua de azi?) ar putea depasi 140 de turisti pe zi!

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.