*Dom`ne, nu am avut incotro si am trecut si noi la restructurarea unor credite. Le`am trimis celor care mai aveau o rata sau cel mult doua de platit ca suntem de acord sa le prelungim perioada de creditare cu inca 12 luni, la acelasi nivel al ratei. Am vazut ca asa procedeaza toate bancile si n`o sa ne apucam noi sa inventam roata…

*Am primit formularul de stress test de la BNR. La intrebarea “Va rugam sa ne spuneti cam cat de stresati ati fi daca euro ar atinge un curs de 4,7 lei”, le`am spus direct “Cam jumatate din cat de stresati ati fi voi”, iar la intrebarea “Cum v`ar influenta o inflatie de 7,5% pe partea de active?” , le`am raspuns “Deci recunoasteti????” Pai asta nu e stress test pentru noi, cat e pentru aia din BNR.

*Am afisat in banca, chiar langa tabelul cu cursul euro, declaratiile lui Lazea din ianuarie cum ca euro nu va ajunge la 4 lei, ca si pe cele ale sefilor lui, care spuneau ca sunt semne ca economia isi revine. Stau si ma intreb daca astea nu sunt tot un fel de atacuri speculative la adresa economiei. Sa nu uit sa le dau un mail.

*Am pornit aseara creditarea. Pe la 7 seara am creditat contul 8034 Debitori scosi din activ, urmariti in continuare si in nici o ora, contul 8038 Alte valori in afara bilantului.

*Am hotarat sa relaxam conditiile de credit. Incepand de maine, ambii consilieri clientela vor astepta clientii relaxati, in bermude si tricouri imprimate cu sigla Calfur, cu care am facut un parteneriat ca sa ne dea bani daca noi nu mai avem.

*Ca sa pacalesc lumea si s`o mai fac sa intre si la mine in banca, am scris mare deasupra “Magazin alimentar de carnati”. Unii au intrat, au intrebat daca avem din aia de Plescoi, le`am spus caci da si-i intrebam cate kilograme vor. Prin spate, trimiteam un sclav sa cumpere cantitatea ceruta de la o alimentara din vecini si pana venea ala il intrebam daca nu`l servim cu un depozit, un card, ceva acolo in loc de desert. A mers foarte bine pana cand trezorierul sef in loc de magiun a cumparat parizer si s`a prins ala ca nu suntem chiar alimentara. De maine ne dam spalatorie de masini.

*Mesaj de la Supravegherea din BNR. Cica au redus nivelul dobanzii – cheitza si ca am niveluri prea mari la dobanzile percepute la imprumuturile pentru nevoi personalizate. I`am intrebat daca li se pare ca 35 la suta e mult? Aia, ca cica da, ca ar trebui sa mai scad… pai de unde sa scad, frate? Banii la banca mama tre` sa`i dau ca altfel aduc aia cine stie ce ecspat si`mi pierd locu de munca…Oricum, le`am comunicat ca daca din nivelul standard al bancii de 45 la suta, scad exact IQ` ul meu, obtin fix 20 la suta. Adaug inflatia si varsta prietenei mele si rezulta 35. Atata da, nu sunt eu vinovat cu nimic…Mi se pare insa dezgustator sa ajungem ca noi bancherii sa ne intrebam de dobanzi…

*Mail de la un client. Ar vrea finantare de 10 miliuane de euro pentru nush ce proiect. Am crezut ca glumeste tampitu. I`am raspuns « Siiiigur ca da. Stati sa ma pieptan si vin eu personal sa va aduc banii. Ha, ha, ha”. Dupa ce am dat send, am vazut ca mailul era de la Guvern, ca le trebe bani pentru salariile angajatilor. L`am sunat pe Boc sa`mi cer scuze pentru gluma. Plangea saracutu la telefon, de nu mai intelegeau nici aia de ne asculta ce voia sa`mi zica. Dupa 5 minute l`am vazut insa la Realitatea, cum se jura ca totul e bine si ca tine in mana fraiele bugetului. Cred ca se drogheaza..

*Lui astrologul pe care l`am angajat ca analist risc credite i`am spus ca`i mai dau o ultima sansa daca mai vrea casa il tin in banca. A inceput prostu sa aprobe credite pe care nu le`a cerut nimeni. Ieri l`am surprins in tinp ce`i scria unui fost client ca ii acorda un imprumut de 1 mil. Euro, cu o dobanda fixa in primii 500 de ani, dupa care i`o trece pe variabil. P`orma, a inceput brusc sa planga si sa vorbeasca cu consilieru lui imaginar. Nush ce`i spunea ala, da` dupa cateva minute i`a trimis clientului un alt email, in care`i scria ca nu i se mai aproba creditul pentru ca masa`i tarfa. Ma gandesc sa`l promovez, ca vede lucrurile in perspectiva.

*Dupa modelul BCR, care are isi eficientizeaza activitatea, un dobitoc din centrala mi`a cerut sa fac si eu la fel. Am reusit, da` nu mi`a fost usor. Am dat afara din fiecare agentie 90 la suta din oameni, dar apar alte probleme. Aia 10 la suta care raman trebuie sa faca munca celor plecati. Asa ca dupa ce da informatii clientilor, fug in spate, isi adauga neste mustatzi si re-apar sub forma unor elegantz consilieri credite. P`orma, dupe alte 10 minute, isi schinba sacoul, isi mai pun o barba carunta si se dau drept sefi de comitet acordare credit. In fine… cel mai aiurea e cand ii pun sa joace si rolul de clienti, ca nici din astia nu am prea multi.

*Mail de la BNR. Creditul in valuta a incetinit puternic in ultima luna. Le`am dat un reply. “Asa, si?” Ce vor de fapt, ca nu pricep??!!

*Ora 11,22. Ma dor unghiile de la piciorul stang. De sunat un sclav din front office sa vina sa mi le aranjeze.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.