Autoritatea Nationala Antigrindina - o masura complexa anticriza

de Dan Selaru     Romania obiectiva
Miercuri, 5 august 2009, 9:55 Life | Fun


Avem Autoritate Nationala Antigrindina. Ce daca imbecilii aia de americani considera ca nu exista nicio metoda certa de prevenire. Ce daca un nene de la meteo zice la fel. Guvernul stie mai bine.

Pe vremuri se bateau clopotele. Putem sa facem la fel si acum, efectele sunt aceleasi, tot avem in planul de investitii 800 de biserici noi. In acest fel rezolvam problema, punem si clerul la treaba, bagam si un proiect in care educam somerii sa devina clopotari antigrindina, deci facem si reconversie profesionala.

Putem sa facem si un contract sa cumparam niste masini cu clopot deasupra ca sa revigoram industria auto si pe cea siderurgica, avem astfel si grupuri mobile antigrindina. Masinile neaparat SUV-uri ca nu se stie unde trebuie grindina combatuta. Daca ma mai gandesc mult scriu si un proiect pe fonduri structurale de vreo 5 milioane (RON) in care fac un proiect pilot si dezvolt si cercetarea. Asta masura anticriza. Propun un program national cu astfel de masuri complexe.

Prima idee, calcularea deficitului bugetar si a PIB-ului prin metode astrologice de catre Netty Sandu, dar cred ca asta deja se aplica.

Si doua citate care mi-au placut, fara legatura.

"Romania este ca un avion in picaj in care pilotii s-au luat la bataie, inclusiv cu pilotul automat." Bogdan Chireac

"Suntem o tara cu conducere bicefala, un sef de bostanarie si un cosas fruntas. Seful de bostanarie pare independent dar are in spate un primar de sector, cosasul are in spate un presedinte si nu pare independent. "- nu stiu autorul.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2495 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Nu va inteleg... (Miercuri, 5 august 2009, 10:23)

  Cristin [anonim]

  Un mic citat: "Ploaia cu grindina de la Targu Frumos, care a durat circa 15 minute, a afectat peste 6.000 de hectare cultivate. Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, pagubele se ridica la suma de 57 miliarde lei vechi. Din estimarile DADR rezulta insa ca precipitatiile au fost putine: 7 litri/mp."
  E clar, acolo clopotele nu au ajutat. Nimeni nu spune ca metoda cu rachete e 100% sigura, dar e mult mai eficienta decat a sta cu mana in san uitandu-te cum se duce draq acoperisul casei, masina si munca din primavara pana acum.
  57 de miliarde lei vechi = 1,35 milioane de euro. Doar intr-o zona!
  Uite o tema pentru dvs domnule Selaru: faceti va rog o ancheta cu pagubele produse de grindina de la inceputul anului pana acum.
  Articolul la care faceti referire precizeaza faptul ca NAS nu a decis daca metoda "cloud seeding" da rezultate sau nu dar in schimb se discuta despre un radar ce ar putea detecta formarea picaturilor de ploaie sau grindina. V-ati gandit ca poate se doreste achizitionarea unor astfel de radare si nu numai a rachetelor cu iodura? Stiti exact ce program are Agentia Antigrindina?
  Nu sunt de acord cu actuala, fosta sau viitoare guvernare dar daca printre multele rahaturi care le fac se mai strecoara din cand in cand si ceva util?
  • 0 (0 voturi)    
   Ar fi util ... daca ar fi si posibil ... (Miercuri, 5 august 2009, 10:44)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Cristin

   Stimate domnule Cristin,

   Problemele cu agentia de apa de ploaie din subordinea Ministerului Agriculturii sunt:

   1. agentia exista de mai mult timp si functioneaza cu 67 de specialisti in ... apa de ploaie

   2. sistemul de aparare antigrindina se bazeaza pe un sistem de rachete sol-aer, bazat pe vectori (rachete) similari celor folositi in anii 70-80 pentru aparare antiaeriana, insa incarcati cu o solutie bazata pe saruri de argint, mercur si sodiu (sare de bucatarie). Raza de actiune a acestor vectori este de mica distanta - max 80-100 km fata de locul de lansare, iar viteza de deplasare a unui complex mobil (baterie de rachete) este in medie de cca. 40 km/h. Timpul necesar instalarii si punerii in pozitie de tragere este intre cca. 45 minute - 2 ore - in functie de pozitie si de antrenamentul servantilor.

   Fronturile atmosferice se misca cu o viteza de 80-130 km/h, iar perioadele de formare a grindinei scl. sunt in jur de 20-30 de minute.

   De cele mai multe ori, rachetele antigrindina sunt trase prea tarziu pentru a rezolva ceva, fie datorita faptului ca bateria se afla prea departe de locul unde se petrece fenomenul, fie pentru ca tragerea are loc prea tarziu.

   Sistemele antigrindina de acest gen sunt eficiente atunci cand sunt permanent in stare de veghe, capabile sa actione in timp scurt si cand fenomenul se petrece in aria lor de tragere.

   Altfel - nu sunt eficace. Adica ... apa de ploaie!

   3. O solutie ar fi ca aceste activitati sa fie incredintate armatei - comandamentului de aparare antiaeriana, care are si echipament modern de cercetare (statii de radiolocatie) si de tragere (baterii de rachete) carora sa li se dea proiectilele speciale pentru astfel de situatii.

   S-a vorbit mult de solutia din URSS, dar acolo sistemele antigrindina sunt operate de armata, nu de civilii de la Min Agriculturii, care nu au resursele financiare sa sustina salariile persoanalului care sa opereze bateriile si statiile respective.

   Cont.
  • 0 (0 voturi)    
   Continuare ... (Miercuri, 5 august 2009, 10:53)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Cristin

   4. La noi in tara acest sisteme sunt operationale in jurul Ploiestilor unde exista o zona de aparare antiaeriana puternica prin traditie (zona a fost istoric tinta unor bombardamente aeriene).

   Mai avem ceva pe la Timisoara, Bacau si pe langa Bucuresti.

   Acolo exista logistica, personal, etc.

   La Targu Frumos, in inima Transilvaniei sau prin Oltenia, unde grindina se manifesta mai des ca la Ploiesti, Bacau sau Bucuresti, nu este nici urma de sisteme antigrindina...

   Deci ... apa de ploaie.

   In momentul in care se discuta de restructurari de agentii guvernamentale, fiecare sef de agentie iese pe "sticla" sa ne spuna ce eficace, ce viteaz, ce mare si tare este agentia lui....

   Mai util ar fi pentru noi, ca dl. Ministru Sirbu sa faca ceva ordine pe APIA, APDRP si ANSVSA, unde are din plin de unde sa reduca ... lenesi, puturosi, rude de partid si alti bugetofagi!

   In rest ... apa de ploaie !
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc pentru completari (Miercuri, 5 august 2009, 11:32)

    Cristin [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

    Numai ca lipseste ceva si daca m-ati putea ajuta ar fi f. frumos: stiti cumva cine va intra in componenta agentiei?
    Daca o racheta are o raza de actiune de 80 de km inseamna ca acopera cca 20.096 km patrati iar suprafata RO este de 238391 km patrati. Teoretic, 12 "cuiburi" cu radare ar putea acoperi necesarul. Trebuie sa recunosc ca implicarea armatei ar putea asigura logistica, tehnica si "man-power"-ul necesar, dar e posibil sa se implice si anumiti cercetatori in meteorologie deci solutia ar fi o combinatie mixta intre armata si o agentie civila.
    • 0 (0 voturi)    
     Cateva raspunsuri (Miercuri, 5 august 2009, 12:38)

     Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Cristin

     Stimate domnule Cristin,

     Q: "Numai ca lipseste ceva si daca m-ati putea ajuta ar fi f. frumos: stiti cumva cine va intra in componenta agentiei?"

     R: Nu stiu inca, dar ma interesez.

     Obs: Suprafata efectiv de aparat este mai mica, cca. 1/2 din suprafata tarii. Aria de eficacitate a unei baterii este mult mai mica decat aria teoretica calculata de Dvs. deoarece sunt interzise tragerile deasupra localitatilor, obiectivelor industriale, sau deasupra principalele cai de comunicatii (aeroporturi, culoare aeriene, autostrazi, sosele, etc.) inclusiv asupra zonelor lor de "aparare".
    • 0 (0 voturi)    
     Iata si parerea oficiala a Min Agriculturii (Miercuri, 5 august 2009, 12:45)

     Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Cristin

     Iata si parerea oficiala a Min Agriculturii despre acesta problema:

     http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=2636

     Discutia privind ariile acoperite:

     "În prezent funcţionează Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova, care asigură protecţia populaţiei şi a culturilor agricole de pe o suprafaţă de 105 mii ha, cu posibilităţi de protecţie a 150 mii ha în judeţele Prahova şi Buzău, urmând să intre parţial în funcţiune în anul 2009 Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindina Moldova 1 Iaşi, cu capacitatea de a proteja 200 mii ha în judeţele Iaşi, Vaslui şi Botoşani."

     Aria aparata de unul din cele mai puternice sisteme AA este de cca. 10.000 KM2, cam la jumatate decat aria teoretica, datorita limitarilor pomenite anterior.
     • +1 (1 vot)    
      Eh, acum totul este aproape complet (Miercuri, 5 august 2009, 12:57)

      Cristin [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

      Pai daca aria efectiva este de doua ori mai mica iar suprafata de aparat este tot de doua ori mai mica, tot de 12 baze ar fi nevoie :)
      Inca o data va multumesc pentru detalii si sper sa le citeasca cat mai multa lume. Sincer, lucrul asta trebuia sa-l faca autorul articolului si sa prezinte toate datele temeinic studiate altfel tot ce zice domnia sunt sunt simple speculatii sau barfe.
      • 0 (0 voturi)    
       Geometria (Miercuri, 5 august 2009, 13:39)

       ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Cristin

       Aria de 10,000 km2 este sub formă de cerc. Pentru a acoperi întreaga zonă, vorbim de arii suprapuse. Fiecare arie de 10,000 km2 va trebui să se suprapună cu alte 4 arii. Dacă iei grila ta și o duplici apoi copia o translatezi cu 80km mai la vest și 80km mai la nord, vei obține o acoperire completă. Altfel vei avea puncte moarte. Trebuie deasemenea scos din calcul faptul că o suprafață destul de mare este necultivată.

       Mergând însă pe principiul: energia nu se pierde, se conservă, aș îndrăzni să întreb cum va afecta această operațiune vremea pe termen mediu și lung? Pentru că va apărea o modificare la nivelul atmosferei. Dacă noi provocăm ploaia la fiecare norișor (când e secetă) vom duce la dispariția lor completă. Norii nu au doar rolul de precipitații, ei conferă și o stabilizare a temperaturii la nivelul solului. O noapte înnorată iarna e mai călduroasă decât o noapte senină. Iar vara, norii scad temperatura solului. Sunt, cred eu, foarte multe aspecte și orice modificare pe care noi o aducem va afecta balansul natural. Vedem peste câțiva ani...

       Adrian
       • 0 (0 voturi)    
        Va rog sa revedeti ariile si eficacitatea (Miercuri, 5 august 2009, 17:56)

        Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui ady624

        Draga Adrian,
        Dragi prieteni,

        Va rog frumos sa nu confundam ariile de tragere cu rachete sol-aer cu aria pe care o putem apara de gridina cu ajutorul acestor mijloace.

        Raza de actiune a unor astfel de rachete este in general de cca. 80 de km de la punctul de tragere - adica pana la ce distanta se poate deplasa vectorul (teoretic) fata de punctul de tragere. Datorita incarcaturii propulsoare rachetele (vectorii) realizati in acesta tehnologie nu pot ajunge dincolo de limita de cca. 80 km, deoarece ar cadea din lipsa de combustibil.

        Odata detonate la inaltime, incarcaturile rachetelor au efect mult mai redus asupra norilor asupra carora sunt trase - de aici eficacitatea tragerii. O astfel de racheta are un efect local de o suprafata de cateva zeci de hectare ( 1km2 = 100 hectare).

        Avem in general 2 tipuri de fenomene de condensare controlabile - in frontul atmosferic in miscare si in mijlocul unei formatii norosase.
        Fenomenul se poate amplifica rapid si poate atinge zone din front de 3-5 km pt fiecare racheta trasa (dar numai atunci cand avem tir multiplu).

        In fapt aritmetica Dvs. nu functioneaza practic si avem nevoie de mult mai multe baterii si de o mare cantitate de vectori si incarcaturi pentru a apara intreg teritoriul Romaniei. Optimizarea amplasarii lor este posibila prin cooperarea cu admin meteo, pentru ca batreriile pot fi mutate in zonele expuse, grupate judicios pe directiile principale ale fronturilor atmosferice, etc.

        Fata de un amplasament al bateriei, tragerea este permisa doar in anumite sectoare de cerc, in jurul punctului de tragere, datorita limitarilor de mai sus - nu se trage peste orase sau sate, etc.
        • 0 (0 voturi)    
         Detalii despre stadiul cercetarilor in RO (Miercuri, 5 august 2009, 18:42)

         Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

         Detalii despre stadiul cercetarilor in Romania pe acest subiect gasiti la adresa de Internet:

         http://www.incas.ro/PNCDI2_Program4/2008/C52-106/prezentare_proiect.htm
        • 0 (0 voturi)    
         Încercam doar... (Joi, 6 august 2009, 2:37)

         ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

         Încercam doar să îi explic faptul că cercurile nu acoperă toată suprafața. Și eu cred că e vorba de mult mai multe baterii. E complex calculul, având în vedere că nu toată suprafața trebuie protejată. În același timp, un nor cu o suprafață de 1 hectar de exemplu, are o arie aparentă diferită pe sol (în mare parte datorită reliefului, căci distanța de la soare până la nor este mult mai mare decât cea de la nor la sol). Precipitațiile însă nu vor uda exact suprafața umbrită. Norul la rândul lui se deplasează, precipitațiile pot fi deviate de vânt, etc.

         Adi
         • 0 (0 voturi)    
          Aria teoretica si racheta practica (Joi, 6 august 2009, 13:51)

          Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui ady624

          Agentia din Romania este dotata realmente cu cca 500 bucati din rachetele descrise mai jos (fabricate la ELECTROMECANICA PLOIESTI)

          CARACTERISTICI TACTICO - TEHNICE: B-898
          Racheta antigrindina este destinata pentru introducerea
          in nori a unor substante active speciale in scopul producerii
          artificiale de nuclee active; prin arderea unei compozitii
          pirotehnice speciale ce contine compusi iodati (AgI, KI) se
          genereaza aerosoli care sunt inject ati prin orificiile
          prevazute in carcasa componentei utile.
          Acesti aerosoli, actionand in interiorul norilor generatori
          de grindina, previn formarea grindinei

          - Diametru fuzelaj ......... 82,5 mm;
          - Lungime .................. 1402 mm;
          - Masa totala .................... 8,8 kg;
          - Masa incarcaturii utile ..0,66 kg;
          - Numar nuclee active formate ... 3 x 1015;
          - Inaltime maxima a traiectoriei la
          un unghi de inaltare de 85 grade ... 9 300 m;
          - Distanta maxima de zbor ...12 000 m;
          - Temperaturi de lucru .. (0-+45) oC;
          - Timp de la lansare pana la
          momentul inceperii formarii nucleelor active ......... aprox.13 s;
          - Timp din momentul lansarii
          pana la autodistrugere ... aprox. 41s.

          Acum aveti date mai exacte de dimensionare a sistemului pentru tara noastra.

          Inf suplimentare la:
          http://www.elmec.ro/pdf/ro_Antigr.pdf
      • 0 (0 voturi)    
       Aria de acoperire - cca 1/3 din jud Prahova (Miercuri, 5 august 2009, 18:07)

       Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Cristin

       Unitatea Pilot din Prahova, de langa Ploiesti - are o arie de acoperire de 105 mii ha - adica sub un sfert din aria jud. Prahova (care este de cca. 4716 KM2).

       Posibilităţile de protecţie a 150 mii ha în judeţele Prahova şi Buzău - publicate de Ministerul Agriculturii arata de fapt ca miscand unele baterii poate fi protejata o arie cam cat o treime din jud Prahova sau cam un sfert din judetul Buzau (cca 6100 km2).
       • 0 (0 voturi)    
        Ilie Sirbu, racheta si marmota, scuze...marota! (Joi, 6 august 2009, 14:30)

        Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

        Rachetele antigrindina sunt una dintre marotele d-lui Ministru Ilie Sarbu, care a testat de mai multe ori in trecut, la Valea Calugareasca, aceeasi prima racheta anti-grindina, produsa de societatea Electromecanica Ploiesti.

        Pentru achizitionarea si dezvoltarea sistemului, MADR a cheltuit incepand din anul 2002 cam 1,2 - 1,5 Mil Euro / an, fara alte rezultate notabile decat testele de la Valea Calugareasca si proiectele de cercetare FP5, FP6 si FP7 care se succed sistematic la Inst Elie Carafoli. In prezent discutam dupa sapte ani de la prima testare, tot despre un proiect pilot, cu toate ca racheta este una ... fara pilot.

        Discutia de acum se refera la efectul antigrindina, insa spun surse din Ministerul Agriculturii, racheta antigrindina care este proiectata sa loveasca norii, in scopul producerii ploilor, dar poate determina si ninsori pentru partiile de schi !!! De exemplu pe Valea Jiului, dar nu dispre Petrosani, ci dinspre Caransebes .... "prietenii" stiu de ce !

        Pana una alta, la noi in tara, rachetele antigrindina sunt utilizate numai in anumite zone viticole.... acolo unde se face vin bun de Valea Calugaresca, alta pasiune a d-lui Ministru Ilie Sirbu, care este licentiat in teologie.

        Oare cand vom afla despre utilitatea respectivelor rachete antigrindina pentru controlul populatiei de mistreti ?

        Cu testare in padure la Bolovani, Dambovita ?
 • 0 (0 voturi)    
  dezvoltare durabila (Joi, 6 august 2009, 9:43)

  je [anonim]

  o solutie, in acest moment, ar fi dezvoltarea durabila si reducerea poluarii. ar trebui investit in ecologie. se poate si tara noastra are un potential enorm pentru obtinerea energiei pe cale neconventionala (eolian, solar, etc). dar probabil inca nu si-au deschis afaceri "nepotii" in acest domeniu si .... mai asteptam.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by