Inventatorul sutienului care se transforma rapid in masca de gaze, patologul care a demonstrat ca o sticla de bere iti poate sparge capul, chiar daca este goala, si un om de stiinta mexican care a facut diamante din tequila sunt cativa dintre laureatii premiilor "IgNoble" - o parodie la adresa mult mai celebrelor premii Nobel, relateaza The Telegraph.

Distinctii au primit si guvernatorul bancii centrale din Zimbabwe, pentru ca a emis bancnote care valoreaza de la un cent zimbabwean pana la 100 de trilioane de dolari, dar si directorii si auditorii a patru banci din Islanda, care au demonstrat ca "o banca mica poate fi transformata rapid intr-una mare si vice versa".

Premiile IgNobel sunt acordate de revista de satira si umor din Harvard Annals of Improbable Research si sunt sponsorizate de Harvard-Radcliffe Science Fiction Association, Harvard-Radcliffe Society of Physics Students si Harvard Computer Society.

Premiul pentru Sanatate Publica

Elena Bodnar din Hinsdale, Illinois si colegii ei, care au conceput si patentat un sutien care poate fi rapid convertit intr-o pereche de masti de gaze: una pentru purtatoarea sutienului si cealalta pentru oricine se afla in zona si are nevoie.

Premiul pentru Pace

Stephan Bolliger, patolog, alaturi de colegii sai de la University of Bern (Elvetia) a castigat premiul pentru o cercetare in care a analizat daca o sticla goala de bere este mai periculoasa pentru craniul uman decat una plina, in cazul unei batai dintr-un bar.

"Amandoua sunt suficient de puternice pentru a-ti sparge capul. Totusi, cele goale sunt mai robuste, deoarce presiunea berii face ca o cutie plina sa explodeze mai rapid", a explicat Bolliger.

Premiul pentru Literatura

Politia irlandeza, care a scris peste 50 de amenzi pe numele Prawo Jazdy. In poloneza, inseamna "permis de conducere". Premiul a fost ridicat de o poloneza care detine permis de conducere si care a transmis, cu aceasta ocazie, cele mai bune ganduri politiei irlandeze.

Premiul pentru Matematica

Gideon Gono, guvernatorul bancii centrale din Zimbabwe, tara care lupta cu o inflatie devastatoare, a castigat premiul pentru ca "a oferit oamenilor o metoda simpla, care poate fi utilizata zilnic, de a manui o gama larga de numere - de la cele mici la cele foarte mari - in momentul in care banca a tiparit bancnote care au o valoare cuprinsa intre un cent si 100 de trilioane de dolari".

Premiul pentru Medicina

Donald Unger din California a fost distins pentru un experiment derulat de-a lungul intregii sale vieti: zilnic, timp de peste 60 de ani, el si-a trosnit incheietura mainii stangi - niciodata cea dreapta - pentru a demonstra ca acest lucru nu provoaca artrita.

Au mai fost premiati:

  • Catherine Douglas si Peter Rowlinson de la Newcastle University, care au demonstrat ca vacile care au nume produc mai mult lapte decat cele care nu au nume
  • un cercetator japonez care a demonstrat ca o bacterie extrasa din fecalele ursului panda poate reduce volumul resturilor menajere cu peste 90%