Grecia a luat decizia istorica sa se adreseze UE si FMi pentru a-i intreba cand si mai ales cum vor putea beneficia de ajutorul financiar promis. Ministrul de finante elen a scris un ravas sefiei UE in care solicita in mod oficial doar „deschiderea discutiilor” despre acordul de sprijin financiar. Analistii interpreteaza scrisoarea ca pe o deplasare a presiunii pietelor asupra tarilor europene si in special asupra Germaniei. Cu alte cuvinte, desi declara ca nu le e foame, grecii intreaba cand e gata masa, scrie Dan Popa pe blogul lui

Europenii nu pot spune ca sunt luati prin surprindere. Atunci cand esti anuntat din timp ca vei fi violat financiar, parca e nu stiu cum sa te plangi dupa. Partea cea mai proasta din toata afacerea asta e ca si Spania si Portugalia stau cu centura desfacuta, pregatindu-se si ele sa faca sex cu banii UE. Oficialii Uniunii Europene spun totusi ca acest lucru nu se va intampla si ca in afara Greciei spera sa nu mai fie cazul de alte acorduri similare.

(...)

Acuma, despre ravas. Nu stiu multa greaca (m-a invatat tata, D-zeu sa-l odihneasca cateva cuvinte si expresii), dar imi inchipui ca se traduce asa:

“Draga Olli Renule,

Afla despre mine ca sunt bine sanatos sanatate care ti-o doresc si tie si tarilor UE care s-au jurat ca ne ajuta asa ca sa ne dea banii odata ca nu mai putem. Asa cum ne-am inteles, o sa facem reformele alea, da-le-n…Doamne iarta`ma de reforme. Mai greu e sa le incepem odata, ca dupa aia am inteles ca merg de la sine. Am si o veste buna. O sa facem curat in sectorul bugetar dupa modelul romanesc, care vad ca functioneaza, din moment ce nimeni nu se prinde. Taiem din pix pe hartie si cand vine inspectia ii umplem de A4 pe inspectori pana ii plictisim. In cel mai rau caz ii duce in vizita la niste hale mari si goale si le spunem ca odata, acolo erau miliarde de functionari de stat.

Sincer, noi nu avem nevoie de bani, ca asa cum am dus-o mii de ani, mai rezistam. Da` nu-i suport pe nemti si vreau sa le vad banii. Au zis ca ma ajuta? Sa marce banul, tata!

Auzi Renule, daca noi revenim la drahma, aveti cojones sa renuntati la constructia asta ridicola numita Euroland si sa adoptati ca moneda unica, drahmutza noastra? Sa vezi fosgaiala pe pietele speculatorilor, hahaha..

Uite, am vorbit si cu ceilalti colegi din rezerva. Spania zice ca n-o sa va ceara bani anul asta, iar Portugalia mi-a promis si ea ca mai asteapta putin. Chestia e ca tre sa va puneti pe munca frate, ca la anul o sa tre`iasca sa scoateti iar bani din buzunar. Sa nu zici ca nu te-am avertizat.

Bai tata, si inca ceva. Vorbeste tu cu Dominic si cu Jose Miguel Barosul sa ne lase cu declaratiile lor de doi lei, cum ca ne trebuie deflatie sau nush ce reforme au ei in creierele lor obosite. De cateva zile oamenii mei stau sa caute prin dictionare ce e aia deflatie de nu mai pot schimba cu ei o vorba.

In final, vezi cum anunti tu public chestia ca ne trebuie banii cat mai rapid, ca sa nu trezesti Speculatorul. Gaseste o formula din aia de-a ta ca noi nu avem timp. Mergem la o paranghelie, ca avem de sarbatorit ceva. Sa ma suni imediat dupa ce ne-ai bagat banu in cont.

Hai, te pup. Papapapapa”