*Pana la urma am reusit sa facem planul ala anticriza in numai 7 minute, fata de 11, cate ni se acordasera. Solutia propusa de noi a fost banala: e aplicarea unui TVA de 19% intre orele 8-16, iar seara sa urce TVA la 24%. In week-end, calculele comisiilor noastre de experti au indicat un nivel mediu al TVA de 21,346789%. Cand i-am zis lui Vladescu, ne-a facut prosti. Prosti-prosti, da`uite ca stim cum se poate iesi din criza, daca vrei cu adevarat.

*Seful ne-a rugat sa achizitionam cu orice pret caracatita Paul, aia cu predictiile de la Mondial, ca sa stie pe ce date sa construiasca bugetul pe 2011. Intrucat nu mai avem voie sa facem achizitii publice, incercam sa organizam un parteneriat privat, ca acolo n-au cum sa ne prinda. Mai ales daca punem conditia de baza ca vrem sa ne in-parteneriem cu o fiinta vie care sa aiba 14 picioare si sa posede una punga cerneala in stare de functionare si cu garantie.

*Ce s-a mai enervat Seful cand l-a auzit pe presedintele Basescu ca se baga in seama cu reducerea TVA si cu impozitarea pensiilor…L-a sunat si i-a zis in prima faza ca o sa vorbeasca cu Croitoru sa nu il mai consilieze, ca ii incurca toate planurile si in special planul B. Dupa ce a urlat o jumatate de ora la el, Seful s-a mai linistit, mai ales ca presedintele avea telefonul inchis. Dar Seful tot nu s-a lasat. I-a trimis un sms dur si l-a intrebat din prima “Cum mai sunteti astazi?”

*Greu la deal cu boii mici. Cand a vazut prima data ca vrem sa impozitam depozitele, adjunctul Sefului a zis ca de ce numai depozitele si ca am face mai bine sa luam si 16% din credite. Omul nostru a incercat sa ii explice ca nu prea ai cum impozita creditele, dar Seful a intervenit si a zis sa tacem, ca daca vede Presedintele, impoziteaza cu cat vrea el si depozite si credite si carduri. Am tacut, ce era sa facem?

*Ni s-au cerut calcule din care sa reiasa impactul cresterii TVA in diferitele sectoare. Am umplut o foaie cu calcule luate cu copy/paste din teoria relativitatii lui Ainstain, i-am chemat pe doi tampitei de la nush ce televiziune ca sa le filmeze si sa para ca n-am dormit de 3 nopti, dupa care am anuntat cu glas stins ca nu avem cum sa nu impozitam pensiile cu 16%. Maine iar ii chemam pe aia sa filmeze foile cu calcule, ca mai trebuie sa anuntam cresterea taxelor.

*Ne tot suna diversi ziaristi sa ne intrebe de planul B, ca daca il avem. Sigur ca il avem, da` nu putem sa il comunicam. Planul B e facut in cele mai mici detalii. Iese Vladescu si anunta ca nu e exclus ca euro sa ajunga la 8 lei. Potrivit planului, oamenii se vor inghesui sa isi cumpere euro scump, ca sa nu ii prinda scumpirile inainte de plata ratelor. Planul a fost facut doar pana in momentul in care oamenii se intorc acasa cu euro cumparati scump, mai avem putin de lucrat la el.

*Impozit progresist sau cota unica? Clar ca impozit progrevist din ala. De cote s-a cam saturat lumea inca de pe vremea lui Ceausescu, cand era cota unica si la lapte si la paine. Oricum, colectivul nostru de specialisti a estimat ca un impozit progresiv corect ar porni de la 15% pentru cei cu salariul minim pe economie si ar urca lin cu cate 20% pentru fiecare transa salariala de 500 de lei. Pentru cei cu salarii de peste 2000 de lei, salariul ar fi egal cu impozitul, iar pentru nesimtitii cu salarii de peste 2000 de lei, daca vor sa lucreze, sa faca bine sa aduca niste bani de acasa.

*Am incercat, cum ne-a rugat dl. B., sa il sunam pe Isarescu si sa ii explicam ca nu e asa mare scofala ca ii taiem 25% din salariu. Nu l-am mai prins la birou, ca déjà coborase nervos in subsol, unde e tiparnita. Ca sa nu se supere pe noi, i-am trimis o scrisoare recomandata in care i-am explicat ca nu domnul Boc il obliga sa isi doneze banii la buget, ci Criza care face prapad in Univers si ca nu numai planeta noastra e afectata. Asa am si semnat scrisoarea, ”Criza romaneasca”.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.