Liviu Florian, omul de afaceri din Cluj acuzat ca a luat 130.000 de euro mita pentru a intermedia angajarea unei persoane in functia de sef al Vamii Halmeu ii raspunde procurorului general spunand ca nu a afirmat vreodata ca a adunat bani pentru un anumit partid sau persoana si si-a afirmat in permanenta nevinovatia.

Intr-un comunicat trimis redactiei HotNews.ro, Liviu Florian vorbeste despre un dosar instrumentat politic, il acuza pe procurorul de caz si sustine ca este supus unui linsaj mediatic. Vezi mai jos argumentele sale:

1. Eu mi-am sustinut in permanenta nevinovatia, atat in declaratiile date in fata procurorilor, cat si in cele din fata judecatorilor, astfel incat este imposibil sa fi afirmat ca am strans bani pentru un anume partid sau persoana. De altfel, din niciunul dintre documentele existente la dosarul cauzei nu reiese ca as fi primit vreo suma de bani de la auto-denuntatoarea Dobrescu, cu atat mai putin ca destinatia sumelor de bani ar fi fost un partid politic. Asa zisul autodenunt al invinuitei Dobrescu Nicoleta este smuls prin presiuni ale procurorului de caz, Iancu Marius si este o plasmuire.

2. Afirmatia: "banii au fost dati pentru a ajunge la un partid politic" constituie o inventie grosolana a procurorului de caz, Iancu Marius, pentru a crea publicitate in jurul acestui caz si a pune astfel presiune pe magistratii desemnati cu judecarea cererii sale privind privarea noastra abuziva de liberatate. Scopul manipulator a fost atins, fapt dovedit de nenumaratele emisiuni TV si articole din mass media nationala, regionala si locala, precum si de catre declaratia Procurorului General, mai sus mentionata.

3. Opinia publica este martorul unei activitati concertate de falsificare a adevarului si manipulare colectiva, facute in scopuri politice ori institutionale, iar noi suntem victimele acestei inselatorii. Declaratia Procurorului General confirma acest lucru.

4. Astfel de operatiuni de intoxicare a mass mediei romanesti de buna credinta, in scopul orchestrarii unui linsaj mediatic impotriva unui cetatean al Romaniei, care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, sunt ilegale, abuzive si contrare obligatiilor etice, constitutionale si legale ale procurorilor. Procurorul General al Romaniei are obligatia constitutionala de a proteja drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, iar prezumtia de nevinovatie este unul dintre drepturile noastre fundamentale. Ministerul Public are obligatia constitutionala de a respecta principiile statului de drept si de a ne proteja pe noi, cetateanul, impotriva puterii abuzive si manipulatorii a unui procuror.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi sustine ca afirmatia potrivit careia o parte din mita in cazul de la Vama Halmeu ajungea la un partid a fost facuta de un inculpat in dosar, si nu de procurori, declaratia fiind citata in incheierea instantei, potrivit Mediafax.

Si presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, ca persoanele cercetate in cazul mitei din vami au sansa sa faca mai putina puscarie sau chiar deloc daca vor spune cui au dat bani, "cu nume si prenume".

Raspunzand unei intrebari referitoare la informatiile privind faptul ca o parte din mita ajungea la un partid, seful statului declarase anterior ca "este in mod categoric un joc politic din mai multe motive".

El a precizat ca informatia respectiva, care apare intr-un rechizitoriu, nu este a procurorului, ci a inculpatului.