OCam: Cea mai rapida camera foto astronomica din lume
Desi nu impresioneaza prin rezolutie (240x240), camera se revanseaza prin viteza si acuratete. Poate captura pana la 1500 de imagini pe secunda, fiind capabila sa distinga planete orbitand in jurul unor stele indepartate.
"Aceasta camera este fara echivalent in intreag lume. Ea va permite salturi mari in multe arii de studiu ale universului", a spus Norbert Hubin, seful Adaptive Optics pentru agentia spatiala ESO.
Un telescop aflat pe pamant sufera din cauza efectului de incetosare datorat atmosferei. Prin folosirea acestei camere se inlatura acest dezavantaj, imaginile fiind mult mai clare.
Tehnica folosita se bazeaza pe corectari in timp real ale unor imagini capturate la viteze foarte mari.
"In general, cu cat o camera este mai rapida, cu atat este mai putin sensibila. De aceea pentru acest gen de camere este necesara o iluminare puternica, aceasta nefiind insa o optiune pentru pozele astronomice", a declarat seful proiectului, Philippe Feautrier.
OCam rezolva aceasta dilema fiind nu numai cea mai rapida camera la ora actuala, dar si foarte sensibila, informeaza comunicatul de presa.
Alex Sima - TownPortal

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
La rezolutia data de tine 240x240 si la o asemenea viteza (1500 cadre pe secunda), chiar daca ea se va afla in afara atmosferei terestre, imaginile tot proaste vor fi.
Deci, in nici un caz nu va putea "distinge" planete din afara sistemului nostru solar.
Poate nici pe cele mai indepartate din sistemul nostru solar (Neptun, Pluto), care sunt si destul de mici si, pe de-asupra, prost luminate de soare, din cauza distantei la care se afla de acesta.
Evident ca nu observa direct planeta ci miscarile stelei in jurul careia orbiteaza respectiva planeta.
Cea mai rapida camera din lume :))
Uitati-va la cei de la time warp care au camera de 1.000.000 *UN MILION* de FPS......