OCam este denumirea data celei mai sensibile camere fotografice, dezvoltata de cercetatorii de la ESO (European Southern Observatory), arata TechRadar.

Desi nu impresioneaza prin rezolutie (240x240), camera se revanseaza prin viteza si acuratete. Poate captura pana la 1500 de imagini pe secunda, fiind capabila sa distinga planete orbitand in jurul unor stele indepartate.

"Aceasta camera este fara echivalent in intreag lume. Ea va permite salturi mari in multe arii de studiu ale universului", a spus Norbert Hubin, seful Adaptive Optics pentru agentia spatiala ESO.

Un telescop aflat pe pamant sufera din cauza efectului de incetosare datorat atmosferei. Prin folosirea acestei camere se inlatura acest dezavantaj, imaginile fiind mult mai clare.

Tehnica folosita se bazeaza pe corectari in timp real ale unor imagini capturate la viteze foarte mari.

"In general, cu cat o camera este mai rapida, cu atat este mai putin sensibila. De aceea pentru acest gen de camere este necesara o iluminare puternica, aceasta nefiind insa o optiune pentru pozele astronomice", a declarat seful proiectului, Philippe Feautrier.

OCam rezolva aceasta dilema fiind nu numai cea mai rapida camera la ora actuala, dar si foarte sensibila, informeaza comunicatul de presa.

Alex Sima - TownPortal