Enciclopedia online le va permite utilizatorilor sa gaseasca, sa editeze si sa integreze clipuri video, informeaza Technologyreview.

Aceasta miscare are ca scop principal convingerea detinatorilor de drepturi pentru a da drumul la mai mult continut in domeniul public.

In aproximativ trei luni de zile, o persoana care editeaza un articol pe Wikipedia va gasi un nou buton, "Add Media". Clickul va deschide o interfata din interiorul careia oricine poate cauta un clip in trei mari baze de date cu continut gratuit din punct de vedere al copyrightului, si sa aleaga anumite portiuni din acesta pentru a le pune in pagina.

Rezultatele se vor vedea sub forma unui clip integrat, care poate fi editat.

Pe termen lung, se planuieste oferirea cautarii de continut video pe intreg Internetul si importarea acestor clipuri, precum si dezvoltarea unor unelte de editare si organizare, similare cu cele de acum pentru text.

"Sa ai oameni care sa intre intr-un clip video, sa lase note, sa-l editeze si sa-l imbunatateasca - la fel cum se intampla acum cu textul - este ceva iesit din comun si va naste o reprezentare audio-vizuala a lumii noastre ce va deveni rapid corespondentul Wikipedia in lumea textului", a spus Peter Kaufman, un producator al unei companii din New York care face documentare lucrand cu institutii educationale si culturale.

Bazele de date vor include la inceput imagini filmate din Internet Archive, Wikimedia Commons si Metavid. Impreuna, acestea ofera deja cateva milioane de clipuri.

Alex Sima - TownPortal