Astazi deschidem o noua rubrica, in care comparam mere cu pere cu pepeni pentru a stabili care telefon mobil este cel mai potrivit pentru un anumit scop. Iar scopul este cel care seteaza si mijloacele. Avem, deci, Nokia 5630, Nokia 6600i slide si Samsung B5702 dual SIM, slide si el.

Samsung B5702 dual SIM este un terminal polivalent, cu ambele SIM-uri quadband (850, 900, 1800 si 2100 GHz). Comutarea intre cartele se face prin apasarea unui buton pe lateralul telefonului, iar administrarea simplificata a SIM iti permite sa organizezi cartelele si sa aloci liste de numere de telefon in functie de cartela.

Terminalul coreean are un aspect „business”, metalizat, impresia tactila este de soliditate, deci propunerea de astazi vizeaza un terminal rezistent peste timp – deci o investitie buna. Iar telefonul se vinde foarte bine in reteaua celor 250 de magazine Germanos pentru ca ofera in primul rand posibilitatea de a comunica eficient, ca timp si cost, in doua retele.

Si pentru ca tot suntem la capitolul „business”, Samsung B5702 dual SIM are un ghid usor de setare a e-mail-ului care iti permite un acces complet la mesajele tale, prin telefon, iar navigarea pe internet este cat se poate de usoara. Vizualizatorul de documente deschide si editeaza documente in MS Office, PDF, TXT, BMP, JPG si alte fisiere, poti stoca fisiere pe microSD de pana la 8GB si te poti conecta la un alt telefon, un computer sau o imprimanta prin Bluetooth.

Componenta de entertainment este compusa din camera foto de 3MP, cu Auto Focus, editor de imagini cu optiune de adaptare pentru blogging, ai mediaplayer compatibil cu formatele MP3, AAC si WMA, si mai ai radio FM cu RDS pentru acces non-stop la cea mai noua muzica, ultimele stiri si informatii.

Nokia 6600i slide are cea mai performanta camera foto din acest comparativ, 5MPx, cu autofocus si blit cu LED dublu. In plus, carcasa este din otel inoxidabil, iar finisajul trimite in categoria telefoanelor simbol.

Da, este superb, este ca o limuzina de lux la pret de mainstream, cu toate optionalele si caracteristicile tipice pentru un telefon de secol XXI: GSM quad-band 850/900/1800/1900, WCDMA 850/2100 cu comutare automata intre benzile GSM, GPRS, EDGE, Suport pentru TCP/IP si, in plus, poate fi utilizat si ca modem de date, cu conectare Bluetooth 2.0. Mai adaugam: mail, browsing, suport pentru apeluri si mesagerie video, radio FM cu RDS, mediaplayer compatibil .mp3, .wma, .aac, eAAC, eAAC+, baterie puternica (300 ore standby, 4 ore de utilizare GSM – 3 ore utilizare WCDMA).

Si pe deasupra mai si arata foarte bine, atat in versiunea neagra, cat si in cea gri.

Am pastrat pentru sfarsit multimediaplayerul cu functii de telefon, Nokia 5630, la care poti conecta, prin mufa de 3.5mm, un set de casti profi ca sa faci auditie la calitate superioara. Da, bine, poate nu arata „cul”, dar vorbim de un multifunctional cu care poti cara dupa tine pana la 16 GB de muzica. Si daca ai atat de multa muzica la purtator, atunci finlandezii au pus in pachetul de vanzare si un set de miniboxe cu care sa poti asculta cu prietenii piesele favorite sau radioul – acesta pe langa setul handsfree cu Bluetooth si setul de casti stereo.

Nokia 5630 este cel mai usor – dintre cele trei prezentate aici – dar acest factor nu are niciun impediment asupra autonomiei: 350 ore standby, 6 ore convorbiri, 7 ore redare video, aproape 4 ore de inregistrare video, 24 ore redare audio (ai putea face concursuri: cine sta mai mult cu castile in urechi ascultand muzica). La aceste performante mai adaugam camera foto 3.2 MPx si aproximativ 50 de caracteristici si facilitati diferite.

De fapt, in ciuda aspectului ne-senzational, Nokia 5630 este un adevarat centru multimedia, atat de redare, cat mai ales de generare de continut: poti filma, poti fotografia, poti asculta muzica, radioul, poti trimite mesaje multimedia etc. Sincer: cu cinci ani in urma, nu multe camere foto dedicate aveau atatea caracteristici cate are acest telefon mobil.