Presedintele Facebook, Mark Zuckerberg, a anuntat luni o noua platforma de comunicare, in cadrul unei conferinte de presa transmise live pe internet. Zuckerberg a prezentat noua platforma ca pe un produs de noua generatie, mai avansat si mai orientat spre viitor decat solutiile concurente.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciul va fi integrat in reteaua sociala si va fi definit de trei aspecte principale:

  • integrare - noul serviciu va integra o adresa de email de tipul utilizator@facebook.com, mesageria interna si chat-ul intern al retelei de socializare
  • arhiva unificata - noul centru de comunicare va mentine un istoric al tuturor interactiunilor dintre utilizatori; se va renunta la segmentarea pe teme, toata comunicarea va fi prezentata cronologic, fie ca este vorba despre emailuri, mesaje personale sau chat;
  • filtrare anti-spam pe baza listei de prieteni - noul serviciu va filtra mesajele nedorite pe baza listei de prieteni pe care utilizatorul ii are pe reteaua de socializare; oricine va putea alege de la cine sa primeaca mesaje, cu optiuni de tipul "doar de la prieteni", " de la prietenii prietenilor mei" etc. Sistemul va folosi doua foldere, "Principal" si "Altii"; o persoana va putea fi transferata dintr-un folder in altul, in functie de importanta sa in cercul social a utilizatorului.

Pentru inceput sistemul va fi accesibil pe baza de invitatie unui grup restrans de utilizatori, urmand ca in urmatoarele luni sa fie facut disponibil tuturor utilizatorilor. In unele tari, serviciul va integra si functionalitate SMS.

Fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, a afirmat ca noul serviciu de mesagerie nu va concura cu serviciile de email traditionale, cum sunt cele oferite de Google, Yahoo sau Microsoft, dar posibiltiatea utilizarii in viitor a protocolului IMAP si disponibilitatea in cadrul serviciului a unei adrese de email @facebook.com pare sa il contrazica.

Noul proiect a angajat cea mai mare echipa de specialisti din istoria Facebook: 15 persoane.

Functionalitatea va fi inclusa si in aplicatiile Facebook pentru telefoane inteligente, cum ar fi Apple iPhone si terminalele Google Android.

Adresele de email interne ale Facebook vor fi trecute pe domeniul @fb.com, iar adresele @facebook.com vor fi destinate publicului.

Miscarea Facebook este vazuta ca o noua incercare de a-si extinde influenta asupra internetului si de a-si mari profiturile intr-o zona dominata de Google. Ambele companii isi obtin majoritatea castigurilor din publicitatea pe care o afiseaza utilizatorilor in paginile lor. Lansarea de catre Facebook a unui serviciu de email este asteptata inca de la inceputul anului, cand proiectul era cunoscut sub numele de cod "Titan".

UPDATE: blogul Mashable a publicat primele imagini cu versiunea de test a noii platforme.