HotNews.ro a testat timp de o saptamana unul dintre cele mai noi gadgeturi ale momentului, tableta Samsung Galaxy Tab. La opt luni de lansarea iPad-ului, Samsung aduce pe piata ceea ce multi au numit “primul competitor serios” al tabletei Apple. Cel putin pe hartie, Galaxy Tab este superioara iPad in ceea ce priveste numarul de functii, iar posibilitatea de a rula continut Adobe Flash si cele doua camere foto sunt cele mai evidente avantaje fata de iPad.

Samsung Galaxy TabFoto: Samsung

Hardware

Galaxy Tab are o diagonala de 7 inci si este confectionat integral din plastic. Carcasa de culoare alba este foarte bine finisata, lasand impresia unui aparat solid, construit sa dureze. Display-ul este acoperit cu un panou de sticla speciala, ultra-rezistenta, numita Gorilla Glass, proiectata sa reziste la abuzuri foarte serioase fara sa se zgarie sau sa se crape.

Designul este dominat de display-ul multitouch cu o rezolutie de 1024x600 pixeli si o denistate de 171 de pixeli per inch. Ecranul LCD este de foarte buna calitate, dar la setarile implicite afiseaza culori mult prea intense. Corectarea saturatiei din panoul de setari a adus lucrurile la normal. Luminozitatea poate fi setata la un nivel ales de utilizator sau poate sa se adapteze singura in functie de lumina ambientala.

In partea de jos a display-ului sunt prezente cele patru functii obligatorii pentru platforma Android: invocarea meniurilor contextuale, Acasa, Inapoi si Cautare. Samsung a ales sa foloseasca senzori capacitivi, de acelasi tip ca si display-ul, in loc de butoane, pentru a pastra estetica partii frontale a aparatului. Senzorii functioneaza foarte bine, iar optiunea de feedback haptic, prin vibratii la fiecare apasare, este binevenita.

Deasupra display-ului, integrata in bezel, este o camera video cu o rezolutie de 1,3 megapixeli, folosita pentru video-telefonie sau autoportrete. In partea dreapta a aparatului putem gasi trei butoane, unul de pornire si doua pentru controlul volumului. Sub butoanele pentru volum, Samsung a integrat un locas pentru cartela SIM si unul pentru carduri de memorie MicroSD. Pozitionarea atipica a butonului de pornire este binevenita, mai ales in situatia in care aparatul este folosit in modul landscape. Partea stanga integreaza microfonul, iar in partea de sus putem gasi o mufa pentru headset.

In ceea ce priveste conectarea la calculator si incarcarea, Galaxy Tab foloseste un conector PDMI (Portable Digital Media Interface), asemanator celui folosit de Apple pentru produsele sale. Desi standardul este unul deschis, am fi preferat un conector mini-USB, mai ales ca nu exista un ecosistem de accesorii compatibile. De-o parte si de alta a conectorului se gasesc doua difuzoare.

Partea din spate a tabletei gazduieste o camera de 3,2 megapixeli, fara autofocus, pozitionata in coltul din stanga.

Galaxy Tab foloseste un procesor ARM Cortex A8 la frecventa de 1Ghz, similar cu cipul Apple A4, folosit in iPad. Tableta ofera 512MB de memorie RAM si un spatiu de stocare standard de 16GB, expansibil pana la 32GB prin intermediul slotului microSD. In ceea ce priveste conectivitatea, tableta ofera WiFi, GPS, Bluetooth si 3G HSDPA/HSUPA, cu viteze de transfer de pana la 7,2Mbps upload si 5,76Mbps download.

Dimensiune si autonomie

La utilizarea de zi cu zi, Galaxy Tab s-a dovedit a fi foarte comod, iar diagonala de 7 inci una potrivita unui aparat ce se vrea ultra-portabil. In comparatie cu iPad, am putea spune ca dimensiunea tabletei Samsung este mai potrivita celor care folosesc aparatul in miscare. Greutatea este un alt avantaj: la doar 380 de grame, Tab este apoape insesizabila.

In timpul testelor, bateria a rezistat aproximativ 6 ore in conditii de utilizare mixta WiFi si 3G, un rezultat bun, dat fiind ca in conditii obisnuite tableta va fi semnificativ mai putin solicitata.

Ca o concluzie, in ceea ce priveste dotarile hardware, Samsung a creat un aparat puternic si echilibrat, care probabil isi va pastra valoare in timp.

Software

Daca pe partea de hardware nu avem aproape nici o critica la adresa tabletei Samsung, pe partea de software situatia nu este la fel de buna. Vom detalia fiecare categorie de aplicatii in cele ce urmeaza, dar putem spune de la inceput ca suntem dezamagiti de lipsa de originalitate pe care Samsung a dovedit-o: nu putem intelege de ce o companie de acest calibru prefera sa copieze designul aplicatiilor de la concurenta, in acest caz de la Apple. Desi perfect functionale, unele aplicatii au aspectul unor copii ale programelor echivalente de pe iPad. Apoi, merita mentionat faptul ca Google a spus explicit ca versiunea curenta de Android nu este destinata tabletelor. Acest lucru se simte uneori, dar este o problema mai mica decat am crezut initial.

Interfata

Galaxy Tab foloseste interfata Samsung TouchWiz, prezenta si pe o parte din telefoanele inteligente ale companiei coreene. Inspirata din interfata folosita de Apple in iOS, TouchWiz nu are probleme la nivel functional. “Desktop-ul”, ecranul principal al sistemului de operare, poata gazdui scurtaturi catre aplicatii sau contacte, si include si posibilitatea de a instala “widget-uri”, mici interfete de sine statatoare pentru functii cum ar fi vremea, ora pe glob, sau pentru a afisa cele mai noi stiri si mesaje de pe retelele sociale.

Implicit, ecranul de pornire include un widget de cautare Google, un ceas si un indicator al proceselor active in sistem. Un meniu din partea de jos a ecranului permite accesul la o lista completa a aplicatiilor disponibile in sistem. Bara de status din partea de sus a ecranului poate fi trasa in jos pentru a permite accesul la functii uzuale, cum ar fi activarea modulului WiFi sau trecerea aparatului in mod silentios. Interfata raspunde instantaneu aproape tuturor comenzilor, dar faptul ca managementul aplicatiilor active este lasat in grija utilizatorului este nefericit.

Cu 5-6 aplicatii intensive pornite simultan, sistemul incepe sa functioneze greoi, iar un indicator ne avertizeaza ca rularea aplicatiilor in fundal va micsora autonomia bateriei. In comparatie, iPad (cu iOS 4.2.1) ofera o solutie semnificativ mai buna de management a aplicatiilor active. Indiferent de numarul aplicatiilor deschise, sistemul de operare se ocupa de tot. Desi soltutia de pe iPad nu este multitasking “real”, aplicatiile trecand in majoritatea cazurilor intr-o stare de pauza, pentru utilizatorul obisnuit este o solutie mai buna.

Trecerea de la o aplicatie la alta se face foarte usor pe Galaxy Tab, prin apasarea lunga a butonului Acasa. Un meniu ce afiseaza ultimele aplicatii utilizate, fie ca sunt active sau nu, apare pe ecran, iar utilizatorul poate sa aleaga.

Sistemul permite utilizatorului acces la sistemul de fisiere, spre deosebire de iPad, unde utilizatorul are acces la un set limitat de directoare.

Tastatura software standard este foarte comoda, atat in modul portrait, cat si in modul landscape. Samsung a inclus odata cu Galaxy Tab si Swype, o metoda de introducere a textului care implica desenarea de legaturi intre litere. Daca pentru limba engleza solutia functioneaza foarte bine, in limba romana am intampinat dificultati. Totusi, pentru cei dispusi sa se obisnuiasca cu aceasta metoda de introducere a textului, poate fi o solutie viabila.

Internet

Browser-ul standard instalat pe Galaxy Tab este dezamagitor. Abilitatea de a rula continut Flash este, din pacate, foarte slab implementata, si incetineste sistemul atat de mult incat se poate spune ca acesta devine inutilizabil. Promovata ca o functie care aduce “tot interentul” pe tableta, prezenta Adobe Flash a reusit sa ne faca sa ne dorim un internet “partial”, dar care sa functioneze. Animatiile, filmele si aplicatiile flash sunt sacadate, iar in pagini care contin mai multe elemente Flash navigatia devine aproape imposibila.

Gesturile pentru zoom functioneaza, dar aparatul afiseaza totul extrem de fragmentat, ceea ce scade din impresia generala. Timpii de incarcare sunt de asemenea mult prelungiti atunci cand Flash este activ. Odata cu dezactivarea functiei, lucrurile incep sa se miste mai bine, dar in continuare browser-ul nu ofera o experienta ideala. Comparat cu Mozilla Firefox, disponibil gratuit in magazinul de aplicatii Android, browserul implicit pare un dinozaur lent.

Din pacate, in versiunea curenta (beta), Firefox nu suporta Adobe Flash, dar este seminificativ mai rapid. Daca nu ar fi fost disponibil un browser alternativ, am fi putut opri review-ul aici. Pentru un aparat care are ca principal scop navigarea pe internet si costa o mica avere, Galaxy Tab in combinatie cu browserul implicit ofera o experienta foarte slaba.

Dupa cum puteti vedea in testele de mai jos, Flash nu este o binecuvantare pentru tableta, ci mai degraba un blestem. Probabil ca in versiunile viitoare de Android si Flash dezvoltatorii vor rezolva problemele, dar a spune la ora actuala ca Galaxy Tab ofera “internetul, complet” este fals.

Telefon si organiser

In ciuda dimensiunilor mari, Galaxy Tab poate sa functioneze si ca telefon. Head-set-ul stereo inclus in pachet ofera o calitate buna a convorbirilor, dar utilitatea functiei este limitata in conditiile in care nu putem crede ca tableta poate fi purtata in buzunar, asemenea unui telefon de dimensiuni obisnuite. Aplicatia responsabila cu managementulcontactelor s-a legat fara efort la contul nostru Google, sincronizand cu succes toate numele din agenda.

Calendarul este una dintre aplicatiile la care ne-am referit mai sus: designul programului este “inspirat” de aplicatia omoloaga de pe iPad. Totusi, in ceea ce priveste functionalitatea, programului nu ii lipseste nimic, iar evenimentele pot fi afisate si pe ecranul principal, prin intermediul unui widget.

Email

Galaxy Tab include implicit doua programe pentru cititrea postei electronice: o aplicatie care suporta orice tip de cont si o aplicatie dedicata pentru Gmail. Odaca ce am introdus contul nostru Google la initializarea sistemului, Android a importat toate mesajele in aplicatia de Gmail. Clientul conventional de mail a trebuit configurat manual, dar operatiunea a fost foarte simpla.

Programul ofera o interfata diferita in mod portrait si landscape, fiind, si in acest caz, inspirat de clinetul de email de pe iPad. In plus fata de acesta, o apasare lunga pe un mesaj afiseaza un meniu contextual cu functii uzuale. La fel ca aproape toate terminalele Android, Galaxy Tab primeste mesajele de pe conturi Gmail imediat ce ele ajung in inbox, gratie tehnologiei Push, similara cu cea folosita de Blackberry pentru serviciul lor de email.

Camera

Tableta Samsung include doua camere, una de 3,2MP pe spate si una in partea frontala, de 1,3MP. Niciuna dintre camere nu ofera autofocus sau capacitati de fotografiere macro, iar calitatea imaginii este medie. La nivelul anului 2010, ne asteptam la mai mult, dar prezenta camerelor este binevenita. Camera principala poate fotografia in mai multe moduri, care includ panorama si rafala, si poate filma la o rezolutie de 720x480 pixeli, cu 30 cadre pe secunda.

Multimedia

Samsung a pus accentul in mod clar pe partea multimedia in cazul Galaxy Tab. Aplicatiile incluse acopera tot ce inseamna multimedia, de lafotografii, la filme si muzica. Viewer-ul de imagini are totusi o mica problema, desi per ansamblu functioneaza foarte bine: atunci cand acceseaza o imagine de rezolutie mare, el randeaza doar un preview, la rezolutia ecranului. Daca utilizatorul alege sa mareasca imaginea, tableta nu tine pasul, afisand doar o versiune marita a previzualizarii. Din nou, aceasta problema poate fi rezolvata printr-un simplu update de software. Playerul video functioneaza excelent si este compatibil cu o multitudine de formate, ce includ si DivX si Xvid.

In testele noastre, tableta a reprodus corect toate fisierele pe care le-am incercat, dar nu include si suport pentru subtitrari. Tab are instalate implicit doua aplicatii pentru muzica: Music Hub, care permite accesul la magazinul de muzica 7Digital, si Muzica, playerul audio implicit al sistemului. Ambele aplicatii functioneaza bine, iar calitatea suntului a fost buna, desi tableta a avut un zgomot de fundal sesizabil. De asemenea, merita mentionat faptul ca Music Hub nu functioneaza daca aparatul nu are instalata o cartela SIM.

Clientul de YouTube ofera o interfata spartana, care in mod clar nu a fost inca optimizata pentru tablete, dar in rest functioneaza foarte bine. Spre deosebire de browser, clientul nu foloseste Flash pentru a afisa clipurile video, lucru care se traduce printr-o performanta mult mai buna.

Office

Galaxy Tab vine cu o suita office preinstalata, ThinkFree Office, care poate sa editeze si sa creeze documente Microsoft Office. Programul ofera optiuni avansate, fiind util mai ales in combinatie cu tastatura fizica pe care Samsung o ofera ca accesoriu pentru Galaxy Tab. De asemenea, ThinkFree Office se ocupa si cu citirea fisierelor tip PDF.

GPS, navigatie

Primul lucru care trebuie spus in ceea ce priveste aplicatiile GPS este ca Google nu ofera serviciul de navigatie asistata vocal si in Romania. In ciuda reclamelor care promit acest serviciu gratuit, el nu este disponibil in tara noastra pe moment si inca nu exista detalii despre o data viitoare cand el va deveni disponibil.

Google Maps, in schimb, functioneaza excelent. Avand posibilitatea sa afiseze o harta a strazilor sau imagini satelit, programul poate sa calculeze rute si foloseste cipul GPS pentru o localizare precisa. Reperarea pozitiei s-a facut “la rece” in sub un minut si a functionat fara probleme. Aplicatia Places a reusit sa identifice cu succes destul de multe obiective din jurul aparatului, deci o consideram o aditie foarte buna.

Cu un program mai avansat, Galaxy Tab poate fi o solutie foarte buna de navigatie asistata vocal, dar din nou, nu include aceasta functie implicit pe teritoriul Romaniei.

Carti si reviste

Galaxy Tab include doua aplicatii pentru managementul cartilor si a revistelor. Prima, eReader-ul implicit din sistem, vine cu o carte in limba engleza preinstalata, Vrajitorul din Oz. In ciuda faptului ca este o aplicatie foarte simpla, sistemul incarca foarte greu cartile. Vom pune si aceasta mica problema pe seama unei erori software care va fi corectata intr-o versiune viitoare.

Cea de-a doua aplicatie, Readers Hub, este mult superioara din toate punctele de vedere. Pe langa abilitatea de a citi si de a cumpara carti dintr-o librarie online, aplicatia include si posibilitatea de a citi ziare si reviste. In ceea ce priveste ziarele, programul ofera o selectie variata de titluri, in zeci de limbi. Pentru limba romana sunt disponibile patru publicatii gratuite: Ziarul Financiar, Pro Sport, Business Magazin si Gazeta Sporturilor.

Pentru reviste, Samsung a ales sa foloseasca Zinio, una dintre cele mai bune platforme disponibile pe piata. Cu un catalog de peste 5000 de titluri, magazinul online de presa ofera preturi excelente si este disponibil si pe PC, Mac si iOS.

Denistatea mare a pixelilor de pe display-ul folosit pe Galaxy Tab ofera o experienta naturala a cititului, care nu oboseste excesiv ochii.

Android Market

Cu zeci de mii de aplicatii disponibile, magazinul de aplicatii Android ofera solutii pentru aproape orice problema. Interfata nu este la fel de atragatoare ca pe iOS, iar numarul de aplicatii este semnificativ mai mic, dar Android Market are un potential excelent de dezvoltare. Dezamagitoare este totusi prezenta in magazinul oficial a unor aplicatii care necesita “root”, sau permisiuni de super-utilizator; obtinerea acestui tip de acces duce in general la pierderea garantiei. Aplicatiile testate de noi - Firefox, Angry Birds, Twitter, si Facebook - au functionat foarte bine, desi in unele cazuri interfata s-a dovedit a fi mai potrivita unui smartphone decat unei tablete cu ecran mare.

Pret

In final, trebuie sa discutam si despre pretul tabletei. Consideram ca un pret de 700 de euro fara abonament este excesiv pentru functiile oferite. In cazul ofertelor cu abonament pe doi ani, pretul total al achizitiei ajunge in jurul sumei de 1000-1200 de euro. In aceste conditii, standardele dupa care este judecat Galaxy Tab cresc simtitor.

Concluzie

Samsung Galaxy Tab este per ansamblu un aparat bun, dar nu reuseste sa fie revolutionar. Alegerea de a oferi o varianta inca insuficient de performanta a Adobe Flash compromite experienta navigarii pe internet, lucru inacceptabil pe un device care are aceasta functie ca raison d’etre. Constructia excelenta si performanta dotarilor hardware promit ca tableta va functiona si cu Android 3.0, dar pe moment nu o putem recomanda decat celor dispusi sa astepte. In plus, o scadere (semnificativa) a pretului ne-ar ajuta sa trecem mai usor peste neajunsuri.

NOTA REDACTIEI: Multumim Samsung Romania pentru ca ne-a pus la dispozitie pentru teste tableta Galaxy Tab.