HotNews.ro a testat cea mai noua platforma hardware de referinta pentru sistemul de operare Google Android, terminalul Nexus S, lansat in urma cu cateva zile si pe piata din Romania. Ajuns la varianta 2.3, noul Android aduce o serie de noutati care imbunatatesc sistemul pe aproape toate palierele.

Google Nexus SFoto: Google

Hardware

Considerat de Google ca platforma hardware de referinta pentru sistemul de operare Android, Nexus S este, pe hartie cel putin, deja depasit de noile aparitii de pe piata. Google a ales Samsung pentru productia celei de-a doua generatii a seriei Nexus, dupa ce Nexus One, lansat in 2010, a fost produs de HTC. La nivelul procesorului, noul Nexus este mai asemanator cu “batranul” Galaxy S decat cu noua generatie de telefoane bazate pe procesoare dual-core. Procesorul pe care este bazat Nexus S este identic cu cel din Galaxy S, fiind vorba de acelasi ARM Cortex A8 “Hummingbird” la o frecventa de 1Ghz.

In ciuda utilizarii unui procesor de generatie “mai veche”, nu am observat nici un fel de probleme de performanta in utilizarea de zi cu zi, ceva de asteptat, de altfel, dat fiind ca primele procesoare mobile cu doua nuclee abia incep sa apara pe piata, iar software-ul inca nu este optimizat exclusiv pentru ele. Memoria RAM de 512MB este si ea mai mica decat majoritatea noilor oferte de pe piata, dar, din nou, nu a influentat negativ performanta telefonului. Nexus S este disponibil intr-o singura varianta in ceea ce priveste spatiul de stocare, cu 16GB disponibili pentru fisierele utilizatorului.

In mod neobisnuit, Samsung a ales sa foloseasca doua tehnologii diferite pentru display-ul terminalului, in functie de piata pe care este vandut. Astfel, utilizatorii din Marea Britanie si din SUA vor primi un Nexus S cu display Super AMOLED, iar cei din afara acestor doua tari vor avea la dispozitie un display Super Clear LCD. In ciuda faptului ca terminalul folosit de noi pentru review nu a fost bazat pe un panou S-AMOLED, claritatea si calitatea culorilor afisajului a fost excelenta.

Google si Samsung au creat prin Nexus S primul smartphone cu un ecran usor curbat, numit in termeni de marketing “Contour Display”. Curbura display-ului este abia sesizabila in utilizarea normala, dar adauga un plus de confort in timpul convorbirilor care merita mentionat. Ecranul cu o diagonala de 4 inci domina partea frontala a telefonului: Google a optat pentru patru butoane “virtuale” capacitive pozitionate sub ecran care sunt aproape invizibile atunci cand nu sunt folosite si pentru o camera video in coltul din dreapta-sus. Rezolutia de 800x480 de pixeli, cu o densitate de 233 de pixeli/inch, s-a dovedit suficienta pentru toate aplicatiile, textul ramanand lizibil chiar si la dimensiuni foarte reduse ale corpului de litera.

Butonul de pornire/oprire este pozitionat pe laterala, in partea dreapta-sus, o decizie pe care Samsung a luat-o si pentru alte telefoane inteligente. Pozitionarea atipica este destul de ergonomica, dat fiind ca mana utilizatorului cade in mod natural pe buton. Pe partea lateral-stanga este pozitionat un buton de volum, iar baza telefonului gazduieste o mufa standard pentru casti si un port microUSB pentru incarcare si transfer de date. Din cauza pozitionarii jack-ului audio in partea inferioara, telefonul poate deveni greu de manevrat cat timp portul este ocupat.

Nexus S se poate conecta la internet atat prin intermediul retelelor de date ale operatorilor de telefonie mobila la viteze 3G+, cat si prin retele locale fara fir locale. O noutate este implementarea unui modul NFC (near field communication), care permite comunicarea intre aparate care se ating sau intre telefon si un emitator pasiv care transmite o informatie.

Sistemul va fi folosit in viitor pentru plati cotidiene de valoare mica: utilizatorii vor putea plati mici cumparaturi prin intermediul unei simple atingeri a telefonului mobil. Acest sistem este deja utilizat in Bucuresti de catre Metrorex pentru plata rapida a biletelor de calatorie si se prevede ca va fi implementat la scara larga in urmatorii ani. Principalele companii emitatoare de carduri bancare deja desfasoara teste in mai multe tari pentru a finisa sistemul in vederea unei lansari in viitorul apropiat. Din pacate, in lipsa oricarui alt aparat compatibil, nu am putut testa functionalitatea noii tehnologii.

Spatele aparatului gazduieste o camera foto de cinci megapixeli si un blitz LED, plus o grila de mici dimensiuni pentru un difuzor. Din pacate, camera nu poate filma la calitate HD, fiind limitata la rezolutii mai mici. Capacul de pe spatele aparatului este detasabil, iar utilizatorul are abilitatea de a-si inlocui bateria oricand.

Calitatea constructiei este rezonabila, dar suprafetele lucioase care acopera integral telefonul nu ii dau cea mai buna aderenta, riscul de accidente fiind destul de mare. Pentru un telefon din gama de varf, Nexus S nu impresioneaza la capitolul materiale sau calitatea constructiei: noul telefon Google pur si simplu nu se apropie de concurentii sai directi din acest segment in ceea ce priveste soliditatea si impresia pe care o lasa utilizatorului, dar acest lucru poate fi o problema de gust.

Autonomia in conditii normale de utilizare a fost de aproximativ doua zile, cu folosire alternativa prin WiFi si 3G.

Software

Produs dupa specificatiile exacte propuse de Google, Nexus S este, la ora actuala, unul dintre cele doua telefoane care primesc toate update-urile sistemului de operare Android de indata ce sunt lansate. La momentul testului nostru, Nexus S rula varianta 2.3.3, in timp ce majoritatea telefoanelor disponibile pe piata ruleaza 2.2 sau chiar variante mai vechi. Totusi, desi primeste toate actualizarile in timp record, noul telefon Google nu va fi chiar pe gusturile tuturor.

Interfata ramane relativ spartana, cel putin in comparatie cu interfetele personalizate oferite de HTC prin Sense si de Samsung prin TouchWiz, iar o parte dintre programele care ne-am astepta sa fie disponibile in mod standard lipsesc. In mod sigur magazinul de aplicatii al platformei, Android Market, va reusi sa compenseze lipsa unui program pentru luat notite, de exemplu, dar ne-ar fi placut sa vedem un manager de fisiere implicit in sistem. Una dintre problemele variantelor anterioare, lipsa unui manager al aplicatiilor pornite, este acum rezolvata: Google a introdus in noul Android o optiune in meniul principal care permite utilizatorului sa vada ce aplicatii si procese sunt pornite si sa le opreasca, daca e cazul.

Per ansamblu, sistemul de operare pare semnificativ mai rafinat si mai rapid decat variantele precedente. Un pas evolutiv important fata de 2.2 Froyo, Gingerbread aduce un nou sistem de selectii precise pentru text, semnificativ mai usor de folosit decat pana in prezent, si o noua tastatura, care in testele noastre s-a comportat neasteptat de bine. Suportul pentru gesturi cu mai multe degete (multitouch) este acum prezent in tot sistemul de operare, deci implicit si in cazul tastaturii, lucru care imbunatateste foarte mult ergonomia. Tot la capitolul detalii semnificative, Google a adaugat acum un nou sistem de semnalizare in cazul listelor lungi: atunci cand utilizatorul ajunge la capatul unei liste, fie ca este inceput sau sfarsit, miscarea de derulare se opreste iar sistemul afiseaza un gradient portocaliu care indica finalul. In mod sigur nu un lucru esential, dar este laudabila initiativa Google de a acorda mai multa atentie design-ului. Animatia de stingere, similara unui televizor vechi, cu tub catodic, este in mod sigur una dintre cele mai spectaculoase tuse aduse de designerii care au lucrat la noua varianta a sistemului de operare.

In ceea ce priveste performanta, Android 2.3 este un pas semnificativ inainte: pe parcursul testelor noastre nu am inregistrat decat foarte putine erori, iar telefonul s-a descurcat foarte bine la managementul memoriei RAM, o problema destul de importanta a variantelor precedente. Performanta a fost, per ansamblu, superioara oricarui alt telefon cu Google Android am mai avut ocazia sa testam, cu exceptia, poate, a noului Galaxy S II, bazat pe o arhitectura hardware mai noua.

Performanta browserului internet, in special, este mult mai buna decat in variantele precedente. Paginile se incarca repede si, in general, corect, si chiar si continutul Flash pare sa se miste mult mai bine. In continuare, experienta nu este fluida pentru elementele Flash, dar imbunatatirile sunt masive fata de variantele precedente testate de noi. In rest, despre browser se poate spune ca poate face aproape orice, dar acest lucru devine un truism in cazul majoritatii telefoanelor inteligente de pe piata. Suportul din ce in ce mai bun pentru Flash devine un avantaj semnificativ in fata principalului competitor, Apple iPhone, care are din ce in ce mai putine scuze pentru a nu suporta standardul. Si continutul HTML 5, video sau aplicatii, ruleaza fara probleme pe Nexus S.

In ceea ce priveste programele de comunicare, Nexus S este incarcat implicit cu doi clienti de email, unul special pentru serviciul de email de la Google, Gmail, si unul care suporta orice tip de cont de email. La fel ca si in cazul variantelor precedente, programele sunt perfect functionale, imbunatatirile fiind mai mult “sub capota”. Prin intermediul Android Market am descarcat si programele-client pentru Facebook si Twitter, care au functionat, in mod previzibil, foarte bine. Vorbind despre Android Market, trebuie spus ca am intalnit o problema cel putin ciudata: in ciuda mai multor incercari, nu am reusit in nici un fel sa descarcam programul pentru carti electronice produs de Google. Incercarile au inclus folosirea interfetei web a magazinului de aplicatii, transmiterea unui link direct prin email si SMS si cautarea prin motorul de cautare integrat in Market.

Jocurile, din ce in ce mai prezente in magazinul de aplicatii al platformei, ruleaza foarte bine pe Nexus S, desi numarul lor este limitat la cele gratuite in Romania, care inca nu a primit acces la aplicatiile platite din Android Market, in continuare un minus serios al platformei.

Tot printre noutatile aduse de noua varianta de Android se numara si doua noi interfete (limitate) disponibile in cadrul sistemului de operare, una destinata utilizarii in masina, cu acces la toate functiile uzuale, si una simplificata pana la extrem, cu un ceas proeminent si acces la functiile de baza.

Navigatia GPS a functionat bine in aplicatia integrata Maps, dar Google inca nu ofera ghidare pas-cu-pas pentru Romania, iar lipsa unor alternative platite se face simtita destul de repede. Pozitionarea “la rece” a durat mai putin de 45 de secunde, iar pozitionarea ulterioara doar cateva momente. In continuare, am fi preferat un sistem de pornire automata a modului GPS atunci cand este necesar, Google lasand acest lucru la alegerea utilizatorului din motive de autonomie a bateriei.

Pe partea de multimedia, Nexus S a aratat din plin beneficiile ecranului de 4 inci. Aparatul suporta o multitudine de codecuri audio si video, iar numarul acestora poate fi crescut prin intrermediul altor aplicatii. In ceea ce priveste continutul video HD, telefonul nu a avut nici o problema de redare, iar display-ul LCD s-a comportat admirabil. Difuzorul de pe spatele aparatului are o fidelitate rezonabila si un volum maxim destul de puternic, iar aplicatia destinata gestionarii colectiei muzicale a functionat fara probleme.

In ceea ce priveste capacitatile foto-video, Nexus S este dotat cu doua camere, una frontala de rezolutie mica, destinata videoconferintelor, si una pe spatele aparatului, cu o rezolutie de 5 megapixeli. Calitatea imaginilor pe timp de zi este foarte buna, iar setarile manuale permit un grad ridicat de control. Pe timp de noapte sau lumina putina, calitatea imaginilor scade simtitor, indepartandu-se de concurentii sai din acelasi segment de piata. Calitatea inregistrarii video este destul de slaba, cu o rezolutie maxima non-HD de 720x480 de pixeli.

Concluzie

Daca review-ul a parut mai laudativ decat de obicei, acest lucru se datoreaza faptului ca Nexus S chiar straluceste: totul functioneaza foarte bine, aplicatiile aproape ca nu au erori, iar performanta se simte la fiecare atingere. Previzibil, dat fiind ca telefonul este la ora actuala referinta dupa care ar trebui concepute celelalte telefoane Android. Totusi, cum am mai spus, noul Nexus nu este un telefon pentru toata lumea: posibilitatile de customizare cvasi-nelimitate si disponibilitatea imediata a tuturor actualizarilor ar putea sa nu fie atat de importanta pentru utilizatorii mai putin inclinati tehnic, iar hardware-ul deja lasat in urma de noul val de terminale bazate pe procesoare mult mai puternice ar putea sa isi spuna cuvantul. Performantele mediocre ale camerei foto-video sunt de asemenea un minus important, in conditiile in care tendinta pe piata este orientarea catre camere din ce in ce mai performante.