​Telefonele viitorului ar putea ajunge sa fie incarcate pur si simplu vorbind la ele, arata cercetari facute in Coreea de Sud, descrise pe larg de presa engleza. Chiar daca lucrurile sunt abia la inceput, peste cativa ani un telefon mobil ar putea fi incarcat de vorbele proprietarului sau de alte sunete puternice din jur datorita unei noi metode care transforma sunetele in energie.

Cercetatori de la univeristatea Sungkyunkwan din Seul spun ca noua metoda poate fi extrem de eficienta in incarcarea unui telefon mobil, iar cu cat utilizatorul vorbeste mai tare in microfon, cu atat incarcarea e mai rapida. Energie poate fi obtinuta si din zgomotul facut de masinile care trec pe o sosea aglomerata, dar chiar si de la trenuri care circula cu viteza mare.

Mici fire de oxid de zinc sunt plasate intre electrozi si se contracta si dilata cand intra in contact undele sonore. Aceste miscari genereaza un curent electric care poate fi utilizat pentru a incarca bateria. Testele facute pana in prezent la 100 de decibeli au aratat ca poate fi produsa energie electrica, insa nu suficient de multa pentru a incarca bateria. Totusi, modificand materialul din care micile fire sunt construite va creste si eficienta, spun coreenii.

De mai multi ani se cauta modalitati de a utiliza mediul inconjurator pentru a incarca usor diverse aparate. Sunt in teste avansate telefoane care se incarca de la enegia produsa cand posesorul este in miscare, dar se testeaza si haine in care sunt impregnate chip-uri super mici.