Când avea 18 ani, a fost nevoită să părăsească România. ”Am avut senzația că asistam la propria înmormântare. Plecam spre o viață mai bună, părăsindu-i pe toți cei pe care îi iubeam”. Ea a vorbit și despre efortul extraordinar făcut de bunica sa, care l-a convins pe ministrul francez de finanțe să se prezinte la București cu o listă, unde erau trecute numele a cinci români (membri ai familiei sale) care ar fi trebuit lăsați să plece la Paris. ”Din cei cinci, autoritățile de la București au păstrat doar trei persoane: eu, tatăl meu și soția lui”. Pe bunicul său, generalul Bossy nu l-a cunoscut niciodată. Acesta a fost nevoit să fugă ascuns într-un poloboc, pe Dunăre, în martie 1948. Era aghiotantul regelui și - dacă ar fi rămas în țară - nu ar fi avut decât un singur destin: închisoarea și, probabil, moartea.
Irina Bossy Ghica este jurnalist, diplomat și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța
A lucrat la BBC și Reuters, iar de peste 20 de ani lucrează in diplomația și administrația franceză, specializată fiind în afaceri europene.
Este urmaşa directă a scriitorului şi omului politic Ion Ghica (1816-1897), prim-ministru al României în trei rânduri şi preşedinte al Academiei Române, dar şi a prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), supranumit „Nababul”, cel mai bogat român al epocii lui, şi el prim-ministru al României de două ori. Bunicul ei, generalul Bossy, urmaş al unei vechi familii boiereşti, a fost aghiotant al Regelui Mihai. Unchiul ei, Raoul Bossy, diplomat de carieră, a fost ambasador al României în Germania lui Hitler. Bunicul ei, generalul Bossy, urmaş al unei vechi familii boiereşti, a fost aghiotant al Regelui Mihai. Unchiul ei, Raoul Bossy, diplomat de carieră, a fost ambasador al României n Germania lui Hitler.
Nota redactiei: Declarațiile Irinei Bossy-Ghica au fost facute in nume personal, si nu ca reprezentant al Ministerului Culturii din Franța
Numele pare exotic; in realitate se tragea din neamul de boieti moldoveni Bosie; calitatea de roman moldovean si-o proclama intotdeuna cu mandrie !
Desi si ei recunosteau "rolul personalitatilor in istorie."
Priveste numai si vezi ce gasca de ... exista la conducerea Romanieie si ai sa intelegi ca este importanta si mostenirea genetica, culturala si educationala. Dupa cum sunt ei le sunt si odraslele...
Sigur ca pot iesi din oameni simpli personalitati, dar asta in urma unui sistem scolar si educational stralucit si bine pus la punct. Dar pentru asta e nevoie de selectie foarte buna. Ceea ce nu e cazul in Romania.
Pierdere de timp , încă nu s-a atins nivelu general de înțelegere ,,,, poporul comunist a creat și a făcut și adres....la sfârșit apa de ploaie.... nimeni nu vrea sa recunoască nivelul general intelectual slab , mult sub nivelul altora din Europa ...păcat , su nu sunt speranțe ....
Încă o dat: cu mici excepții !