5 motive pentru care ar trebui sa consumi zilnic iaurt
Din pacate, Romania este pe ultima pozitie la nivel european, din punctul de vedere al consumului de iaurt. Prin comparatie cu francezii - 5 produse lactate proaspete pe saptamana, bulgarii - 3 produse sau polonezii - 2 produse, romanii consuma in medie doar un singur produs lactat proaspat pe saptamana. Asadar, avem multe de castigat daca includem iaurtul in alimentatia noastra, fiind unul dintre cele mai simple moduri de imbunatatire a sanatatii.
Mai exact, povestea europeana a iaurtului incepe chiar cu utilizarea lui ca medicament. La inceputul secolului al XX-lea, Isaac Carasso il folosea pentru prima data pentru a trata copiii suferinzi de infectii intestinale din Barcelona. Folosindu-se de cercetarile stiintifice ale laureatului Premiului Nobel Elie Metchnikoff care certificau rolul pozitiv al culturilor lactice, Carasso punea bazele unei noi marci. Iar pentru ca totul plecase de la copii, noul brand este botezat Danon, dupa numele de alint al propriului sau fiu. In 1919 primele iarturi Danone au inceput sa se vanda la scara larga in farmaciile din Barcelona.
Motivele care l-au convins pe fondator sa construiasca o afacere bazata pe iaurt sunt la fel de valabile si astazi. Marca a evoluat pastrand valorile impuse de Carasso si are ca principala misiune imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor.
1. Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele
La fel ca laptele din care este facut, iaurtul este o sursa valoroasa de proteine, minerale (in principal calciu), contine grasimi pe baza de acizi grasi cu lant scurt, glucide si unele vitamine. Diferenta apare insa la fermentii lactici, acele microorganisme care realizeaza fermentarea laptelui si transformarea lui in iaurt. Ele consuma o parte din lactoza prezenta in lapte si imbunatatesc digestia ei la persoanele care au o toleranta mai mica la aceasta. Dincolo de asta, bacteriile lactice au un rol important in mentinerea echilibrului florei intestinale, unul dintre gardienii sanatatii organismului.
2. Este o sursa excelenta de proteine pentru oase si tesuturi
In cazul in care esti o persoana activa te vei bucura sa afli ca proteinele continute de iaurt furnizeaza o cantitate de aminoacizi indeajuns de mare atunci cand ai nevoie de ei, dupa antrenament.. Sunt usor de metabolizat si duc la refacerea muschilor in urma efortului, in timp ce acidul lactic ofera energie corpului. O buna sursa de calciu, iaurtul contribuie si la sanatatea oaselor amenintate de afectiuni precum osteoporoza.
3. Imbunatateste sanatatea digestiva
Iaurtul are un rol important in digestie datorita calciului si bacteriilor vii pe care le contine. Probioticele sunt microorganisme vii (bacterii), care, consumate in mod sistematic şi in cantitati semnificative, sunt benefice pentru sanatate. Consumul zilnic al acestor microorganisme mentine o flora intestinala dominata de bacterii de fermentatie, binefacatoare, in defavoarea bacteriilor de putrefactie din intestinul gros, care provoaca degradarea resturilor de bol alimentar, cu formare de compuşi toxici şi iritanti. Efectul benefic asupra sanatatii se instaleaza aşadar dupa ingestia unei cantitati semnificative de astfel de bacterii, adica dupa consumul sistematic, pe o perioada indelungata, a minim 1 portie de iaurt probiotic.
Fermentii utilizati in produsele lactate sunt insa originare din lapte fermentat si branzeturi preparate artizanal, colectate din diverse zone de pe glob. Dovada originii lor lactice se afla in simplitatea genomului lor, care demonstreaza faptul ca, generatie dupa generatie, aceste organisme au trait intr-un mediu de viata constant, fara a fi obligate sa se adapteze la conditii de viata diverse si sa transmita genetic aceste modificari catre urmasi.
4. Iaurtul te poate ajuta sa pierzi din greutate
Proteinele din iaurt nu sunt benefice doar pentru repararea muschilor si crestere musculara, dar si pentru satietate. Un iaurt consumat dimineata poate tine de foame pentru mai multe ore. In plus, studiile au demonstrat rolul calciului in gestionarea greutatii corporale.
5. Este in topul celor mai sanatoase alimente
Cu putine calorii si o valoare nutritionala mare, iaurtul este considerat aproape la fel de important in alimentatia umana precum fructele si legumele. In acelasi timp, e unul dintre alimentele recomandat la orice varsta. In copilarie iaurtul e prima recomandare a pediatrilor pentru diversificarea alimentatiei, in adolescenta devine un sprijin pentru nevoile unui organism aflat in dezvoltare, iar la maturitate si respectiv batranete ofera energie si ajuta la mentinerea sanatatii pe termen lung.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online