“Toni Erdmann” de Maren Ade a castigat azi, 23 noiembrie 2016, Premiul LUX acordat de Parlamentul European. Anuntul a fost facut in sedinta plenara, la Strasbourg, de presedintele Parlamentului European, Martin Schultz. Primind trofeul, regizoarea germana a spus ca a lucrat la film cu oameni din tari diferite cu care a impartasit aceleasi gusturi cinematografice si culturale. “Toni Erdmann” e coprodus de Komplizen Film (Germania) in coproductie cu Coop99 Filmproduktion (Austria) si Hi Film Productions (Romania). Pe langa protagonistii Sandra Hueller si Peter Simonischek, filmul are in distributie si actori romani (Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol, Victoria Cocias), si a fost turnat in mare parte in Romania.

Celelate doua filme nominalizate au fost animatia “Ma vie de courgette”, de Claude Barras (coproductie elvetiano-franceza) si “A peine j’ouvre les yeux”, de Leila Bouzid (coproductie Franta-Tunisia-Belgia-Emiratele Arabe Unite).

Filmele nominalizate au fost traduse in cele 24 de limbi ale Uniunii Europene si vor fi distribuite in cele 28 de tari ale UE. In plus, filmul castigator al Premiului LUX va fi adaptat pentru spectatorii cu dificultati auditive si de vedere.

“Toni Erdmann” a fost votat de catre membrii Parlamentului European. Primind trofeul, regizoarea Maren Ade a spus:

  • “Este o mare onoare pentru toti cei care au lucrat la film, mai ales ca acest premiu ne e acordat de oameni apartinand atator culturi diferite, Ieri, cand ma gandeam ce as putea spune in caz ca as castiga, m-am uitat impreuna cu fiul meu de 5 ani la harta lumii. El era furios curios sa vada tarile mari, dar dupa un timp m-a intrebat: ‘Unde e Europa, nu e si ea o tara mare? Am calatorit cu filmul prin multe locuri din aceasta tara mare numita Europa si una dintre cele  mai frecvente intrebari a fost cum de au nemtii simtul umorului. Oamenii cred ca doar poporul lor are simtul unorului. Pentru ‘Toni Erdman’ am lucrat cu oameni din alte tari si, chiar daca aveam gusturi vestimentare si culinare diferite, am impartasit gusturi similare in materie de film si cultura. Nu stiu daca exista un cinema european, dar ma bucur ca pot fi cineast german si in acelasi timp european, si sunt recunoscatoare ca locuiesc intr-o tara unde cultura e respectata indiferent de dificultatile economice.”

Din Selectia Oficiala din acest an, pe langa cele trei filme nominalizate, au mai facut parte: “Sieranevada”, de Cristi Puiu, “A Syrian Love Story” de Sean McAllister (Marea Britanie), “Cartas da guerra”/”Letters from War” de Ivo M. Ferreira (Portugalia), “Krigen”/”A War” by Tobias Lindholm (Danemarca), “L’avenir”/”Things to Come” de Mia Hansen Love (Franta), “La pazza gioia”/Like Crazy” de Paolo Virzi (Italia/Franta) si “Suntan” de Argyris Papadimtropoulos (Grecia/Germania).

Selectia Oficiala a fost decisa de un comitet de experti format din 21 de membri dintre care a facut parte in acest an si Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania.