Crabii verzi europeni, una din cele mai invazive specii din mediul marin conform specialiștilor, fac ravagii în apele calde ale oceanului care scaldă coastele din New England. Veniți acum 300 de ani din Europa în balastul corăbiilor, sunt prădători mai iuți și mai agresivi decât crabii locali.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un crab verde mănâncă 40 de scoici în fiecare zi, un apetit nestăvilit care distruge fructele de mare și algele, și depune 185.000 de ouă într-un an. Nu sunt amenințați de alte specii marine, dar și-au găsit recent un dușman cu totul neobișnuit.

Distileria Tamworth Distilling din New Hampshire a creat o rețetă de whiskey cu infuzie de crabi verzi. Botezat Crab Trapper, acest whiskey este de fapt un bourbon vechi de patru ani, combinat cu o fiertură de crabi verzi capturați.

„Luăm cantitatea necesară de crabi verzi și-i curățăm ca și cum i-am mânca”, povestește Steven Grasse, proprietarul distileriei Tamworth.

„Folosim cam 40 kg de crabi, adică peste 1.000 de crustacee, pentru un butoi de 100 l din care tragem 500 de sticle de 200 ml.”

Crab Trapper, un whiskey neobișnuit (foto: Tamworth Distillery)

Whiskey-ul este preparat și cu 8 condimente folosite în mod obișnuit la supa de crabi. „Lasă un gust plăcut condimentat. Unii chiar ne-au surprins asemuindu-l cu un Fireball (whiskey canadian) marinat, datorită acestor condimente mai iuți”, adaugă Grass.

Și se pare că este foarte apreciat, din moment ce o sticluță de 200 ml se vinde cu 65 de dolari.

Nu este prima oară când americanii au folosit crabi în rețete culinare, urmând modelul venețian, unde crabii verzi sunt o delicatesă.

Jeremy Sewall, proprietarul restaurantului pescăresc Row 34 din Boston, servește hamburgeri picanți din crabi verzi. Ali Waks-Adams, fostă maestru culinar la Maine Brunswick Inn, a experimentat în 2018 diverse supe din crabi verzi.

Surse: Insider, Ocean River Institute