„O imagine profesionala impecabila este mult mai usor de obtinut decat pare. Cu informare corecta si intelegere a principiilor de baza, jumatate din drum este deja strabatut. Dar, inainte de toate, este absolut necesar a se intelege necesitatea acesteia si dorinta de a parcurge acest drum. Odata destinatia atinsa, schimbarile care vor urma in viata profesionala si, de ce nu, in cea personala, vor fi mai mult decat surprinzatoare”, a spus Mihaela Berciu.
- Intalnirea s-a incheiat
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Ce argumente ar putea justifica faptul ca regulile impuse angajatilor nu sunt intotdeauna adoptate si de patron? De ce angajatul trebuie sa poarte cravata, daca patronul nu poarta?
- Angajatii au fost vreodata consultati in istoria capitalismului in legatura cu vestimentatia "regulamentara"? Angajatii nu au dreptul sa decida daca e mai bine sa porti rosu in loc de negru sau pulovar cu anchior in loc de sacou? Si, in definitiv, doar profitul conteaza in toata aceasta discutie, nu si psihopatologia oamenilor care produc acest profit?
Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Ma bucura ca ati ridicat problema patronilor care nu respecta acest cod, dar au pretentia ca angajatii sa-l respecte. Pentru cei aflati in functii de conducere, nivelul de business dressing este mult mai restrictiv si recomandat a fi adoptat. Pe langa faptul ca acestia reprezinta un model de succes pentru ceilalti, cel putin teoretic, toate componentele imaginii acestora ar trebui copiate si respectate. Despre aceste niveluri si vestimentatia corecta am vorbit, mai pe larg, in cartea mea Tinuta pentru Succes. Chiar daca aceasta este dedicata femeilor, cea pentru barbati fiind inca in lucru, anumite capitole pot fi aplicabile si barbatilor.
Asa cum spuneam la inceput, tinuta recomandata mediului de afaceri s-a facut datorita faptului ca un angajat reprezinta, in primul rand, compania pentru care lucreaza si apoi pe el insusi. Recomandarile de culoare se fac pe baza unor studii specializate si avansate, la fel ca si mesajele transmise de anumite croieli sau tesaturi. exista o larga cercetare in acest domeniu, sfaturile si recomandarile nefiind intamplatoare. Nu neaparat profitul este cel care a determinat respectarea acestor coduri, ci nevoia de a transmite lumii valorile companiei. Imaginea este mai importanta decat pare, iar mesajul transmis prin imagine este subconstient, asa cum, de altfel, este si perceput de mintea umana.
multumesc
Imaginea profesionala este cea care ne plaseaza si ne descrie, intr-un fel sau altul si tocmai de aceea recomandarea mea este sa dati putina atentie tinutei si prezentei dumneavoastra inainte de a intra intr-o prezentare importanta.
Un profesionist veritabil si demn de luat in considerare este acela care transmite consistent imaginea corecta si prin acest lucru ma refer atat la continutul si prezentarea informatiilor, cat si la prezentarea fizica.
Prin felul in care va prezentati in fata altora aratati ca sunteti stapan pe informatia detinuta, precum si ca-i respectati pe interlocutori in aceeasi masura in care va respectati pe dumneavoastra.
Am fost la un interviu la o companie de produse alimentare, si avand experienta anterioara, m-am dus la 4 ace. Si angajatorul mi-a spus ca ei nu tin foarte tare la astfel de lucruri formale.
Cum alegi cu ce te imbraci si de ce trebuie sa tii seama la un interviu de angajare? va multumesc
Recomandarea mea este ca, la interviu, sa optati pentru un costum/taior de culoare gri sau bleumarin, in nuante inchise, la care sa asortati o camasa sau o bluza in nuante pastel pentru a va ilumina tenul. Accesorizati minimal tinuta si acordati atentie machiajului si coafurii, ambele fiind bine sa se inscrie in aceeasi linie, respectiv discreta.
In cartea Tinuta pentru Succes, scrisa de mine, veti gasi toate detaliile legate de tinuta corecta in mediul de afaceri, indiferent de nivelul carierei in care va aflati.
Va rog sa tineti mereu cont de faptul ca imaginea profesionala pe care o proiectati va reprezinta pe dumneavoastra si nu pe cei pentru care dati interviu. Felul in care va prezentati in fata acestora este masura respectului pe acre-l aveti fata de sine si fata de cei pe care-i aveti in fata.
Suntem diferiti, iar culorile si nuiantele care ne avantajeaza sunt la fel de diferite, chiar si in cadrul acelorasi zodii.
Recomandarile de culoare se fac pe baza trasaturilor fizice naturale ale fiecaruia si nu in functie de data nasterii sau de pozitionarea soarelui in momentul nasterii.
este insa un subiect interesant si promit ca voi face cercetari in literatura de specialitate.
In timpul liber, insa, puteti incerca si acest lucru.
In Romania nu s-a inteles inca nevoia respectarii unor reguli in ceea ce priveste tinute. Poate ca lunga dominatie comunista si impunerea uniformelor a contat foarte mult in acest lucru, dar si libera exprimare a fost inteleasa complet gresit.
Societatea incepe sa se maturizeze, anii rebeli incep sa treaca si cred ca aceasta situatie va fi ajustata treptat.
Am observat ca tot mai multi dintre cei care isi desfasoara activitatea in mediul de afaceri observa si sunt deranjati de acest aspect, cel al tinutei, situatie care va duce, cu siguranta la incercarea de a afla, intelege si aplica regulile unei conduite corecte in mediul de afaceri si nu numai.
Individualitatea si exprimarea acesteia sunt, inca, prost intelese, dar am incredere ca, in primul rand, companiile vor intelege necesitatea de a proiecta o imagine profesionista, acest lucru facandu-se mai ales prin imaginea angajatilor.
Multumesc
Sunt persoane care in a doua jumatate a zilei se simt foarte iritate si agitate, fara a avea un motiv anume. Motivul este disconfortul creat de incaltaminte, de cele mai multe ori.
Recomandarea mea este ca tocul sa fie intre 5 si 7 cm, iar forma tocului mai groasa, pentru a crea o stabilitate mai mare la mers si, astfel, o presiune mai mica pe organism.
Tinuta, cu tot ceea ce o compune, recomandata mediului de afaceri este clasica, nicidecum moderna. Din pacate acest lucru este ignorat in Romania, dar sper ca acest aspect va fi inteles, la un moment dat.
Ma bucur ca l-ati observat si sunt sigura ca daca-l veti aduce in atentia colegelor, si acestea il vor lua in considerare.
Am raspuns la o intrebare similara cateva mesaje mai sus.
Daca iti doresti alte lamuriri, te rog scrie-mi.
Multumesc.
Multumesc
Stilul se formeaza in functie de mai multi factori: trasaturi fizice, temperament, varsta si, nu in ultimul rand, profesie.
Am spus in repetate randuri ca imaginea personala si profesionala trebuie transmisa consistent, indiferent de locul si momentul in care ne aflam. Prin consistenta se intelege stabilirea unor standarde sub care nu trebuie sa scadem niciodata, indiferent de situatie.
Veti stii ca v-ati definit un stil personal atunci cand grija si intrebarile legate de cum va avantajeaza o tinuta anume sau daca este potrivita dumneavoastra vor disparea.
Sfatul meu este ca, dupa ce va veti inteles si acceptat formele sa experimentati diferite tinute si asortari. Nu va lasati complet influentata de recomandarile revistelor de moda. Sunt croieli foarte moderne care nu neaparat va avantajeaza, dar puteti tine totusi, pasul cu moda prin culoare si accesorii.
Atentie mare la ce culori va avantajeaza tenul, insa!
Succes!
Dacă ar fi să sumarizați toate sfaturile vestimentare esențiale pe care le-ați oferi cuiva, care ar fi 5 astfel de principii pe care le-am menționa în deprinderea cu o tinută impecabilă? Mulțumesc.
Pe scurt, insa:
1. evaluati pozitia pe care o detineti in prezent in cadrul companiei si stabiliti unde vreti sa ajungeti in viitor
2. imbracati-va ca si cum ati detine deja pozitia respectiva
3. Alegeti tinute simple si avantajoase corpului dumneavoastra
4. Rolul accesoriilor este de a complementa tinuta, nicidecum de a deveni centru atentiei acesteia
5. Clasic, clasic, clasic
multumesc si eu
2. tinuta alb negru nu este totusi prea sobra, in liceu eram la clasa de turism si aveam mereu camasa alba si sacou, pantaloni,fusta neagra. Toata clasa aratam ca niste ciori, e frumos, imi place sa port mult negru, dar oare o tinuta oficiala nu se poate realiza si cu alte culori? care ar fi acestea?
3.Este adevarat ca la o tinuta bussines femeia trebuie sa aiba mereu dres culoarea piciorului si pantofi, indiferent de anotimp. In liceu am avut o profesoara care ne obliga pur si simplu sa venim in dres si pantofi vara cand era fff cald, nu cred ca ar trebui sa fie asa de stricte regulile astea.
Sobrul nu este ceva rau. In afara de asta, o tinuta alb-negru, poate fi usor imbogatita cu accesorii colorate. Fie ca vorbim despre esarfe sau bijuterii, culoarea poate fi introdusa in tinutele recomandate mediului de afaceri.
Sigur ca se poate obtine o imagine profesionista si cu ajutorul altor culori, dar va recomand ca, in cazul costumelor/taioarelor, sa optati pentru culori in nuante inchise si sa asortati camasi sau bluze colorate, in nuante deschise, pastel.
Intradevar, la tinuta business este recomadat ca doamnele sa poarte dres de culoarea piciorului si pantofi inchisi in fata. Pt perioada de vara, puteti opta si pentru incaltaminte deschisa la spate, dar va rog sa aveti mare atentie la intretinerea calcaielor.
Regulile stricte vin in avantajul dumneavoastra si a imaginii profesioniste pe care va doriti sa o proiectati.
Comunicarea din momentul interviului va avea efectul scontat daca tinuta celui intervievat este complementara informatiilor detinute si comunicate.
Asadar, din experienta mea si a celor din jurul meu, tinuta corecta poate castiga postul pentru cel intervievat.
Exista mai multe niveluri de imbracaminte in mediul de afaceri, aplicabile diferitor situatii.
Concret, ca sa raspund intrebarii dumneavoastra, in cazurile mentionate, recomand o tinuta business casual, cu mentiunea ca pantalonii tip jeans nu sunt neaparat acceptati in mediul de afaceri, iar sacoul este necesar. Indraznesc sa spun ca jeansii sunt tot mai putin agreati a fi purtati la birou, indiferent de domeniul de activitate.
Tinuta pe care o adoptam se reflecta si asupra felului in care ne comportam.
Multumesc si eu pentru intrebare :)