
Elena Udrea, Elena Basescu, Mona Musca. Cum au reusit aceste femei sa patrunda pe scena politica romaneasca? Mihaela Miroiu este profesor universitar la SNSPA si s-a aflat in redactia HotNews.ro pentru a raspunde la intrebarile cititorilor legate de rolul si importanta femeilor in politica. Are studii universitare si doctorat in filosofie la Universitatea Bucuresti, studii postdoctorale in Stiinte politice si Studii de gen in Marea Britanie. A fost bursiera Fulbright in Statele Unite, la Indiana University unde a fost si de doua ori Visiting Felow al Institutului de Studii Avansate.
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
A publicat si publica in presa culturala la Revista 22, aLtitudini, Dilema, Observator cultural. Sinteza articolelor sale feministe a fost publicata in volumul Nepretuitele femei (2006), iar cea a articolelor pe teme de etica politica in volumul Dincolo de ingeri si draci. Etica in politica romaneasca (2007). Este cunoscuta international prin articole si conferinte de etica politica, analiza tranzitiei si teorie feminista.
Membra a International Association of Political Science; International Association of Women Philosophers; International Association for Philosophy Teachers; Societatea Romana de Stiinte Politice; Societatea de Analize Feministe AnA si Presedinta de onoare a FILIA: Centru de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen
A obtinut premiul pentru Promovarea Egalitatii de Sanse in Romania, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii in 2005, premiul pentru promovarea drepturilor femeilor, Femeia Anului 2005 din partea Revistei Avantaje si premiul de excelenta Profesor Bologna din partea Asociatiei Nationale a Organizatiilor Studentilor in 2008.
De ce mai este necesar sa facem aceasta departajare dupa sex, azi?
E adevarat ca eu , ca barbat , ma uit dupa Elena - dar in ceea ce priveste faptele ei si votul - o judec- in consecinta...
Stiti , acum 7 ani - aparuse o carte interesanta - "De ce se uita femeile in oglinda si barbatii la televizor?" - asa si cu aceasta intrebare...(scuze!)
2.Se construiesc altfel liderii - femeie - decit liderii barbati?...
2. Liderii femei ar trebui sa se construiasca altfel decat liderii barbati pentru ca se presupune ca sunt mai empatice cu interesele politice ale femeilor. Si ca impartasesc aceleasi experiente.
Credeti ca sunt femeile romance constiente de faptul ca exista posibilitatea sa fie dezavantajate atunci cand legile, bugetele, politicile publice sunt opera exclusiva a barbatilor?
Considerati feminitatea un atu sau un dezavantaj pentru o femeie politician?
Daca femenitatea inseamna inclinatie spre grija, spre cooperare, spre mai multa echitate, spre transparenta, spre dezvoltare locala, bunavointa, sensibilitate, bun simt si empatie, atunci feminitatea este un avantaj.
Chiar este necesara distinctia asta intre femeile politician si barbatii politician? Nu sint toti politicieni? In acest caz, ce rost au aceste discutii? Exista vreun complex sau se incearca vreo "discriminare pozitiva"?
Rolul femeii in politica este un subiect interesant, dar in opinia mea este construit in mentalul colectiv de mass media. As fi interesata sa aflu parerea dumneavoastra in legatura cu educarea copiilor si adolescentilor in legatura cu comunicarea mediatica, specificul construit, stereotip al media, care sa le permita detasarea de ceea ce vad si aud dar rareori pun la indoiala sau analizeaza. Rolul femeii in politica poate fi semnificativ daca in mod real femeilor li s-ar permite sa fie parte a deciziilor politice, economice.
Scoala are doua pacate capitale in sprijinul acestui lucru: prezinta modele literare si istorice clasice demne mai ales de secolul XIX si inceputul secolului XX,( este depasita), 2. educatia pentru viata privata: casatoria, nasterea, responsabilitatea pentru copii, managementul domestic, parteneriatul de cuplu, parintii singuri si divortul, sunt ca si inexistente. Iesim din scoala analfabeti functionali in privinta vietii noastre private.
2.Care sunt tarele patriarhatului cel mai greu de demontat si cum s-ar putea face asta?
Multumesc!
2.Acestea sunt si tarele patriarhatului, cum s-ar putea face aceasta, respectiv sa se demonteze tarele patriarhatului?
Sunt 2 cai principale: una este guvernarea, respectiv politicile de nediscriminare si egalitate de sanse, iar cea de-a 2-a educatia non-sexista cu valori androgine. Prima este o solutie rapida dar adesea formala, cea de-a doua este o solutie de termen lung, consistenta insa, dar dependenta de politicile de educatie.
Atunci cand se vor vota legile referitoare la sistemul unitar de salarizare si pensii, vor ramane bani pentru protectia sociala a celor real aflati in nevoie. 92% dintre parintii care isi cresc singuri copiii sunt femei. Avem promisiunea presedintei Comisiei pentru Egalitate de Sanse din Camera Deputatilor, Cristina Pocora, ca va initia o schimbare legislativa in acest sens.
Au existat si exista femei in politica romaneasca pregatite si motivate sa faca politici pentru femei: Smaranda Dobrescu, Paula Ivanescu, Valeria Stoica, Aurelia Cazacu, Minodora Cliveti, Mona Musca, Renate Weber, Monica Macovei, Daciana Sarbu, Cristina Pogora, Anca Boagiu.
Celelalte nu fac politici pentru femei din mai multe motive: nu stiu sa le faca (nu au avut curiozitatea sa invete, au intrat in politica depinzand de vointa sefilor si si-au asumat agendele acestora).
Atitudinea de incurajare ar trebui s-o ia in primul rand femeile din partidele politice. Organizatiile de femei din aceste partide se comporta ca anexe ale partidului sau sunt acceptate daca fac opere de caritate si eventual propaganda in favoarea sefilor. In absenta feminismului politic, aceasta stare nu s-a schimbat in nicio tara.
1. Sunt femeile mai vulnerabile ca politicieni decat barbatii? Ma refer la imaginea lor si criticile aduse in spatiul public.
2. Trece Romania dincolo de aparente in prezenta femeilor in politica la nivel local (unde, sa zicem, procentajul e mai mare decat in Parlament si Guvern)? Au femeile un cuvant serios de spus?
3. Schimba o femeie politician in activitatea ei raportul de egalitate dintre barbati si femei in societate sau odata ajunsa in pozitii de conducere perpetueaza politicile si practicile cu tenta patriarhala (gen Condoleeza Rice, Madeleine Albright, Margaret Thatcher)?
4. Care e plusul pe care il (poate) aduce o femeie in politica in comparatie cu barbatii? Care sunt avantajele de a avea mai multe femei in politica?
5. Ce ar trebui sa schimbam in societate pentru a avea o relatie de parteneriat in politica (femei-barbati, alegatori-politicieni, centru-periferie)? Ce poate face un cetatean 'de rand'?
6. De ce credeti ca sunt atat de putine intrebari pentru dumneavoastra din partea cititorilor Hotnews? :-)
Multumiri si ganduri bune!
2. La nivel local, femeile sunt si mai slab reprezentate. Acolo chiar ca nu au proape nicun cuvant de spus. Degeaba si-ar dori bunuri comune cum ar fi canalizare, gaza, crese, gradinite, ca banii nu se impart cum vor ele.
3. Exemplele date de dumneavoastra sunt categoric exemple de politiciene puternice dar fara accente de feminism politic. Sunt insa multe altele (Hillary Clinton, presedinte din tarile scandinave) care ajunse in pozitii de conducere fac politici pentru femei.
4.Plusul pe care il pot aduce femeile este acela de a orienta bugetele spre nevoi concrete, spre comunitati locale, spre standarde de civilizatie, igiena si ingrijire mult mai mari decat cele pe care le avem. In plus, fiind mai inclinate spre cooperare decat spre conflict, ar putea "sa corupa" barbatii spre politica de proiect in locul politicii de adversitate.
5. Am raspuns la aceasta intrebare in legatura cu guvernarea si educatia. Ar trebui de asemenea sa ne facem obiceiul sa interpelam sistematic reprezentantii nostri in consiliile locale si in parlament in legatura cu promisiunile electorale si cu propriile noastre interese politice.
Ar trebui sa le aducem aminte sistematic ca ei sunt de fapt prestatori de servicii de guvernare angajati de noi printr-un concurs numit alegeri si platiti de noi in calitate de contribuabili.
6.Probabil ca subiectul intereseaza mult mai putina lume. Eu nu candidez si nu sunt personaj politic, deci sunt mai putin interesanta. Ma bucur insa ca intrebarile sunt foarte bune.
2. De ce femeile care se evidentiaza mai mult pe scena politica romaneasca sunt marginalizate, trimise in organizatii de partid de nisa, sau in Parlamentul European?
va multumesc
2. Tendinta sa-ti marginalizezi concurentii este mare. daca ii mai prinzi si cu "genul necorespunzator" ai si acordul tacit al misoginilor mioritici barbati si femei deopotriva. In Parlamentul European sunt trimise fiindca asa este politica europeana, non-mioritica, iar Parlamentul European a cerut expres revenirea unor parlamentare de marca, complet capabile sa faca politici europene. Acolo ne jucam mai putin de toanele sefilor. Criteriile competentei si eficientei primeaza. Asteptam cu interes aceste criterii in politica bastinasa.
2. Prezenta femeilor in politca trebuie sa se faca intr-o nota masculina (un bun exemplu, cred, este Norica Nicolai) ? Daca nu, care este viziunea dumneavoastra ?
3. Cati ani vor mai trece pana cand o femeie va deveni presedintele Romaniei ? (Si de aici o alta dilema: De ce nu exista forme de feminim pentru cuvintele ce desemneaza functii politice ? Sau daca exista de ce sunt percepute mai degraba ca un soi de ironie? )
2. Cred ca am raspuns la intrebarea aceasta anterior. Cred ca femeile trebuie sa ramana femei cu toate virtutile lor. De altfel exista un exemplu clar de autenticitate femeiasca, eficienta si de succes pana nu a fost "sinucisa": Mona Musca.
3. 3-4 legislaturi. In limba romana acordul de gen pentru functii poate fi facut: deputata, senatoare, presedinta, ministra, cutuma insa este masculina si foarte putine persoane descurajeaza lipsa acordului de gen pentru functii. Aveti dreptate ca sunt percepute cu un soi de ironie, mai ales cand profesiile sau functiile sunt formultate la diminutiv cand sunt la feminin, de exemplu primarita.
Nicio profesoe si nicio functie masculina nu sunt diminutivate, deci nu sunt ironizate.
- Renate Weber, Adina Valean, Ramona Manescu, Cristina Pocora, Mariana Campeanu(PNL)
- Monica Macovei, Oana Antonescu, Anca Boagiu (PDL)
- Daciana Sarbu, Minodora Cliveti, Corina Cretu, Ecaterina Andronescu, Adriana Ticau (PSD)
- Regret ca nu pot sa dau niciun exeplu de la UDMR. Pe ei ii intereseaza doar drepturile barbatilor maghiari.
As vota: Renate Weber, Daciana Sarbu, Monica Macovei, Cristina Pocora.
la fel poate si in politica;de ce sa fortam o egalitate intr-o zona in care poate femeile nu sunt interesate?
de ce sa nu dam atunci si o lege prin care sa impunem ca 90% din mecanicii auto sa fie femei?
pentru ca va respect foarte mult, intrucat v-am cunoscut si personal, nu numai prin intermediul cartilor publicate, mi-ar placea sa aflu opinia dvs. legata de "portretul robot" al femeii politician care sa faca o cariera in Romania.
V amultumesc!
Va rog sa comentati reclamele evident misogine si prezente in media televizata si radio de aproape 20 de ani.
Stim cat de puternic este impactul imaginii. De ce doar femeile spala rufe cu Bonux, freaca zimbitoare mochete, pline de entuziasm gatesc, iar fetitele nu gasesc ceva mai destept de relatat societatii decat cum isi doresc ele, cand se fac mari, sa fie vajnice gospodine, ca mami...
Stiu despre traditionalismul societatii romanesc, dar nu pricep in ruptul capului de ce CNA-ul aproba astfel de reclame, in timp ce "onoarea nereperata" a politistului gras , prostovan si incult, din celebra reclama interzisa "N-ai cu cine !" s-a rezolvat urgent! In fine, ar fi atatea de spus in acest punct al discutiei cu domnia-voastra.
Multumesc
care sunt metodele de a schimba mentalitatea femeilor fata de feminism si problemele femeii, stiindu-se ca tocmai femeile abuzate, victime, sunt cel mai greu de determinat sa adopte o pozitie diferita fata de propria demnitate.
de ce femeile care reusesc in cariera politica se fac vinovate in aceeasi masura ca barbatii de perpetuarea imaginii "usuratatii, goliciunii, slabiciunii" femeii ca o caracteristica esentiala a ceea ce sunt femeile.
de ce nu exista o lege normala impotriva violentei domestice, violentei de pe strada impotriva femeilor din romania?
va multumesc
Exista o lege impotriva violentei domestice si impotriva violentei de strada. E slab bugetata, desi in Romania mor de 50 de ori mai multe femei batute in casa decat soldati romani pe fronturile din Afganistan si Irak. Femeile nu pot sa-si schimbe mentalitatea fata de feminism daca nu au ocazia sa se intalneasca cu aceasta oferta intelectuala si politica. Iar media nu le da ocazia. Scoala la fel.
ce ar fi impiedicat-o pe Mona Musca sa devina prim-ministru, presedinte sau mai stiu eu ce, daca nu s-ar fi impiedicat singura? (intrebare retorica)
se poate masca incompetenta cu discriminarea?
aveti vreun exemplu pozitiv de femeie politician in Romania? dar negativ?
considerati ca femeile in pozitii de putere nu sunt capabile de un comportament discriminator pe baze sexuale fata de barbatii subordonati?
care sunt efectele adverse sau dezavantajele emanciparii femei pentru societate si femei?
considerati cavalerismul o forma de discriminare sexuala?
Exemple pozitive am dat mai sus. Exemplele negative de politiciene fac parte din aceeasi specie: sunt degeaba in politica (la fel ca foarte multi barbati figuranti sau devin portavoce a unor lideri nationalisti, sovini sau pur si simplu aparate de propaganda pentru sefii lor fara nicio alta agenda politica. Exemplele le cunoasteti si singuri.
Da, consider ca femeile pot discrimina la fel ca si barbatii. Tocmai de aceea sunt feminista, fiindca eu cred in competitie cu sanse egale, in respect pentru deminitatea celuilalt in parteneriat de gen si nu in tendinte hegemonice, nu in politici adversative de tipul care pe care.
Exista un cavalerism benign atunci cand este insotit de respect autentic. Si exista un cavalerism malign atunci cand este un fel de condescendenta pentru cineva etern vulnerabil si infantil. Granita este subtila, dar reala. Nu voi da peste mana niciunui barbat care imi saruta mana si nici nu il imping daca imi tine haina, cu o conditie: ca prin nimic altceva sa nu ma injoseasca in calitate de om si ca femeie.