La cinci ani de la efectuarea primei grefe de fata in Franta, o echipa de chirurgi spanioli a realizat un transplant total de fata. Este o premiera mondiala, scrie cotidianul francez Le Figaro.Unui spaniol i s-a facut in luna martie o grefa totala de fata, a anuntat joi un oficial al spitalului Vall d'Hebron din Barcelona, unde s-a efectuat operatia. Omul, un fermier de 30 de ani, avea fata deformata de cinci ani, dupa de s-a impuscat din greseala. In locul gurii si nasului nu mai avea nimic, nu putea respira singur, nici manca sau vorbi normal.

Interventia chirurgicala de refacere a fetei a durat peste 20 de ore. Treizeci de chirurgi, anestezisti si asistente medicale au participat la operatie. Pentru a reface fata pacientului, medicii i-au grefat toata pielea si muschii, nasul, buzele, maxilarul superior, dintii, palatul, pometii si mandibula. Totul a fost prelevat de la un singur donator, care se afla in moarte cerebrala. Numai ochii si limba pacientului n-au avut nevoie de organe donate.

"Nu sunt grefe, sunt transplanturi totale, a explicat dr Barret, seful echipei de chirurgi. Are o noua fata, care nu seamana deloc cu cea a donatorului." Este o precizare care are importanta ei, pentru ca acest tip de operatii da nastere la tot felul de speculatii.

Prima grefa de fata, partiala, a fost realizata de o echipa franceza, in 2005. Era vorba de un transplant de nas, buze si barbie la o femeie, Isabelle Dinoire, desfigurata de cainele sau. De atunci au mai avut loc cateva operatii, in Franta, dar si in China, Statele Unite sau Spania.

La o saptamana de la operatie, tanarul spaniol a cerut o oglinda. "A reactionat cu calm, satisfactie si a scris ca este foarte recunoscator", a declarat dr Barret. In urmatoarele saptamani, pacientul, care n-a dat semne de respingere a grefelor sau de infectie, ar putea sa inceapa sa vorbeasca si sa manance neasistat