​Internata intr-o clinica din Franta de aproape doua saptamani, Cesaria Evora nu va mai concerta in Romania, informeaza organizatorii. In ultimele doua zile, afectiunile mai vechi ale artistei au recidivat, astfel incat artista nu va mai reprograma pentru luna decembrie un spectacol de adio in tara noastra.

Cesaria Evora, al saselea concert in RomaniaFoto: Hotnews

Decizia a fost luata dupa ce medicii au decis, pe baza ultimelor analize, ca Cesaria este in imposibilitatea de a mai sustine concerte.

Toate persoanele care au achizitionat bilete le pot inlocui cu un alt bilet la unul dintre concertele Project Events (Lod Of The Dance, Nana Mouskouri, Salvatore Adamo, Demis Roussos, Spargatorul De Nuci – balet pe gheata, Lara Fabian) sau isi pot recupera banii de la punctele de vanzare de unde au fost achizitionate biletele.

Concertele Cesariei Evora in Romania

Cesaria Evora urma sa sustina trei concerte in Romania in aceasta toamna: pe 3 octombrie la Timisoara, pe 5 octombrie la Bucuresti si pe 7 octombrie la Cluj-Napoca.

"Diva desculta" a mai concertat de cinci ori la Sala Palatului: 15 mai 2003, 29 iunie 2004, 16 octombrie 2006, 1 octombrie 2009 si 18 octombrie 2010. De asemenea, artista a mai cantat si pe 15 octombrie 2010, la Sala Sporturilor din Brasov. Anul trecut, Cesaria a devenit cetatean de onoare al Bucurestiului.

Artista ar fi trebuit sa mai cante in Capitala pe 3 iulie 2008 (in Amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul National), precum si pe 15 mai 2011 (la Arenele Romane), dar si-a amanat spectacolele respective din cauza unor probleme medicale.

Despre Cesaria Evora

Supranumita "diva desculta" datorita aparitiilor pe scena in picioarele goale, Cesaria Evora este cea mai cunoscuta cantareata de morna, un melanj intre fado portughez si blues

Cesaria Evora s-a nascut in Mindelo, in insula Sao Vincente, Capul Verde, pe 27 august 1941. Si-a pierdut tatal la doar sapte ani si si-a petrecut primii anii din viata sub ingrijirea bunicii, fiind educata de calugarite. Duminicile canta in piata publica, acompaniata de fratele sau (Lela) la saxofon.

La 20 ani s-a indragostit de Eduardo, un marinar din Capul Verde (muzician si el), care a introdus-o in lumea stilurilor muzicale traditionale, coladeiras si mornas - cantece melancolice, de tristete si dor. Tot Eduardo o ajutat-o sa fie difuzata pe postul de radio local, Radio Mindela. A inceput astfel sa cante in localuri si hoteluri.

Desi a devenit Regina Mornas in Capul Verde, a ramas relativ necunoscuta la nivel international. De asemenea, situatia ei materiala a ramas dificila, in contextul crizei economice resimtite de intreaga populatie dupa proclamarea independentei Statului Insulelor Capului Verde. A renuntat la muzica timp de 10 ani si s-a luptat cu alcoolismul in ceea ce ea descrie ca fiind "perioada neagra" a vietii ei.

In 1987, incurajata de Bana, reputat muzician si filantrop, exilat din Capul Verde in Portugalia, a sustinut concerte in Portugalia. Treptat, cariera ei a reinceput sa prinda contur. Jose Da Silva, francez originar din Capul Verde, care avea sa-i devina ulterior mentor si producator oficial, a invitat-o la Paris, unde a inregistrat albumul La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculta) in 1988.

In 1992, a aparut Miss Perfumado, care avea sa o propulseze la statutul de star international, la varsta de 51 de ani. Piesa Sodade a devenit primul ei hit international (termenul portughez saudade, caracteristic muzicii din Capul Verde, este asemanator dorului romanesc: foarte greu de tradus, cuprinde o varietate de emotii - dor de casa, nostalgie, melancolie, tristete, regret).

Cesaria Evora canta intotdeauna cu picioarele desculte, in semn de solidaritate cu femeile si copiii saraci din tara sa. La inceputul acestui an, artista a fost decorata, la Paris, cu Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie civila a Frantei.

Discografie: La Diva Aux Pieds Nus (1988), Distino Di Belita (1990), Mar Azul (1991), Miss Perfumano (1992), Cesaria (1995), Cabo Verde (1997), Cafe Atlantico (1999), Sao Vincente Di Longe (2001), Voz D'Amor (2003), Rogamar (2006), Nha Sentimento (2009).