"Istoria noastra, a percutionistilor, legata de marimbafon, tine de Japonia. Mama noastra, Keiko Abe (un instrumentist grozav), acolo traieste. Practic, a revolutionat acest instrument. Piesa Marimba Spiritual, creata de compozitorul japonez Minoru Miki, este o lucrare extrem de dificila si extrem de sensibila, construita pe doua sectiuni.

marimbafonFoto: ICR

Prima sectiune este o cadenta a marimbei, peste care practic puncteaza instrumentele de lemn sau de metal. Sunt cateva puncte care nu fac decat sa sporeasca dramatismul acestei sectiuni.

In partea a doua, care are un tempo foarte rapid, extrem de rapid, prea rapid!, compozitorul face aluzie la traditionalele tobe japoneze: taiko. Este vorba despre acele tobe, ansambluri de percutionisti care manuiesc foarte multe instrumente de percutie, in special tobe, de la tobe foarte mici (20 de cm), pana la enorme (1,30-1,50 m diametrul instrumentului). Mai sunt si suspendate, sunt foarte spectaculoase...", a explicat Alexandru Matei, profesor la Conservator, in cadrul unui concert de percutie sustinut de Ansamblul GAME.

Melodie interpretata saptamana aceasta, la Sala Galateca, in cadrul unui concert de percutie desfasurat cu ocazia festivalului "5 (arte) in cinci (zile) - ICR la BCU".

Ansamblul GAME este compus din Alexandru Matei, Sorin Rotaru, Lucian Simon, Alexandru Dan.

Alte piese interpretate in cadrul concertului de percutie sustinut saptamana aceasta de Ansamblul GAME: