Nicolae Lungu (1900-1994) a fost profesor, dirijor si compozitor, tatal celebrului muzicolog Florian Lungu (prezentator de jazz). A compus multa muzica laica de influenta folclorica, iar colindele lui se bucura de mare popularitate. Despre el, poetul si eseistul Ilariu Dobridor spunea, in revista literara "Viata romaneasca" (1935): "este un dirijor innascut. Ca un adevarat dervis al melodiilor, cerceteaza esentele descifrate din vaporozitatile muzicale pentru a tese din murmure usoare o panza de vraje."

Nicolae Lungu (compozitor)Foto: bisericagrecibuzau.blogspot.com
  • Asculta mai jos colindele La Vifleem colo-n jos si Marire-ntru cele 'nalte, in interpretarea Corului Sound.

Citeste si:

...este un dirijor innascut. Ca un adevarat dervis al melodiilor, cerceteaza esentele descifrate din vaporozitatile muzicale pentru a tese din murmure usoare o panza de vraje.

poetul si eseistul Ilariu Dobridor, despre Nicolae Lungu, in revista literara "Viata romaneasca" (1935)

Nicolae Lungu (1900-1994) - profesor, dirijor si compozitor

Este tatal celebrului muzicolog Florian Lungu (prezentator de jazz, realizator de emisiuni la radio si televiziune, compozitor de teme de jazz).

Nicolae Lungu s-a nascut la Dobridor, Dolj. La scoala satului si a Bisericii a primit cea mai buna educatie patriotica si religioasa, deprinzand cantatul vocal si chiar instrumental (la vioara, fluier si caval) de la invatatorul si preotul satului si sub supravegherea unui frate mai mare care era absolvent al "serioasei Scoli Normale din Craiova, unde profesa bunul pedagog si compozitor George Fotino". Copil fiind, pe cand mergea cu oile tatalui sau, a avut inspiratia de a compune o pastorala.

Domnul profesor Lungu era un om mic de statura. M-am mirat ca e asa mic. Ma gandeam ca trebuie sa fie tare impozant, dupa povestirile tatalui meu, care imi tot spunea cu admiratie ce profesor universitar era!

Demostene Popa, fost elev al lui Nicolae Lungu

A studiat la Conservatorul din Bucuresti si s-a perfectionat in compozitie cu D.G. Kiriac, Gh. Cucu si Stefan Popescu. In paralel, in 1927, si-a obtinut licenta in teologie. In vara anilor 1928 si 1929 a urmat cursurile de vara pentru dirijori de la Viena.

Si-a desfasurat activitatea ca profesor, dirijor si compozitor timp de peste 60 de ani numai in Bucuresti, ca: profesor de muzica la Liceele "Mihai Eminescu" si "Aurel Vlaicu", la Seminarul pedagogic Universitar "Titu Maiorescu", inspector al invatamantului muzical, din nou profesor la Liceul "Sf. Sava" si la Scoala mixta "Tudor Vladimirescu".

Era un mucalit. Odata a venit la repetitii si s-a oprit ca sa-si traga maneca de sub costum. Noi am crezut ca scoate vreo batista, dar de fapt a tras de ceva care nu se mai termina: erau ciorapii sotiei!

Am ras cu totii foarte tare, iar el a spus: "Ia uite Maria ce mi-a facut!". Sotia sa, Maria, era profesoara de muzica.

Demostene Popa

In paralel, a fost dirijor adjunct la Societatea corala "Carmen" (1922-1928), la Ateneele populare (1926-1927), la Societatea "Cantarea Romaniei" (1929-1935), apoi dirijor al corului "Ligii Culturale" (1927-1928), fondator si dirijor al Societatii corale "Romania"(1934-1949) cu care a dat concerte si peste hotare, dirijor de cor la mai multe biserici; conferentiar titular pentru Muzica bisericeasca, Ritual si Tipic la Institutul Teologic Universitar (1949-1976) si dirijor al Coralei Patriarhiei (1947- 1985); membru al Uniunii Compozitorilor din Romania.

A publicat manuale didactice, studii si articole, Iucrari de muzica psaltica si corala religioasa, de muzica vocala (prelucrari de melodii populare).

A compus multa muzica laica de influenta folclorica:

  • Maria neichii, Marie
  • Alunelul oltenesc
  • Suita corala "Balcanica"
  • Pitulice muta-ti cuibul
  • Revedere
  • Suita corala "Haiduceasca"
  • Taraselul
  • La Cozia pe Olt - poem pentru cor barbatesc si declamator
  • Colea-n vale-ntre izvoare

M-a intrebat: "Draga, dar ceva bobite stii?"... adica note muzicale.

Uimitor era felul in care stia sa admita sau nu pe cineva in cor dupa doua-trei repetitii. Nu il asculta niciodata pe candidat, il aseza intre doi cantareti buni ai corului, iar aceia ii spuneau cum canta.

Demostene Popa

Colindele lui se bucura de mare popularitate:

  • La Vitleem
  • Marire-ntru cele inalte
  • Ne lasa gazda-n casa

Mai multe despre Nicolae Lungu puteti citi aici si aici.

Corul Sound - La Vifleem colo-n jos (compozitor: Nicolae Lungu)

Melodie cantata de Corul Sound cu ocazia concertului "Colinde vechi si noi", desfasurat luna aceasta in cadrul festivalului "Mica Saptamana de Muzica Veche".

La Vifleem colo-n jos (versuri)

La Vifleem, colo-n jos

Cerul arde luminos

Preacurata

Naste astazi pe Hristos

Naste-n ieslea boilor

Pe-mparatul tuturor

Preacurata

Sta si plange-ncetisor

N-are scutec de-nfasat

N-are scutec de-nfasat

Preacurata

Pentru pruncul de-mparat

Nu mai plange Maica mea

Nu mai plange Maica mea

Scutecele noi ti-om da

Preacurata

Pruncul Sfant de-i infasa

Corul Sound - Marire-ntru cele 'nalte (compozitor: Nicolae Lungu)

Melodie cantata de Corul Sound cu ocazia concertului "Colinde vechi si noi", desfasurat luna aceasta in cadrul festivalului "Mica Saptamana de Muzica Veche".

Marire-ntru cele 'nalte (versuri)

Marire-ntru cele-nalte

Toate stelele sa salte!

Salte cerul si pamantul

Si sa laude Cuvantul!

Intru cei de sus marire

Si pe pamant paciuire

La toti oamenii sa fie

De acum pana-n vecie!

Aceasta zi prea sfintita

Si sarbatoare slavita

Uram la toti sa va fie

Intru multi ani cu bucurie!

Intru cei de sus marire

Si pe pamant paciuire

La toti oamenii sa fie

De acum pana-n vecie!