VIDEO Colinde ale compozitorilor romani din sec. XVIII-XIX. Episodul 8 - Martian Negrea / Muzicologul care a publicat primele zece piese in caracter romanesc extrase din Codex Caioni

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 decembrie 2011, 23:08 Life | Muzică


Martian Negrea (compozitor)
Foto: brightcecilia.com
Creator al celebrelor melodii Alunelul si Melc, melc codobelc, Martian Negrea (1893-1973) este si autorul studiului "Un compozitor roman ardelean din secolul al XVII-lea: Ioan Caioni" (1941). A fost decorat cu Ordinul Muncii, clasa I (1963). Codex Caioni este o culegere de piese muzicale la care au contribuit doi invatati transilvani ai secolului al XVII-lea. Cel mai cunoscut este calugarul franciscan umanist, constructor de orgi si organist Ioan Caianu (Johannes Caioni, Kajoni Janos).
  • Asculta mai jos colindul Ia'n te scoala gazda buna, in interpretarea Corului Sound.

Citeste si:

Martian Negrea (1893-1973) - compozitor roman si muzicolog

S-a nascut in Vorumloc, astazi Valea Viilor (judetul Sibiu). Si-a inceput studiile muzicale la Sibiu (1910-1914), continuandu-le la Viena (1918-1921). La Viena a luat contact cu marea traditie muzicala germana, dar si cu tendintele postromantice ale vremii, care i-au influentat din plin limbajul armonic.

Intors in tara, Martian Negrea a ocupat in cursul anilor mai multe posturi de profesor la Conservatorul din Cluj, unde a predat teoria formelor muzicale si a instrumentelor, contrapunct, muzica de camera (1921-1941) si Bucuresti (1941-1963).

Dintre lucrari sale:
  • Martie si Ghetarul, piesa pentru flaut inspirata de un poem de Lucian Blaga
  • Piesa "Ghetarul de la Scarisoara" pentru clarinet si pian
  • 3 miniaturi pentru pian, pentru copii: Melc, melc codobelc; Dans romanesc; Valeanca [1920 - 1945]
  • 3 schite romanesti pentru pian: Cintec de leagan; Nocturna; Din munti [1920 - 1945]
  • Impresii de la tara, op. 6, suita pentru pian: Preludiu; A fost odata; Fusul; Jocul ielelor; Sara-n poarta; Alunelul (1921)
  • Marin Pescarul, op. 12, 1933 (cu libretul inspirat din nuvela Pacat boieresc de Mihail Sadoveanu)
Distinctii:
  • decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1963)
Detalii despre Martian Negrea gasiti aici.


Despre Codex Caioni

Prima publicare a zece piese in caracter romanesc extrase din Codex Caioni a fost facuta de compozitorul Martian Negrea in studiul "Un compozitor roman ardelean din secolul al XVII-lea: Ioan Caioni" (1941).

Codex Caioni (lat. "codicele lui Caioni", cunoscuta si prin grafia maghiara a numelui, Codex Kajoni) este o culegere de piese muzicale la care au contribuit doi invatati transilvani ai secolului al XVII-lea. Cel mai cunoscut este calugarul franciscan umanist, constructor de orgi si organist Ioan Caianu (cunoscut si ca Johannes Caioni, Kajoni Janos).

Culegerea, ajunsa la noi printr-un exemplar unicat, a fost dezgropata din zidul unei manastiri in 1988, unde fusese probabil ascunsa in primii ani ai regimului socialist in tara pentru a fi salvata de la distrugere. Nu era insa prima data cand codicele era adus la lumina de la data scrierii sale. In perioada interbelica s-au intocmit chiar cateva transcriptii ale unor piese continute in el. (Aceste prime incercari sunt imprecise din pricina dificultatilor ridicate de slaba liziblitate a manuscrisului, adaugit si "corectat" - adesea in mod eronat - de catre mai multi copisti). Detalii aici.


Corul Sound - Ia'n te scoala gazda buna (compozitor: Martian Negrea)

Melodie cantata de Corul Sound cu ocazia concertului "Colinde vechi si noi", desfasurat luna aceasta in cadrul festivalului "Mica Saptamana de Muzica Veche".







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















2167 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by