In hoc anni circulo este o melodie marianica ce se canta de Craciun. Versurile se concentreaza pe Buna Vestire si slavesc imaginea Fecioarei Maria. Prima versiune scrisa a cantecului a fost descoperita in Aquitania (regiune in sud-vestul Frantei, la granita cu Spania) si provine din colectia Saint-Martial Pa 1139 (sec. XII). Asculta si Madonna della grazia, cantec din regiunea Puglia (sudul Italiei), datand din secolul XVII.

Truverii (Andra si Daniel)Foto: Andra Radu

Citeste si:

Prima versiune scrisa a cantecului In hoc anni circulo a fost descoperita in Aquitania (regiune in sud-vestul Frantei, la granita cu Spania) si provine din colectia Saint-Martial Pa 1139 (sec. XII). Este vorba de o versiune biligva a cantecului, ce alterneaza versuri in latina si occitana. Limba occitana era o limba romanica (deriva de la latina vulgara, o varianta vorbita a limbii Imperiului Roman). Detalii aici.

In hoc anni circulo reflecta o crestere a devotamentului fata de Fecioara Maria, fenomen petrecut in secolul al XII-lea. Pasajele despre Maria nu sunt foarte dezvoltate in Biblie. Pe masura ce Biserica a devenit mai interesata de cultul Mariei, literatura apocrifa a inceput sa creeze detaliile despre viata ei si au luat nastere o serie de dispute teologice privind rolul avut de Maria in raport cu nasterea lui Iisus pentru mantuirea noastra.

Una dintre primele controverse iscate se referea la rolul Mariei ca mama a lui Dumnezeu. Gnosticii, ce aveau sa fie mai tarziu declarati eretici, au argumentat ca Iisus nu era cu adevarat om, astfel ca Maria nu avea cum sa fie mama fizica a lui Iisus. Biserica a luptat impotriva aceste erezii si a declarat-o pe Maria "Theotokos" ("Nascatoare de Dumnezeu").

O alta problema ridica de aceste dezbateri privea fecioria Mariei. Teologii o priveau pe Maria ca pe o a doua Eva, ce reusise sa inlature pacatul originar prin faptul ca il nascuse pe Mesia fara sa pacatuiasca. Cu toate acestea, pentru a depasi pe deplin pacatele sexualitatii aduse de Adam si Eva, Parinti ai Bisericii Occidentale (Augustin, Ambrozie, Ieronim) si apostolul Paul au preamarit caracterul sfant al fecioriei. Maria a devenit un simbol al vietii neprihanite, iar al patrulea Sinod Lateran din 649 a declarat-o "Nascatoare de Dumnezeu". Detalii aici.

Avand de-a face cu ereziile gnosticismului si arianismului, Biserica a devenit preocupata de clarificarea problemelor legate de natura umana si cea divina a lui Iisus, fapt care o faceau pe Maria foarte importanta. Teologii au inceput sa dezbata pe marginea ideii ca Maria, ca Nascatoare a lui Iisus, nu ar avea pacatul originar. Existau pareri care afirmau ca Dumnezeu nu ar fi permis sa se nasca dintr-o creatura imperfecta. Si desi Imaculata Conceptie nu a devenit dogma la catolici decat in 1854, aceasta sarbatoare (Sarbatoarea Imaculatei Conceptii are loc pe 8 decembrie) se afla in calendarul liturgic din Anglia, Franta si Italia inca de la sfarsitul secolului al XII-lea.

Povesti despre Inaltarea la Ceruri a Fecioarei Maria au luat nastere ca urmare a statutului ei de Mama a lui Dumnezeu. Imaginea de Stapana Imparateasa (a Raiului) si calitatea ei de Mama a lui Iisus au creat ideea ca Maria ar putea interveni in favoarea crestinilor. In Evul Mediu (in special in secolele XII-XIII), s-au raspandit povesti miraculoase care vorbesc despre faptul ca Maria ii salveaza pe cei care o preamaresc. O astfel de culegere de povesti este si Cantigas de Santa Maria, ce cuprinde cantece scrise in secolul XIII, toate avand-o in centru pe Fecioara Maria.

In hoc anni circulo slaveste imaginea Mariei si prezinta, la randul ei, o serie de concepte teologice si imagini marianice. Poezia se concentreaza pe Buna Vestire.

Asculta mai jos o versiunea doar in limba latina a melodiei In hoc ani circulo, interpretata de formatia de muzica veche Truverii in cadrul concertului "Colinde si dansuri de Craciun din Europa altor veacuri", parte a evenimentului "Ajun la Palatul Brancovenilor" (desfasurat luna aceasta, la Palatul Mogosoaia).

In hoc anni circulo (versuri)

Nato nobis parvulo

Verbum caro factum est

Per virginem Mariam

Per virginem Mariam...

In hoc anni circulo

Vita datur saeculo

Nato nobis parvulo

Virginem

Nato nobis parvulo

Per virginem Mariam

R: Verbum caro factum est

Verbum caro factum est

Per virginem Mariam

Per virginem Mariam

Quod vetustas suffocat

Hoc ad vitam revocat

Nam se Deus collocat

Virginem

Nam se Deus collocat

Per virginem Mariam

Puer circumciditur

Sanguis ejus sunditur

Vita restituitur

Virginem

Vita restituitur

Per virginem Mariam

In praesepe ponitur

Et a brutis colitur

Matris velo tegitur

Virginem

Matris velo tegitur

Per virginem Mariam

Ab angelis concinitur

Gloria et pax dicitur

A pastoribus quaeritur

Virginem

A pastoribus quaeritur

Cum virgine Mariam

Ergo nostra concio

Omni plena gaudio

Psallat cum tripudio

Virginem

Cum virgine Mariam

Psallat cum tripudio

(sursa versuri aici)

Madonna della grazia este tot o melodie marianica si provine din sudul Italiei, regiunea Puglia, sec. XVII.

Madonna della grazia (versuri)

Regina de lu cielo

o Divina maesta

chesta grazia ca te cerco (x2)

fammella pe' pieta.

R: Madonna de la grazia

ca 'mbraccio puorte grazia

a vuje vengo pe' grazia

o Maria fance grazia.

Fance grazia o Maria

comme te fece lu Pateterno

ca te fece mamma de Dio

fance grazia o Maria.

Scese l'angelo da lu cielo

e te venne a saluta,

saluta venne a Maria (x2)

e nuie cantammo l'Avemmaria.

Comm'e bello de muri'

alli braccia de Maria

a lu pietto de Gesu (x2)

chesto voglio e niente cchiu.

(sursa versuri aici)