Armenia nu va mai participa la editia din acest an a concursului Eurovision, informeaza organizatorii. Decizia a fost luata ca urmare a relatiilor din ce in ce mai tensionate cu vechea sa rivala (Azerbaijan), care este si organizatoarea editiei din acest an a Eurovisionului. Citeste in articol despre incidentele dintre Azerbaijan si Armenia in cadrul concursului Eurovision.

Armenia s-a retras de la Eurovision 2012Foto: Eurovision.tv

Relatiile ostile dintre Armenia si Azerbaijan in cadrul Eurovisionului

Relatiile ostile dintre Armenia si Azerbaijan in cadrul Eurovisionului au legatura cu desele confruntari dintre fortele armene si azere in regiunea Nagorno-Karabah (zona se afla sub controlul militar al Armeniei inca din 1993).

La prima participare a Armeniei la Eurovision (in 2006), mass-media azere au protestat fata de faptul ca Andre, cantaretul ce urma sa reprezinte Armenia, avea trecut pe site-ul oficial, ca loc de nastere, regiunea Nagorno-Karabakh (in 1979, in anul nasterii lui Andre, regiunea facea parte din Azerbaijan). Ulterior, aceasta sectiune din profilul artistului a fost inlaturata.

In 2009, mass-media au pus accentul pe relatiile tensionate dintre cele doua tari, ca urmare a controverselor legate de modul de votare. Turcia, tot tara vecina cu Armenia si care are de asemenea relatii tensionate cu Erevanul, a avut intotdeauna o relatie prietenoasa cu Armenia in cadrul concursului Eurovision, oferindu-i intotdeauna intre 6 si 12 puncte.

De asemenea, in 2009, in cadrul secventelor prin care era prezentata intrarea in concurs a Armeniei (pentru semifinala), fusese folosita imaginea unei statui din Stepanakert, capitala Republicii Nagorno-Karabakh. In urma unor plangeri formulate oficialii Azerbaijanului, secventa a fost taiata din material si prezentata in finala intr-o varianta trunchiata. Cu toate acestea, Sirusho, artistul care fusese ales sa prezinte voturile Armeniei, a aparut tinand in mana un clipboard ce avea pe coperta imaginea monumentului din Stepanakert. La acea editie a concursului, 1.065 de armeni au votat pentru Azerbaijan si Armenia a oferit astfel un punct catre vecina sa. Doar 43 de azeri au votat pentru reprezentatul Armeniei.

Tot in 2009, in finala, au mai existat acuzatii care sustineau ca postul azer de televiziune nu a prezentat in finala imagini cu reprezentatul Armeniei si ca a blurat numarul de televot pentru cei care voiau sa puncteze piesa armenilor. Televiziunea din Azerbaijan a negat acuzatiile si a prezentat dovezi video in acest sens. European Broadcasting Union (EBU), organizatorul competitiei, a amendat cu 2.700 de euro televiziunea din Azerbaijan pentru blurarea numarului de televot al Armeniei si bruierea semnalului TV in timp ce reprezentantul armean canta. Mai multi cetateni azeri au fost interogati de politie dupa ce au votat pentru Armenia la acea editie de Eurovision.

Mai multe despre Republica Nagorno-Karabakh puteti afla din intamplari traite de jurnalistul Stefan Candea si de fotograful Petrut Calinescu.

Citeste mai multe despre relatiile tensionate dintre Armenia si Azerbaijan in cadrul Eurovision.

Azerbaijan si Armenia - doua decenii de dispute si tensiuni

Conform bbc.co.uk, Azerbaijan si Armenia au purtat un razboi pentru regiunea Nagorno-Karabakh in anii '90 (25.000 au murit in cadrul luptelor). Un armistitiu a fost semnat in 1994, nu insa si un tratat de pace.

Tensiunile dintre cele doua tari au crescut in ultimele zile, dupa ce postul tv public al Armeniei l-a acuzat pe presedintele Azerbaijanului (Ilham Aliyev) de comentarii ostile. Aliyev a declarat de curand ca cei mai mari dusmani ai azerilor sunt armenii.

De asemenea, luna trecuta, un grup de cantareti armeni a lansat o campanie de boicotare a Eurovisionului, spunand ca refuza sa apara "intr-o tara cunoscuta pentru omorurile in masa si masacrarile de armeni, intr-o tara unde sentimentele anti-armene au fost promovate la nivel de politica nationala. Nu exista nici o logica in a trimite un participant intr-o tara in care va fi intampinat ca dusman".

Despre participarile Armeniei la Eurovision

  • Armenia a participat pentru prima oara la Eurovision abia in 2006, fiind reprezentata de Andre, un cantaret de origine azera
  • Armenia este prima tara caucaziana care participa in concurs (Georgia a debutat in 2007, iar Azerbaidjan in 2008).
  • Armenia a fost una dintre cele doar trei tari care s-au clasat intotdeauna in top 10 de la introducerea sistemului cu semifinale (2004). Aceasta performanta a fost reusita pana in 2011, cand piesa Boom Boom (cantata de Emmy) a ratat calificarea in finala din cauza unui singur punct (obtinand locul 12).
  • Cea mai buna clasare a Armeniei la Eurovision a fost locul 4 obtinut in 2008 de Sirusho (cu piesa Qele, Qele).
  • Armenia a castigat Eurovision Junior 2010, intr-un an in care Romania nu a participat din lipsa de fonduri.

Citeste mai multe despre participarea Armeniei la Eurovision.

Concursul Eurovision 2012 va fi organizat la Baku (22-26 mai) dupa ce, anul trecut, finala a fost castigata de Ell & Nikki din Azerbaijan, melodia Running Scared obtinand 221 de puncte. Vezi si cine sunt Ell si Nikki, castigatorii finalei Eurovision 2011.