Pe 9 mai s-au implinit 70 de ani de la nasterea lui Cornel Chiriac, omul care a adus in casele romanilor muzica de calitate in anii comunismului prin emisiunea Metronom de la Radio Romania si, ulterior, de la Radio Europa Libera. Popularitatea sa a fost uriasa in anii '70, cind Metronom era o gura de aer proaspat intr-o atmosfera din ce in ce mai imbicsita de propaganda oficiala a regimului comunist, propaganda ce infestase si muzica.

Cornel ChiriacFoto: Europa Libera

Cu urechile lipite de radio, milioane de romani ascultau in clandestinitate emisiunea lui Cornel Chiriac, omul care le aducea in case muzica momentului din Occidentul ce parea atit de indepartat.

Scurta biografie a lui Cornel Chiriac:

S-a nascut la 9 mai 1942 in Basarabia. A Facut liceul in Pitesti si a absolvit Facultatea de Limbi Straine la Universitatea Bucuresti. Era un impatimit al jazz-ului, devenind in scurt timp cel mai cunoscut comentator de radio in genurile pop, rock, jazz al anilor '60.

In 1967, a inceput la Radio Romania alaturi de Geo Limbasanu emisiunea Metronom, care aducea in Romania cele mai in voga melodii ale momentului. A sprijinit enorm formatii romanesti precum Phoenix.

In 1969, dupa mai multe scandaluri cu cenzorii de la Radio Romania si cu organizatorii unor spectacole muzicale, a fugit din Romania in Austria. A fost "recuperat" de directorul Radio Europa Libera, Noel Bernard. Si-a reinceput emisiunea "Metrom" la postul din Munchen.

La 4 martie 1975 a fost injunghiat linga masina sa, intr-o parcare din Munchen. Vestea mortii sale a fost o lovitura uriasa pentru iubitorii de muzica din Romania. Au aparut imediat zvonuri ca fusese asasinat din ordinul regimului Ceausescu, evident deranjat de emisiunile care promovau nu doar muzica buna, ci si ideile "subversive" ale lui Cornel Chiriac despre libertate.

  • L-ai ascultat pe Cornel Chiriac si muzica lui minunata? Povesteste-ne amintirile tale despre emisiunea Metronom