Desi a fost considerata una dintre favorite, trupa Mandinga, reprezentanta Romaniei la Eurovision-ul de anul acesta, s-a clasat doar pe locul 12, acumuland 71 de puncte cu piesa Zaleilah. Moldoveanul Pasha Parfeny a obtinut locul 11, cu 81 de puncte (Lautar). Concursul a fost castigat de Loreen, melodia Euphoria obtinand 372 de puncte. Promisiunea Elenei, solista Mandinga, inainte de finala: "Va vom face mandri, inca o data, ca sunteti romani".

Loreen (Suedia), castigatoarea Eurovision 2012Foto: Andres Putting (EBU)
  • HotNews.ro a transmis live text finala.
  • Mandinga s-au clasat la final pe locul 12, infirmand prognozele caselor de pariuri.
  • Pe locul doi s-a clasat Rusia, cu 259 de puncte. Locul trei a fost ocupat de Serbia, cu 214 puncte.
  • Engelbert Humperdinck, reprezentantul Marii Britanii, cotat cu sanse mari la casele de pariuri, a terminat pe penultimul loc; Ungaria a ocupat locul 24.
  • La finala au avut drept de vot 42 de tari.
  • La finala din acest an au participat 26 de tari, 20 dintre ele calificandu-se dupa semifinalele de marti si joi.
  • Sase dintre finaliste au fost calificate direct: Germania, Marea Britanie, Spania, Franta, Italia si Azerbaijan (castigatoarea de anul trecut).
  • Un sondaj online publicat de Wiwi Blogs dadea Romania ca ocupanta a locului 2 in finala de sambata.
  • Anul trecut, Romania a obtinut locul 17 (77 de puncte), fiind reprezentata de Hotel FM

UPDATE 54: Irlanda - 5 puncte Romaniei

UPDATE 53: Israel - 5 puncte Moldovei, 6 puncte Romaniei.

UPDATE 52: Ungaria - 2 puncte Moldovei.

UPDATE 51: Rusia - 1 punct Romaniei, 7 puncte Moldovei.

UPDATE 50: Italia - 4 puncte Moldovei, 7 puncte Romaniei.

UPDATE 49: Spania - 7 puncte Moldovei, 10 puncte Romaniei.

UPDATE 48: Danemarca - 1 punct Romaniei, 7 puncte Moldovei.

UPDATE 47: Portugalia ofera 4 puncte Romaniei si 6 puncte Moldovei.

UPDATE 46: Croatia ofera 1 punct Moldovei.

UPDATE 45: Cipru - 3 puncte catre Romania.

UPDATE 44: Slovenia - 1 puncte catre Moldova.

UPDATE 43: Elvetia - 2 puncte catre Moldova.

UPDATE 42: Bulgaria - nici un punct catre Romania sau Moldova.

UPDATE 41: Moldova a dat 8 puncte Ucrainei, 10 puncte catre Azerbaijan si 12 puncte Romaniei.

UPDATE 40: Bosnia - nici un punct catre Romania sau Moldova.

UPDATE 39: Grecia - 7 puncte catre Romania.

UPDATE 38: Turcia - 4 puncte catre Romania.

UPDATE 37: Marea Britanie - nici un punct catre Romania sau Moldova; 10 puncte Irlandei

UPDATE 36: Franta - 2 puncte Romaniei.

UPDATE 35: San Marino - 8 puncte Moldovei.

UPDATE 34: Malta - nici un punct catre Romania sau Moldova.

UPDATE 33: Azerbaijan - 6 puncte catre Romania.

UPDATE 32: Belgia - 3 puncte Romaniei. Primele puncte primite de Mandinga.

UPDATE 31: Belarus - 5 puncte Moldovei

UPDATE 30: Ucraina - 8 puncte catre Moldova. Romania are 0 puncte pana in prezent.

UPDATE 29: Austria - 1 puncte catre Moldova; 12 puncte catre Suedia.

UPDATE 28: Romania a oferit 8 puncte Greciei, 10 puncte Suediei si 12 puncte Moldovei.

UPDATE 27: Albania si Muntenegru nu au oferit Romaniei nici un punct. Muntenegru a oferit 3 puncte Moldovei.

UPDATE 26: Se acorda punctajele.

UPDATE 25: S-a incheiat votarea

UPDATE 24: Numerele artistice s-au terminat. Liniile de vot au fost deschise.

UPDATE 23: Dupa Ucraina, a urcat pe scena Pasha Parfeny (Moldova). Desi cantata in limba engleza, piesa Lautar are titlul in limba romana si prezinta influente populare si lautaresti.

UPDATE 22: Zeljko Joksimovic (Serbia), printre favoritii finalei, atat in viziunea caselor de pariuri, cat si a internautilor (locul 3, intr-un sondaj online). Printre putinii care au curajul sa cante in limba tarii lor.

UPDATE 21: Au cantat Malta si Macedonia. Urmeaza, pentru Irlanda, gemenii univitelini care compun Jedward. Fac totul de doua ori, inclusiv participarile la Eurovision.

UPDATE 20: Roman Lob (Germania), votat ca cel mai frumos barbat de la Eurovision. Cotat cu aceleasi sanse ca Romania pentru a castiga finala.

UPDATE 19: Pastora Soler (Spania), cu melodia "Quédate conmigo", singura artista care a venit la Eurovision ca sa piarda. Mai ales dupa ce a fost rugata de televiziunea nationala sa nu castige Eurovisionul, deoarece ar fi obligata sa organizeze editia de anul viitor.

UPDATE 18: Can Bonomo (Turcia), locul 4 intre cei mai frumosi barbati de la Eurovision. S-a calificat dupa ce a obtinut locul 2 in semifinala de joi.

UPDATE 17: Suedia, marea favorita a finalei, locul intai in semifinala 2. De data asta nu s-a mai inecat cu fulgi de zapada artificiala.

UPDATE 16: Eleftheria Eleftheriou ("Aphrodisiac"), creditata cu a patra sansa de a castiga finala, conform unui sondaj online. De asemenea, locul 4 intre cele mai frumoase cantarete de la Eurovision. Se vede ca in Grecia e criza (dupa lungimea hainelor)...

UPDATE 15: Soluna Samay (Danemarca), aceeasi cota cu Romania la casele de pariuri.

UPDATE 14: Romania, Mandinga, Zaleilah. Speram sa mearga castile si memoria Elenei. Hai Romania!

UPDATE 13: Canta Sabina Babayeva, "When the Music Dies" - reprezentanta tarii gazda, Azerbaijan. Sabina a fost votata pe locul 2, dupa Elena Ionescu, in topul celor mai frumoase cantarete de la Eurovision.

UPDATE 12: A urcat pe scena Tooji, reprezentantul Norvegiei, cotat cu aceleasi sanse ca Romania de catre casele de pariuri. A obtinut locul 6 in semifinala de joi.

UPDATE 11: A urcat pe scena Ott Lepland (Estonia), cu melodia "Kuula". Artistul a obtinut locul 9 in semifinala de joi. In topul celor mai frumosi cantareti de la Eurovision, Ott se afla abia pe locul 11.

UPDATE 10: Canta Nina Zilli, cu "L’amore è femmina (Out of Love)". Italia a fost data de casele de pariuri ca tara cu a doua sansa la castigarea finalei.

UPDATE 9: A urcat pe scena reprezentanta Frantei, cu piesa "Echo (You and I)". Anggun a lansat de curand o versiune in limba romana a piesei sale. Probabil nu va primi nici un vot de la romani.

UPDATE 8: Urmeaza Cipru, in top 5 favorite ale finalei, conform unui sondaj online. Ivi Adamou canta "La La Love"

UPDATE 7: Urmeaza Islanda, una dintre favoritele caselor de pariuri. Gréta Salóme & Jónsi canta piesa "Never Forget"

UPDATE 6: Urca pe scena "babutele" din Rusia - Buranovskiye Babushki. Au frica de masini, dar nu si trac pe scena.

UPDATE 5: A urcat pe scena reprezentanta Bosniei, Maya Sar (cu piesa "Korake ti znam" - I Know Your Steps). Bosnia s-a calificat in finala dupa ce a obtinut ultimul loc in semifinala de joi.

UPDATE 4: "Love Is Blind" spune Donny Montell, reprezentul Lituaniei. La inceput, artistul a cantat legat la ochi...

UPDATE 3: Urca pe scena Albania.

UPDATE 2: A urcat pe scena Engelbert Humperdinck, reprezentantul Marii Britanii, cotat cu sanse mari de catre casele de pariuri. Urmeaza Ungaria (formatia Compact Disco).

UPDATE 1: Transmisiunea in direct a inceput. Pe scena au urcat Ell & Nikki din Azerbaijan, castigatorii de anul trecut ai Eurovision.

Asculta aici piesele de la Eurovision.

"Avem incredere in trupa care ne reprezinta pe scena Eurovision, sunt sase muzicieni veritabili si suntem siguri ca vor face un show care sa-i impresioneze atat pe spectatori, cat si pe telespectatorii care sunt asteptati sa voteze dupa ce vor fi cantat toate cele 26 de tari participante in finala. Starea de spirit in trupa Mandinga este una foarte buna, toti suntem optimisti si ne bucura sa stim ca avem sprijinul romanilor de acasa, al jurnalistilor din toate colturile lumii si al multor fani pe care Mandinga a reusit sa-i castige in Europa prin atitudinea sa profesionista si piesa Zaleilah", declara Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Eurovision, citat de tvr.ro.

"Suntem in cea mai buna forma. Ne pregatim acum pentru repetitia in fata juriului, care va avea loc in noaptea de vineri spre sambata, si pentru finala televizata, din 26 mai, cand ne bazam pe sprijinul vostru. Suntem convinsi ca nu vom mai intampina nicio problema, astfel incat sa ne putem prezenta impecabil si sa facem show-ul Mandinga cu care v-am obisnuit si pentru care am lucrat atat. Va vom face mandri, inca o data, ca sunteti romani", declara Elena, solista Mandinga.

Alaturi de Mandinga, in Baku Crystal Hall se vor afla si coregraful din spatele show-ului trupei, slovenul Anze Skrube, precum si compozitorul piesei, Costi Ionita.

Ordinea intrarii in finala de pe 26 mai:

1. Marea Britanie

2. Ungaria

3. Albania

4. Lituania

5. Bosnia

6. Rusia

7. Islanda

8. Cipru

9. Franta

10. Italia

11. Estonia

12. Norvegia

13. Azerbaijan

14. Romania

15. Danemarca

16. Grecia

17. Suedia

18. Turcia

19. Spania

20. Germania

21. Malta

22. Macedonia

23. Irlanda

24. Serbia

25. Ucraina

26. Moldova

Saptamana aceasta, Mandinga fost vazuta si ca una dintre favoritele la castigarea primei semifinale (a primit a doua sansa intr-un clasament realizat pe baza optiunilor jurnalistilor si a terminat pe trei intr-un top realizat pe baza voturilor internautilor). Rezultatele semifinalelor vor fi facute cunoscute abia dupa terminarea concursului.

Desi ar fi trebuit sa fie anuntate dupa disputarea finalei, rezultatele celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision au "scapat" pe internet. Suedia, considerata si favorita la castigarea finalei de astazi, a obtinut prima pozitie.

Vineri, in cadrul repetitiei pentru juriu de dinaintea finalei Eurovision, au avut loc mai multe incidente cu ocazia recitalurilor: Elena de la Mandinga a uitat versurile, iar Loreen s-a inecat.