​"Nu conteaza ce loc vom obtine,am reprezentat ROMANIA cu mandrie si devotament. Suntem mandrii ca suntem romani !!! FORZZZAAAAAA" (n.r. citat exact, vezi captura foto), a scris Costi Ionita, compozitorul piesei Zaleilah (melodia ce a reprezentat Romania la Eurovision 2012), pe contul sau de Facebook, cu putin timp inainte de finala desfasurata pe 26 mai, la Baku. Mandinga a obtinut locul 12 (cu 71 de puncte), nu dintre cele mai rusinoase clasari ale Romaniei, dar sub asteptari (in conditiile in care sondajele online si casele de pariuri o situau printre favorite). O declaratie asemanatoare a facut si Elena Ionescu, solista Mandinga, chiar inainte de un incident petrecut vineri, cand se pare ca a uitat versurile: "Va vom face mandri, inca o data, ca sunteti romani".

Status Update la Costi IonitaFoto: USER UPLOADED
  • Optimismul delegatiei noastre la Eurovision nu a fost impartasit si de agentia Associated Press, care a ironizat melodia celor de la Mandinga, folosind termeni ca "talmes-balmes global" si "frenezie tiganeasca".
  • Marcel Pavel: Zaleilah este o piesa cu influente orientale. Elena nu are voce
  • Cum comenteaza cititorii HotNews.ro prestatia Romaniei: piesa este o manea, iar interpretarea live lasa de dorit.

Prestatia celor de la Mandinga - vazuta de cititori

Cum comenteaza cititorii HotNews.ro prestatia Romaniei:

  • adi: "vocea nu a fost rea. Doar ca se vede ca nu are scoala (cel putin, nu cred ca are). Cu ceva lectii de canto ar suna chiar bine".
  • Leo MC: "Mandinga n-avea ce cauta intr-un concurs la care se canta live".
  • mihai: "Vocea live a fost patetica. De altfel nici melodia nu-i grozava dar a fost ultra promovata la noi in tara..."
  • Maria: "Concluzia: in afara de Romania, manelele nu plac!"
  • petru: "Diferenta imensa intre interpretarea live si varianta radio la piesa noastra. In varianta live a pierit tot farmecul."
  • eu: "cand te duci cu o manea si aia cantata dupa ureche... nu trebuie sa ai pretentii prea mari".
  • Gryphus: "prea multa lalaiala, parca e o manea moderna".

Prestatia celor de la Mandinga - pareri ale unor cantareti romani

Marcel Pavel (locul 8 la Eurovision 2002, alaturi de Monica Anghel), a declarat pentru presa bucuresteana ca nu vede Zaleilah intre primele cinci ale Europei.

"Zaleilah este o piesa cu influente orientale, la fel ca majoritatea melodiilor compuse de Costi Ionita. Pot spune ca nici de data aceasta nu s-a dezmintit Costi! Probabil ca reteta piesei a fost inspirata de tara care organizeaza Eurovisionul, Azerbaidjan. De altfel, si anul trecut a castigat finala o melodie cu astfel de influente".

"Trupa este una buna, baietii de la instrumente sunt foarte priceputi, insa sunt convins ca emotiile o vor face pe Elena sa clacheze. Fata este frumoasa, se misca bine, dar sa fim sinceri, nu are voce!", a mai declarat Marcel Pavel.

Mihai Traistariu (locul 4 la Eurovision 2006), este de alta parere. Cantaretul a declarat, zilele trecute, ca "Elena are voce, arată bine" si ca "trupa a fost foarte bine comparativ cu ciurucurile care au evoluat în prima semifinală".

Prestatia celor de la Mandinga - in presa internationala

Zilele trecute, agentia Associated Press a ironizat piesa Zaleilah, pe care a descris-o ca fiind dominata de o "frenezie tiganeasca", iar Elena Ionescu (solista trupei) a fost caracterizata ca "fierbinte".

Conform AP, Zaleilah este o melodie "exotica", un "talmes-balmes global", o adunatura de trompete cubaneze, salsa si cimpoaie. Agentia de presa a atacat si faptul ca versurile sunt in limba spaniola si engleza, speculand posibila dorinta a celor de la Mandinga de a atrage voturile spaniolilor.

Declaratiile delegatiei Romaniei

"Avem incredere in trupa care ne reprezinta pe scena Eurovision, sunt sase muzicieni veritabili si suntem siguri ca vor face un show care sa-i impresioneze atat pe spectatori, cat si pe telespectatorii care sunt asteptati sa voteze dupa ce vor fi cantat toate cele 26 de tari participante in finala.

Starea de spirit in trupa Mandinga este una foarte buna, toti suntem optimisti si ne bucura sa stim ca avem sprijinul romanilor de acasa, al jurnalistilor din toate colturile lumii si al multor fani pe care Mandinga a reusit sa-i castige in Europa prin atitudinea sa profesionista si piesa Zaleilah", declara Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Eurovision, inainte de finala.

"Suntem in cea mai buna forma. Suntem convinsi ca nu vom mai intampina nici o problema, astfel incat sa ne putem prezenta impecabil si sa facem show-ul Mandinga cu care v-am obisnuit si pentru care am lucrat atat. Va vom face mandri, inca o data, ca sunteti romani", declara si Elena, solista Mandinga.

Declaratia cantaretei a venit inainte de repetitia in fata juriului, de vineri, cand Elena a uitat versurile, pret de foarte scurt timp.

"Inainte de Marea Finala !!! Nu conteaza ce loc vom obtine,am reprezentat ROMANIA cu mandrie si devotament. Suntem mandrii ca suntem romani !!! FORZZZAAAAAA", a scris Costi Ionita, compozitorul piesei Zaleilah, pe contul sau de Facebook, cu putin timp inainte de finala desfasurata pe 26 mai, la Baku.

Costi Ionita este faimos si pentru folosirea cuvantului "agramaticalitati"la o emisiune TV, in urma cu mai multi ani.

Ce sanse ii erau oferite Romaniei pentru finala

Intr-un sondaj online realizat de Wiwi Blogs (blog care se ocupa de concursul Eurovision), Romania era, alaturi de Suedia, favorita la castigarea finalei Eurovision 2012.

Casele de pariuri au oferit si ele sanse mari formatiei Mandinga pentru un loc bun in finala. Vezi cum era cotata Romania la casele de pariuri.

In ciuda semi-esecului din finala Eurovision 2012, Romania se poate mandri, la editia din acest an, cu:

De asemenea, Mandinga se afla printre posibilele castigatoare ale primei semifinale de la Eurovision. Rezultatul va fi facut cunoscut abia zilele acestea (dupa incheierea competitiei, pentru a nu influenta votul final).