HotNews.ro va prezinta cantecul Ah, a mea iubita floare, compus in secolul XIX de Gheorghe Ucenescu (ucenicul lui Anton Pann). Melodia face parte din repertoriul ansamblului de muzica veche Anton Pann si a fost inclusa si in proiectul "Spitalul Amorului.ro", in interpretarea moderna a lui Vlaicu Golcea si Marta Hristea feat. Raul Kusak si Daniel Ivascu.

muzica veche in varianta electronicaFoto: Captura video

Despre melodia Ah, a mea iubita floare

Melodia Ah, a mea iubita floare (compozitor Gheorghe Ucenescu) a fost prezentata in cadrul proiectului "Spitalul Amorului.ro" luna aceasta, la Green Hours (in ultima zi a festivalului Green Jazz Fest), in interpretarea moderna a lui Vlaicu Golcea si Marta Hristea feat. Raul Kusak si Daniel Ivascu.

"Ah, a mea iubita floare

Garoafa mirositoare

Hei, draga cuconita

Bine-mi esti impodobita

Ca o gradina-nflorita

Hei, draga cuconita

Vara-i floarea mai frumoasa

Si tu esti mai dragastoasa

Hei, draga cuconita

Gandeste, draga, gandeste

Si pe mine ma iubeste

Hei, draga cuconita"

Melodia Ah, a mea iubita floare face parte si din repertoriul formatiei Anton Pann, fiind inclusa pe albumul Kalofonica, lansat in 2005. Cantecul a fost interpretat anul trecut, in cadrul evenimentului "Povestiri muzicale", din seria de intalniri "Cand Bizantul eram noi", de la Institutul Cultural Roman din Capitala.

Despre Gheorghe Ucenescu

Gheorghe Ucenescu (1828-1896) a fost compozitor, psalt, profesor, copist, caligraf si editor.

Si-a inceput studiile la Scoala capitala (primara) din Scheii Brasovului, cu ierodiaconul Varlaam Baranescu (muzica psaltica). Si-a continuat studiile la Bucuresti (1851-1853), cu Anton Pann (muzica bisericeasca, tehnica tipografica), ca bursier al Bisericii "Sf. Nicolae" din Brasov. A ajuns apoi invatator si psalt la Biserica Sfanta Treime "de pe Tocile" din Brasov, psalt la Biserica "Sf. Nicolae" din Brasov, "instructor in cantarile bisericesti" la "Scoala de norma" din Brasov si profesor de muzica la Gimnaziul din Brasov.

A fost autor al volumelor Carte de canturi cu note de Psaltichie, Cantece de stea si colinde de la copii adunate si ceva mai indreptate, iar altele adaugate si inapoi la copii date (1856), Cantari la Nasterea Domnului Nostru Iisus Christos si alte stihuri pentru trebuinta pruncilor (1857), Canturi morale la sarbatorile imparatesti (1859), Victor si Camila (poveste populara, 1860), Sonorul sau rasunatoarele planso-canturi (1862), Magazin de canturi vechi si noi (1863), Versurile nasterii (1869), Introducerea elevilor in cunoasterea oranduielilor bisericesti (1870), Canonul Sfintei Cuminecaturi (1874), Tractatu teoretico-practicu de musica ecclesiastica gr, orientala (manuscris postum). (surse: basilica.ro si julliano.ro)

Gheorghe Ucenescu a fost ucenic apropiat si continuator al lui Anton Pann. A fost direct implicat in gasirea unei melodii potrivite pentru Imnul revolutionarilor de la 1848 (Desteaptă-te, romane). Este autorul unui culegeri de cantari ramasa insa multa vreme in manuscris.

"Ca si in cazul lui Anton Pann, e dificil de stabilit care dintre aceste cantari au fost "de la lume adunate", care sunt preluate de la maestrul sau si care sunt cele care-i apartin chiar lui Ucenescu", spun membrii formatiei Trei Parale, care au inclus si ei in repertoriul propriu melodii dintre cele atribuite lui Anton Pann si lui Gheorghe Ucenescu.

Despre imnul national al Romaniei

Versurile imnului national se stie ca ii apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, ziarist si traducator. Cu toate acestea, exista controverse privind paternitatea liniei melodice a imnului.

Dupa unele surse, muzica imnului ar fi inspirata dintr-o veche melodie religioasa (Din sanul maicii mele), sau ar fi fost scrisa de insusi Andrei Muresanu (creatorul versurilor), de Anton Pann sau de George Ucenescu (Ucenescu sustinea ca i-ar fi intonat-o lui Andrei Muresanu, chiar la cererea poetului, Muresanu aflandu-se in cautarea unei melodii potrivite cu versurile sale).

Desteapta-te, romane! a devenit imnul national al Romaniei in 1990. A fost de asemenea imnul national al Republicii Democratice Moldovenesti (1917-1918) si al Republicii Moldova (1991-1994).