Pornind inca din 2010 pe urmele cantecelor vechi aromanesti din spatiul dobrogean, membri ai Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane (sustinut de Editura Predania si Asociatia "Asezamintele Sfantului Mare Mucenic Mina") si ai Asociatiei Vira au descoperit in localitatile Cogealac si Mihail Kogalniceanu din jud. Constanta, doua grupuri de interpreti aromani care conserva un tip traditional arhaic de cantare - cantecul polifonic; acesta regasindu-se doar izolat in cateva spatii ale Europei.

CopertaFoto: Hotnews

Purtandu-si cantecele nealterate din zonele din Grecia si Bulgaria de unde au fost stramutati in primele decenii ale secolului XX in Romania, batranii sunt ultimii care practica acest tip de cantec. Demersul proiectului initiat de Asociatia Vira si Proiect Avdhela are la baza intentia de a salva aceste forme de cantec stravechi prin pastrarea pe suport audio si video (CD si DVD) si de a le prezenta intr-o forma accesibila publicului larg, in special tinerilor. Inregistrarea materialului s-a realizat in cele doua localitati, precum si la un important concert al grupului din Cogealac la Paris.

Proiectul imbina activitati de productie multimedia cu activitati educationale: prin atelierele de cultura aromana pentru elevi derulate in localitati din Dobrogea s-a dorit informarea publicului tanar cu privire la formele stravechi de cantec aromanesc aflate in prag de disparitie sau uitare.

Atat web-documentarul care va iesi in cadrul acestui proiect si care va ilustra situatia actuala a traditiilor de cantec aromanesti, calatoriile si povestile de viata ale interpretilor acestei muzici, cat si CD-ul cu cantecele celor doua grupuri vor fi puse la dispozitia comunitatilor aromanesti din Dobrogea, fiind difuzate in centrele de cultura relevante pentru acestea, in intentia de a incuraja initiative si politici locale proprii ale comunitatilor implicate.

Detalii despre proiect pot fi accesate la adresa: www.polifoniiaromanesti.wordpress.com (la sectiunea audio si video, gasiti inregistrarirle din cele doua localitati: piesele care vor aparea pe CD si clipurile video care vor alcatui web-documentary-ul)

"Cantece cu "e"- Conservarea si promovarea traditiilor de cantec ale aromanilor farseroti din Dobrogea" este un proiect finantat prin programul AFCN (Administratia Fondului Cultural National) si se deruleaza in perioada mai-noiembrie 2012.

Parteneri in proiect: Muzeul taranului Roman, Fundatia Musata Armana

Proiect sustinut de: Radio Guerrilla

Parteneri: Hotnews.