Toate cele 32 de melodii care se vor intrece in semifinala concursului Eurovision vor putea fi ascultate si vizionate pe pagina de internet a Televizunii Romane incepand de luni, 18 februarie, a anuntat Dan Manoliu, manager de proiect Eurovision. Dintre cele 32 de melodii calificate, telespectatorii impreuna cu juriul de specialisti vor alege, pe parcursul a doua semifinale (23 si 24 februarie), melodiile care vor concura apoi in finala de pe 9 martie.

Toate cele trei spectacole, semifinalele si finala, vor fi transmise in direct de TVR 1, TVR HD, TVR International si online pe TVR+, portalul video al Televiziunii Romane. Nepoata lui Carlos Santana - Renee Santana -, Robert Turcescu si trupa, Luminita Anghel, Elena Carstea, Electric Fence, Tudor Turcu, Cezar Ouatu, Alin Vaduva, Andrei Leonte se numara printre cei pe care ii vom vedea pe scena concursului Eurovision 2013.

Luminita Anghel, Robert Turcescu si trupa sa Casa Presei sau Maximilian Munteanu vor evolua in prima semifinala a selectiei nationale Eurovision 2013, ce va avea loc pe 23 februarie, in timp ce Elena Carstea, Al Mike Feat. Renee Santana (nepoata lui Carlos Santana) sau Mosquito vor canta in cea de-a doua semifinala, din 24 februarie.

Selectia nationala Eurovision va fi prezentata anul acesta de "varianta romaneasca"a celebrei trupe suedeze ABBA. Paula Seling, Andreea Banica si Ovi, impreuna cu actorul Marius Rizea vor recompune grupul ABBA si vor prezenta spectacolele din 23 si 24 februarie (semifinalele), precum si finala din 9 martie a concursului Eurovision.

Concursul Eurovision 2013 se va desfasura pe 14, 16 si 18 mai, la Malmo, in Suedia.

Eurovision este cea mai importanta competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa - care se desfasoara in fiecare an, incepand din 1956. EBU reuneste in prezent 74 de televiziuni din 56 de tari din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Din EBU face parte si Televiziunea Romana.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi -Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006).

Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de MihaiTraistariu.

Eurovision este transmis in Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia si Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienta record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numarul celor care au urmarit atat finala, cat si semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.