Robert Turcescu si trupa sa, Casa Presei, Luminita Anghel, nepoata lui Carlos Santana - Renee Santana, precum si trupa Electric Fence se numara printre cei 12 castigatori ai semifinalelor selectiei nationale Eurovision 2013, dupa ce s-au calificat in finala nationala a competitiei, care va avea loc pe 9 martie, anunta Agerpres.

Eurovision 2013Foto: TVR

Elena Carstea, Ovidiu Anton si nepoata lui Carlos Santana - Renee Santana se numara printre cei sase castigatori ai celei de a doua semifinale a selectiei nationale Eurovision 2013, dupa ce s-au calificat, duminica seara, in finala nationala a competitiei, care va avea loc pe 9 martie.

Artistii calificati in finala sunt: Casa Presei cu piesa "Un Refren", FreeStay cu melodia "Criminal Mind", Luminita Anghel cu melodia "Unique", Cezar cu piesa "It's my life", Electric Fence cu "Emilia" si Tudor Turcu - "Hello", Narcis Iustin Ianau - "Seven", Elena Carstea Muttart - "Spinning", Ovidiu Anton - "Run away with me", Cristian Prajescu - "The best thing in life is to love", Al Mike feat. Renee Santana - "What is love" si Andrei Leonte - "Paralyzed".

In cele doua semifinale juriul si telespectatorii au ales in mod egal cate sase piese care au intrat in finala.

Paula Seling, Andreea Banica si Ovi, impreuna cu actorul Marius Rizea au recompus, sambata seara, grupul ABBA si au prezentat spectacolul, ei urmand a fi gazde si duminica, dar si la finala nationala a Eurovision din 9 martie.

In finala de pe 9 martie vor intra 12 piese, modalitatea de jurizare fiind 50% televot si 50% juriu.

Romania participa anul acesta in cea de-a doua semifinala a concursului, care va avea loc la Malmo, in Suedia, pe 16 mai, iar daca se califica va intra in marea finala din 18 mai.

Anul acesta, la semifinalele Eurovision participa 33 de tari, dintre care 16 concureaza in prima semifinala, cea din 14 mai, iar 17 tari lupta in cea de-a doua semifinala, din 16 mai.

  • Melodiile calificate in finala selectiei nationale pentru Eurovision 2013 sunt urmatoarele:

Robert Turcescu si trupa sa, Casa Presei, cu melodia "Un refren"

Trupa FreeStay, cu melodia "Criminal Mind"

Luminita Anghel, cu piesa "Unique"

Cezar, cu melodia "It's my life"

Electric Fence, cu melodia "Emilia"

Tudor Turcu, cu melodia "Hello"

Narcis Iustin Ianau - "Seven"

Elena Carstea Muttart - "Spinning"

Ovidiu Anton - "Run away with me"

Cristian Prajescu - "The best thing in life is to love"

l Mike feat. Renee Santana - "What is love"

Andrei Leonte - "Paralyzed"

Concursul Eurovision este transmis in Europa, Australia, Asia, Canada si Statele Unite.

Anul trecut, finala a avut o audienta record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numarul celor care au urmarit atat finala, cat si semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane de persoane, potrivit European Broadcasting Union.

Cele mai bune performante ale Romaniei in competitia Eurovision au fost de doua ori locul al treilea, obtinut in 2010 de Paula Seling si Ovi cu piesa "Playing with fire" si in 2005 de Luminita Anghel si Sistem cu "Let My Try", si o data locul al patrulea, in 2006, prin Mihai Traistariu cu "Tornero".

Trupa Mandinga a reprezentat Romania in 2012 in finala competitiei si s-a clasat pe locul al 12-lea, cu melodia "Zaleilah".